Nieuws/Vrouw
1043317628
Vrouw

'Ik verliet mijn man voor een vrouw’

Wia Grijseels (45) ontdekte tien jaar geleden dat ze op vrouwen viel. Op dat moment was ze al twintig jaar samen met haar man, met wie ze twee puberzoons had. Ze werd verliefd op Antien (50), ook getrouwd en moeder van twee kinderen. Een liefde die nog altijd standhoudt.

“Wat me uiteindelijk de ogen heeft geopend was een heel suffe film: Kissing Jessica Stein. Ik keek hem in mijn eentje, mijn man lag door zijn werk in een bakkerij altijd vroeg op bed en mijn zoons van toen 16 en 19 waren niet thuis.

Toen de twee vrouwelijke hoofdrolspeelsters elkaar zoenden, ging ik door het plafond. Mijn maag begon te spinnen, mijn hart bonkte in mijn keel. Wat nooit eerder ook maar een seconde in me was opgekomen, werd me nu opeens voor honderd procent duidelijk: ik was lesbisch! Ik heb dat fragment daarna nog tientallen keren teruggekeken. Ik kon niet geloven dat ik het al die tijd niet had gemerkt.

Het klinkt misschien gek, maar ik heb me écht nooit afgevraagd of ik wel hetero was. Ik had geen homoseksuele mensen in mijn omgeving en bij ons thuis werd er ook nooit over dat soort dingen gepraat. Dat ik op vrouwen zou kunnen vallen in plaats van op mannen, kwam gewoon niet in me op.

Ik was 15 toen ik mijn eerste vriendje kreeg, we trouwden jong en kregen al snel kinderen. Ik was heel gelukkig met Sietze, hij was mijn soulmate. We hoefden elkaar maar aan te kijken en we begrepen elkaar, hadden nooit ruzie. Alleen seks, dat was nooit mijn favoriete onderdeel. Dat deed ik omdat ik van hem hield, maar voor mij hoefde het niet zo. Ook dat heeft me nooit aan het denken gezet. Ik dacht gewoon dat er bij mij iets niet goed werkte op dat gebied.

Seksuele aantrekkingskracht heb ik bij Sietze eigenlijk nooit gevoeld. Dat is pas losgekomen na het kijken van die film. Alsof ik al die tijd op slot zat.

Puberen

“Na twee weken met slapeloze nachten heb ik het mijn man verteld. Dat was verschrikkelijk moeilijk, maar gelukkig reageerde hij heel begripvol. ‘Ik kan het van elke man winnen, maar niet van een vrouw,’ zei hij. Het is niet dat ik niet bij hem wilde blijven, het kón gewoon niet.

Nu ik eenmaal wist dat ik op vrouwen viel, was het net alsof ik een toneelstukje opvoerde. Ik wilde Sietze niet tekort doen, gunde het hem juist om gelukkig te worden met iemand anders.

Voor de kinderen was het ook moeilijk te bevatten, zij wilden natuurlijk het liefst dat alles bij het oude zou blijven. Maar ze hadden meer verdriet om de scheiding dan om het feit dat ik lesbisch was. Dat is gelukkig nooit een probleem geweest, misschien omdat we er van begin af aan heel open over zijn geweest.

Vlinderen

Eigenlijk was het mijn plan om een tijdje te gaan ‘vlinderen’. Omdat ik zo jong getrouwd was, had ik nooit van het vrije leven genoten. Het leek wel alsof ik opnieuw begon te puberen, de hormonen gierden door mijn lijf. Het was de zomer van mijn leven: al die prachtige vrouwen in korte rokjes! Waarom had ik daar nooit eerder iets bij gevoeld?

Op een internetforum voor vrouwenliefde had ik kort na mijn eyeopener een bericht geplaatst. Daar reageerde een flink aantal andere laatbloeiers op. Veel van hen waren, net als ik, getrouwd en moeder. We hielden contact, spraken soms af om iets leuks te gaan doen. Allemaal puur vriendschappelijk. Ik flirtte wel een beetje, maar echt een vrouw versieren? Dat durfde ik eigenlijk niet.

