Nieuws/Vrouw
1046112296
Vrouw

Tóch naar de mavo: 'Hoe leg ik mijn dochter dit nu weer uit?!'

Toch naar de mavo: 'Hoe leg ik mijn dochter dit nu weer uit?!'

Toch naar de mavo: 'Hoe leg ik mijn dochter dit nu weer uit?!'

Een lezeres* schrijft over haar dochters ervaring met het balanceren tussen een havo en vmbo-t advies. Het eindoordeel werd vmbo-t, maar vorige week leek er tóch kans te zijn op een havo-advies. Dat ging helaas niet door toen ze via het nieuws hoorde dat er fouten waren gemaakt bij de berekeningen van de toetsuitslagen. "Huilend kwam ze gisteren uit school: 'Jullie waren zo trots!' Hoe leg ik haar dit nu weer uit?!"

Toch naar de mavo: 'Hoe leg ik mijn dochter dit nu weer uit?!'

Toch naar de mavo: 'Hoe leg ik mijn dochter dit nu weer uit?!'

"Onze dochter zit in groep 8 en houdt vooral van dansen, zingen en toneelspelen. Rekenen ligt haar een stuk minder, maar dat betekent natuurlijk niet dat ze niet alles kan worden wat ze maar wil. Voor haar ligt een lange weg vol kansen, dus houden wij haar voor dat ze vooral lekker moet doen wat ze leuk vindt, maar dat alle mogelijkheden nog open liggen. We vinden het het allerbelangrijkst dat ze gelukkig is en goed in haar vel zit."

Het voorlopige advies

"Toen ze in groep 7 zat, kregen we te horen dat we voor de middelbare school moesten denken aan vmbo-t/havo. Ze bungelde er net een beetje tussenin. Dat bleek nog niet zo'n makkelijk advies, want tijdens de open dagen wisten we nog niet goed waar we aan toe waren.

De scholengemeenschappen met mavo, havo en vwo vond ze te grootschalig en als we onze zinnen louter op een school met alleen mavo zouden zetten, waren we bang dat we haar misschien tekort zouden doen."

Het definitieve advies

"Maar nadat we zo'n beetje elke school in de regio gezien hadden, wilde ze het liefst naar een creatieve scholengemeenschap waar je alleen toegelaten wordt met een havo-advies. Juf gaf tussentijds al aan dat ze niet dacht dat ze dat zou redden, dus zette ze na een middag huilen dapper haar zinnen op een andere school, een mavo in de buurt.

Een leuke kleinschalige school die vooral bekend staat om de gezellige sfeer en die dans en drama als eindexamenvakken aanbiedt. Eind goed, al goed en met een goed gevoel ging ze een paar weken later naar het definitieve adviesgesprek op school."

Nieuwe toekomst

"Alsof het een diploma-uitreiking betrof, nam ze verlegen het eindoordeel in ontvangst: enkelvoudig vmbo-t. Terwijl wij ons nog afvroegen waar het havo-element van haar aanvankelijke advies was gebleven, stapte ze amper twintig minuten later dapper met haar roos, CITO-uitslagen, documenten en een inschrijvingsformulier naar buiten: op weg naar een nieuwe toekomst.

We waren trots op haar en besloten ter plekke geen woord meer over het verdwenen havo-advies te reppen. Ook niet tegen de school."

Heroverweging

"Totdat we afgelopen vrijdag een mail van school kregen en alles ineens op z’n kop stond. We werden uitgenodigd voor een heroverwegingsgesprek naar aanleiding van de uitslag van de IEP Eindtoets. Een heroverweging kan niet lager uitvallen, dus dat betekent dat het advies naar boven wordt bijgesteld. Blij was ze. En trots.

'Betekent dit dat ik misschien tóch havo-advies krijg?' 'En wat dan? Moet ik dan van deze school af? En is er nog wel plek op de havo?' Geen gekke vraag, want we hadden al gehoord dat er meer dan 75 kinderen waren uitgeloot voor de school waar ze aanvankelijk haar oog op had laten vallen, waaronder een aantal van haar klasgenoten.

Waren haar kansen nu verkeken, of zouden ze rekening gehouden hebben met dit scenario en nog een paar plekjes gereserveerd hebben? We waren er het hele weekend mee bezig."

Rekenfout

"Maar van een heroverwegingsgesprek zou het helemaal niet komen, want nog geen vijf dagen nadat ze te horen had gekregen dat ze mogelijk toch voor een havo-opleiding in aanmerking zou komen, gooide het landelijke nieuws roet in het eten met de mededeling dat er fouten waren gemaakt in de berekeningen van de toetsuitslagen van bijna twintigduizend groepachters. Luttele uren voor haar geplande afspraak.

En terwijl wij nog bezig waren met de vraag hoe we dit nou weer aan haar uit gingen leggen, bleek juf al aan de hele klas te hebben verteld dat de toetsuitslagen niet klopten en dat de geplande heroverwegingsgesprekken voorlopig niet doorgaan. Huilend kwam ze gisteren uit school: 'Jullie waren zo trots!' Hoe leg ik haar dit nu weer uit?!"

*In verband met de privacy van haar dochter, deelt deze lezeres haar verhaal anoniem. Haar naam en gegevens zijn bekend bij de redactie.

Heb jij een bijzonder verhaal en wil je dat met ons delen? Stuur dan een berichtje!

Jij op VROUW

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.