1048157
Vrouw

Droomanalyse

Dromen over dieren

Niet alleen op Dierendag worden jouw dromen bevolkt door de meest uiteenlopende dieren. Regelmatig droom je over een verdwenen huisdier of een achtervolging door een wolf. Volgens droomexpert Lia Timmer leert een droomdier je iets over jezelf. Maar wat betekent het als je droomt over dieren?

Tips om dierendromen te begrijpen

Kennismaken met het dier

Neem bij het wakker worden even de tijd om je droom in gedachten te herhalen of op te schrijven. Welk gevoel roept de droom bij je op? En over welk dier heb je gedroomd; ken je het ergens van?  Is er een directe aanleiding dat je over het dier droomt of tast je volledig in het duister? Is het dier groot of klein? Ook dit kan iets zeggen over jezelf.

---Moeite met het onthouden van je dromen? Lees dan deze tips!---

Praten over je droom

Onderzoek je gevoelens tijdens de droom. Je kunt het dier proberen te tekenen of schilderen. Stel jezelf daarnaast de volgende vragen: 

  • Waar ken je dit dier van? Hoe ziet het eruit in je droom?
  • Houd je van dit dier? Welke andere gevoelens kun je benoemen?
  • Wat doet het dier in je droom? Of: wat doe hij juist niet?
  • Welke behoeften heeft het dier?

Toepassen in de praktijk

Wat zegt dit over jouw situatie? Welke gevoelens en behoeften herken jij over jezelf? Wat kun je doen of wat heb je nodig om deze behoefte te vervullen? En komt dit thema terug in je dagelijks leven? Voor iedereen heeft het droomdier een andere beleving of betekenis.

Huisdier of roofdier

Huisdieren komen vaak voor in dromen, omdat huisdieren een belangrijke rol binnen het gezin vervullen. Het is anders als je droomt over een roofdier, die jou met angstige of agressieve ogen aankijkt. Dit droomscenario kan je iets vertellen over jouw eigen angst of boosheid.

Vis en vogel

Onderzoek het dier waar je over droomt en bepaal wat het dier voor jou kan betekenen. Als je droomt over een vis in het water, kan dit iets zeggen over de mate van vrijheid die je ervaart of de mate waarin jij je goed voelt bij bepaalde situaties (het spreekwoordelijke 'je als een vis in het water voelen').

Of droom jij bijvoorbeeld dat je vliegt: je zo vrij als een vogel voelt. Maar het kan ook een roofvogel zijn in je droom die aanvalt; obstakels op de weg of bedreigingen van jouw vrijheid en je angsten onder ogen zien.

Kinderdromen over dieren

Anders dan volwassenen dromen kinderen vaak over dierenvriendjes, maar ook over boze beesten: haaien, honden of wolven die ze achterna zitten, vast van plan ze op te peuzelen.

Maar niet alle wolvendromen gaan over angst, paniek of wegrennen. Wie weet droomt jouw kind wel over het aaien van een lieve wolf. Praat met je kinderen over hun dromen. Bied kinderen veiligheid en steun! Help ze uit te vinden waar de droom over ging, om het vervolgens een plekje te geven in hun leven. Stel bovenstaande vragen daarom ook aan je kind! Vul het nooit voor ze in.

Kwetsbaarheid als kracht

Bewust worden van ‘enge’ droomdieren helpt om je kwetsbaarheid – of dat van je kind - te ervaren. Als je dit erkent, dan veranderen de dromen vanzelf mee. Die vogel die je constant aanviel, vliegt opeens met je mee. Van een agressief dier, naar een liefdevolle helper. Zo krijg ervaar je vanzelf méér zelfvertrouwen.

Nachtmerries en ontspanning

Als je regelmatig geplaagd wordt door nachtmerries met enge dieren en je nachtrust lijdt onder de nare dromen, dan is het raadzaam om professionele hulp te zoeken. Zorg voor voldoende ontspanning overdag en vóór het slapen gaan. Dit zorgt voor goede nachtrust!

Over welk dier dromen jij en/ of je kind vaak? Stuur jouw droom naar vrouwoproep@telegraaf.nl en wie weet belt Lia Timmer jou binnenkort op voor een droomgesprek en –analyse.

 

Lia Timmer

is droomexpert, trainer en coach bij Xalia Training. Ze helpt kinderen en volwassenen bij het begrijpen van dromen en nachtmerries. Kijk voor meer informatie op haar website www.slaapsneldroomwel.nl.

Heb jij een vraag over een droom?

Mail die dan naar vrouwoproep@telegraaf.nl (inclusief een omschrijving hoe jouw leven er momenteel uitziet én telefoonnummer) en wie weet beantwoordt onze droomexpert Lia Timmer jouw vraag wel met een telefoongesprek over je droom of in een stuk op VROUW.nl!