Het kwartje viel

Een van de vrouwen die ik via het forum ontmoette, was Antien: getrouwd met Zander en moeder van twee kinderen van 8 en 11. Ze had weleens gevoelens voor een vrouw gehad, maar daar nooit het label ‘lesbisch’ op geplakt. Pas toen ze op internet ging zoeken en mijn bericht las, viel het kwartje.

Anne Reinke

Anne Reinke

Toch wilde ze in eerste instantie niet weg bij haar man. Ze hield van hem en wilde haar gezin niet opbreken. Wel had ze Zander verteld over haar lesbische gevoelens en voorgesteld om voortaan allebei seks buiten de deur te zoeken. Daarnaast konden ze dan gewoon verder als gezin, dacht ze.

Antien was eigenlijk helemaal niet mijn type, ik hoopte na mijn ‘vlindertijd’ een leuke blonde dame van een jaar of vijf jonger aan de haak te slaan. Antien was niet alleen donker en vijf jaar ouder, maar in mijn ogen ook een beetje raar. Ze was vegetariër, hield van dansen en alternatieve kleding, terwijl ik een stoere zeilchick en rasechte carnivoor was.

Maar met haar afspreken voelde ook veilig. Ze was immers niet op zoek naar een relatie, maar alleen naar een onenightstand. En ik was ondertussen razend benieuwd geworden hoe het zou zijn met een vrouw. We zouden thee gaan drinken, maar die thee hebben we niet eens geproefd, haha.”

Scheiden

“Die dag erna zat ik met een grote grijns op de bank, Sietze zag het meteen aan me. Ik wilde helemaal niet verliefd worden, maar werd het toch. En Antien ook. Vanaf dat moment kwamen we regelmatig bij elkaar over de vloer. Voor onze echtgenoten een heel moeilijke tijd: ze wilden ons niet kwijt en zochten naar een manier om ermee om te gaan. Soms resulteerde dat in grapjes.

Toen Sietze bijvoorbeeld een keer thuiskwam en Antien en ik foto’s zaten te kijken in de slaapkamer, riep hij: ‘Kan ik straks in mijn eigen bed?’ Gelukkig heeft hij Antien vanaf de eerste ontmoeting geaccepteerd. Hij zag haar eerder als aanvulling op ons leven dan als bedreiging, zei hij. Ook Zander worstelde met de situatie, maar plaatste zijn liefde voor Antien boven zijn eigen verdriet. Hij heeft mij zelfs laten overvliegen toen zij samen drie weken op vakantie waren en hij zag hoeveel wij elkaar misten.

Huilend afscheid

Zodra ik een woning voor mezelf had gevonden, ben ik vertrokken. Dat is voor ons allemaal verdrietig en pijnlijk geweest. Het idee dat je de man, van wie je zoveel houdt, verlaat en dat je je kinderen niet meer dagelijks ziet, is onverteerbaar. Ik ben kilo’s afgevallen van de stress.

Antien is, mede vanwege haar jonge kinderen, nog wat langer bij haar man gebleven, maar uiteindelijk heeft ook zij de stap gezet. We hebben even een weekendrelatie geprobeerd, maar dat werkte niet. Soms namen we huilend afscheid op maandagochtend; ik wilde gewoon elke dag naast haar wakker worden.

Anne Reinke

Anne Reinke

Behouden opvoeding

Vervelende reacties hebben we nauwelijks gehad. Mijn broertje bekende zelfs dat het hem niets verbaasde. ‘Sukkel, had dat dan eerder gezegd, want mij verbaast het wel!’ zei ik. We zijn wel vrienden kwijtgeraakt, maar eigenlijk weet ik niet of dat komt omdat hun loyaliteit bij de andere partner ligt, of omdat ze moeite hebben met mijn lesbisch-zijn.

Maakt ook niet uit, wij weten dat we de juiste keuze hebben gemaakt. We lopen gerust hand in hand; zijn daar heel open in. Al vind ik het soms lastig om Antien een kus te geven in haar winkel; ik wil de klanten niet wegjagen. Ergens zit die angst er blijkbaar toch nog een beetje in, misschien door mijn behouden opvoeding.

Groot gemis

Soms vragen mensen of we niet gewoon biseksueel zijn, hoe kun je anders twintig jaar met een man getrouwd zijn geweest? Maar dat is absoluut niet het geval. Ik was nog zo jong toen ik Sietze leerde kennen, ik wist niet beter. We zijn samen opgegroeid en ik hield van hem als mens.

