Vrouw/Columns & Opinie
1041252777
Columns & Opinie

'Lieve ouders, zullen we dit schooljaar een beetje dimmen?'

Lieve ouders, hebben jullie dit weekend in Trouw het ijzersterke stuk De juf is niet goed genoeg van Jan van Mersbergen gelezen? Doen! Het geeft namelijk een schrikbarend inkijkje in hoe wij ouders met grote regelmaat iedere vorm van fatsoen overschrijden. Hoe we voor 'onze bloedjes' door het vuur gaan en daarbij de redelijkheid nog wel eens uit het oog verliezen.

Jan schrijft over juf Floor, die dit jaar de klas van zijn dochter, groep 7, zal overnemen, nadat ze vorig jaar parttime groep 5 draaide. Let op; parttime! Het gebrek aan ervaring maakte de ouders ongerust. Nee sterker nog, ze waren 'met stomheid geslagen'.

Op hoge poten

Ze lazen het bericht van de directie 'met ongeloof en woede' en ze hadden 'absoluut geen vertrouwen'. En dat lieten ze op hoge poten per mail weten. Juf Floor had groep 7 nog geen seconde les gegeven of ze werd al aan alle kanten gewantrouwd en weggezet in het hoekje 'niet goed genoeg voor ons kind'. Bizar!

Het is een verschijnsel van deze tijd, die mondigheid. Prima dat we ons de kaas niet van het brood laten eten maar het kan ook doorslaan; CITO-scores worden niet geaccepteerd, schooladviezen worden onderuit gehaald en ouders halen te (on)pas verhaal bij de leerkracht.

Extra aandacht

De cijfers van het kind moeten omhoog en daarvoor moet de docent meer zijn/haar best doen. Dus kom maar door met die extra aandacht. Dat het misschien ook aan het kind ligt wil er bij de meesten niet in.

Dat er simpelweg geen vwo in zit had met de juiste inzet van school voorkomen kunnen worden, stellen zij. En dat het kind niet te handhaven is in de klas, komt omdat het er zo druk is.

Hooggevoeligheid

Tja, dertig leerlingen is voor Mees met zijn hooggevoeligheid ook gewoon niet te doen. Vind je het gek dat hij iedere pauze een klasgenootje knock-out slaat met zijn Cars-drinkbeker?

En Fleur scoort zo slecht omdat ze niet genoeg wordt uitgedaagd. Die meid is zonder twijfel hoogbegaafd. Dus waar blijven die extra lessen, ze zou ondertussen geblinddoekt een openhartoperatie moeten kunnen uitvoeren!

Pittige mening

Het kan allemaal wel wat minder met onze eisen, vind ik. We eisen niet alleen van alles op het gebied van lesgeven, maar ook op het gebied van schoolactiviteiten. Of het nou gaat om een schoolreisje of traktaties; overal hebben we een pittige mening over en die laten we horen ook.

We laten 'm horen aan de mensen die voor een schandalig laag salaris ónze kinderen aan hun kennis helpen en een mooie schooltijd geven. Die met ze het park in gaan om ze te leren over de natuur.

Troosten

Die met ze op niveau praten over het wereldnieuws. Die ze troosten als ze vallen op het schoolplein of ruzie hebben met vriendjes. Die naar ze luisteren als ze vertellen over hun weekend. En die ze nauwlettend in de gaten houden in hun ontwikkeling richting volwassenheid.

Docent zijn is een roeping. Laten we eerlijk zijn; wij zijn na een kinderpartijtje met acht druktemakers al een week gesloopt, leerkrachten hebben deze drukte iedere dag in veelvoud.

Grote mond

Een mix van slimme kids en minder slimme kids, kinderen met of zonder rugzakje, kinderen met taalachterstand, kinderen met problemen thuis. Ga er maar aan staan. De grote mond die je als ouder geeft, de eisen die je stelt, het weerwoord dat je houdt; jouw kind hoort en ziet dat.

En kinderen, zo weten jullie ook wel, kopiëren. Die horen jullie respectloos mopperen op de leerkracht en zien jullie discussiëren. En zo veroorzaak je dus dat ook je kinderen zich zo gaan opstellen. Onwenselijk, toch?

Het hoeft niet perfect

Inmiddels is - bijna overal - het schooljaar weer begonnen. De meesters en juffen staan weer met frisse moed voor de klas. Ik hoop maar dat juf Floor de ronduit onbeschofte mails niet heeft gelezen. Dat zij er zin in heeft om haar groep 7 les te geven.

En laten wij ouders ons dit jaar nou eens een beetje gedeisd houden, allemaal. In de grote klassen van nu kan het niet altijd voor iedereen perfect zijn. Dat alleen het beste goed genoeg is voor je kind, begrijp ik wel, maar het is niet zo. Soms is minder dan het beste ook prima, want zo is het leven nou eenmaal.

Je kind zal zich in de toekomst nog talloze keren moeten schikken. Maak een pas op de plaats en laat de school en die fantastische docenten hun werk doen. En houd op met dat gemopper en wantrouwen. Want die leiden tot niets.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.