Nieuws/Vrouw
1053232115
Vrouw

Marieke (40) zont topless ondanks kritiek: Ik wil mijn borsten niet wegstoppen!

Marieke laat haar bovenstukje liever liggen

Marieke laat haar bovenstukje liever liggen

Zolang ze zich kan herinneren, komt Marieke van der Kruijs (40) al bij recreatieplas De IJzeren Man in Vught. Op kinderfoto’s zien we de kleine Marieke in een kleurig groen zwembroekje zonder topje genieten van het water. Vele jaren later heeft ze het topje nog steeds niet aan, maar inmiddels weet ze dat daar geen prijs meer op wordt gesteld.

Marieke laat haar bovenstukje liever liggen

Marieke laat haar bovenstukje liever liggen

Dit weekeinde toog Marieke gewapend met handdoek naar de plas. In het betaalgedeelte waar het zonnestrand is, viel haar oog op een bordje ‘naakt recreëren verboden’.

Marieke: “Het was me niet eerder opgevallen, dus voor de zekerheid vroeg ik aan de mevrouw van de kassa of topless zonnen daar ook onder viel. Ik heb namelijk geen zin in problemen. De vrouw bij de kassa zei dat het niet mocht. Later voegde ze eraan toe dat als ik ergens achterin ging liggen, het wel goed was.”

“Het verbaasde me dat je als uitbater de landelijke regels mag negeren. Ik vraag me af of het niet in strijd is met de grondwet. De zedenwet verbiedt het volgens mij niet om topless te zonnen, er is nog nooit een gerechtelijke uitspraak gedaan dat het niet zou mogen.

Blote borsten vallen mijns inziens niet onder naakt recreëren. Ik heb dan toch nog een broekje aan?”

Uitzondering

“Je ziet wel steeds minder vrouwen topless. Vroeger was het 80%, bij De IJzeren Man was het ongeveer fiftyfifty, nu is het een paar op de duizenden mensen. Natuurlijk wil je niet die uitzondering zijn, maar ik had niet in de gaten dat het helemaal niet meer gewenst was.”

Mobieltjes

“Ik denk dat het topless zonnen uit zwang raakt, omdat er zoveel mobieltjes in omloop zijn. Voor je het weet neemt iemand een spontane foto van zijn of haar spelende kind en beland jij op de achtergrond op de Facebookpagina van die persoon.

Ik begreep ook wel dat er in Scheveningen groepjes rondlopen die expres foto’s maken van topless vrouwen en die uploaden op social. Een andere reden is dat de ‘standaard’ tegenwoordig een perfect lichaam is als je de bladen moet geloven. Je kunt daar met je ‘gewone’ lijf nooit aan voldoen. Als wij onszelf niet laten zien zoals we zijn, veranderen we die denkbeelden daarover nooit.”

Provocatie

“Het gaat mij overigens niet om de provocatie. Ik zon topless en loop heen en weer naar het water, maar als ik wat te drinken ga halen doe ik een hemdje aan en zelfs een rokje.”

Topje

Toch blijft Marieke gewoon topless zonnen: “Ik heb niet eens een topje en ben niet van plan er een te kopen. Het voelt voor mij bovendien als ‘vrij’, als ‘vakantie’. Topless zonnen geeft mij lucht en ik ervaar openheid. Het is zo normaal en natuurlijk. Mijn moeder deed het, net als mijn tante en nichtje. Waarom moeten borsten weggestopt worden?”

Opgelaten

“Ik ben gisteren weer naar De IJzeren Man geweest en moet wel zeggen dat ik me nu een beetje opgelaten voel, minder vrij. Ik lig ook een beetje gek daarachter bij de prullenbak, dat is natuurlijk niet zo fijn.

Er kwamen ook wat jongeren langs lopen en ik hoorde: ‘Daar heb je haar.’ Het wordt dan wel een heel ding, dat is niet zo vrij. Daarom heb ik andere vrouwen opgeroepen om ook met mij topless te komen zonnen. Om mij gezelschap te houden.

Ik vind het belangrijk dat je je als vrouwen onderling kunt versterken. Ik blijf in ieder geval uitdragen dat ik lekker in mijn lijf zit. Met butsen en littekens en al.”

Waar sta jij voor op de barricade?

Deel het hier.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.