Qua karakter lijkt hij ook op Antien: verzorgend, liefdevol en een sterke eigen wil. Maar wat ik nu ervaar bij Antien, dat ik haar al vreselijk mis als ik haar een halve dag niet heb gezien, dat is een gevoel dat ik bij Sietze nooit heb gekend.

Gelukkig is mijn band met Sietze nog steeds heel goed. Hij is inmiddels hertrouwd en heeft nog twee dochters gekregen. Ik was getuige op zijn huwelijk. Antiens man Zander is helaas een paar jaar geleden verongelukt, een heel groot gemis.

Maar als hij nog had geleefd, weet ik zeker dat we als drie stelletjes, met alle kinderen, leuke dingen hadden ondernomen. Toen Antien en ik twee jaar geleden besloten te trouwen, hebben we onze oude trouwringen omgesmolten tot een ketting met twee hartjes. Zo dragen we ook onze mannen nog steeds een beetje bij ons.”

Heterogerichte samenleving

Antien: “Onze samenleving is heel heterogericht. Je groeit op met Nijntje, die een papa en een mama heeft. En toen al mijn vriendinnetjes een vriendje kregen, ging ik met de buurjongen: zo’n stoere macho jongen. Ik was oprecht smoorverliefd op hem, schreef dagboeken vol.

Maar onbewust kleedde ik me zo onaantrekkelijk mogelijk, alles om te voorkomen dat Zander met me wilde vrijen. Toen ik een keer gevoelens kreeg voor een vrouw, ben ik naar de bibliotheek gegaan voor een boekje over vrouwenliefde, maar dat was er in die tijd nog nauwelijks. Dus schoof ik het weg. Ik denk dat ik stiekem niet wilde weten dat dit het einde van mijn huwelijk zou worden.

Als Zander had ingestemd met een open relatie, was ik waarschijnlijk nooit van hem gescheiden. Ik vond het verschrikkelijk om hem verdriet te doen, en de kinderen waren nog zo klein. Daarom viel ik, denk ik, ook voor Wia. Ik vond het zo knap dat zij wél voor zichzelf durfde te kiezen.

Zowel mijn man als ik hebben veel gehad aan stichting Orpheus, die hulp biedt aan mensen die kampen met homoseksualiteit binnen heterorelaties. Daardoor kon ik uiteindelijk de situatie toch accepteren. Sindsdien is er van alles in me losgekomen waarvan ik het bestaan niet wist. Ik ben gaan zingen en dansen, durf me weer vrouwelijk te kleden en kan veel beter genieten. Allemaal omdat ik nu eindelijk snap waarover wordt gezongen in al die liefdesliedjes.”

Vrouwenliefde

  • Naar schatting is 1 op de 10 wereldburgers homoseksueel. Lang niet iedereen komt hier echter openlijk voor uit.
  • In Nederland noemt 4 procent van de mannen zichzelf homoseksueel, van de vrouwen zegt 2,6 procent lesbisch te zijn. Wordt ook biseksualiteit meegerekend, dan gaat het om respectievelijk 7,1 en 5,9 procent.
  • 18 procent van de vrouwen zegt zich (ook) seksueel aangetrokken te voelen tot vrouwen.
  • 13 procent van de volwassenen heeft weleens seks gehad met iemand van hetzelfde geslacht.
  • Tweederde van de lesbische vrouwen heeft ooit seks gehad met een man.
  • Jongens komen gemiddeld op de leeftijd van 16,6 jaar uit de kast, meisjes als ze 15,9 jaar zijn.
  • Maar liefst 2 op de 3 lesbische vrouwen ontwikkelt pas na hun 30e liefdesgevoelens voor vrouwen. Hiervoor is geen wetenschappelijke verklaring, mogelijk spelen hormonale veranderingen een rol.
  • Orpheus (www.orpheushulpverlening.nl) is een landelijke vereniging voor hulpverlening bij homo/biseksualiteit in man-vrouwrelaties. De vereniging biedt voor beide partners en hun kinderen de mogelijkheid om over de situatie te praten, onder andere middels (anonieme) telefoongesprekken, open avonden en doelgroepweekenden

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.