Nieuws/Vrouw
1056779904
Vrouw

Marianne en haar vriend Erwin gebruiken allebei botox

In de VS verschijnen ze gewoon op tv: commercials om botox bij mannen aan te prijzen. In ons kikkerlandje is dat iets waar we soms nog onze wenkbrauwen bij optrekken. Toch zetten meer mannen dan je denkt af en toe een spuitje. Erwin (54) is zo'n man. Hij en zijn vriendin Marianne gebruiken allebei botox.

Marianne werkt in een botoxkliniek in Amsterdam, waar er de laatste tijd steeds meer mannen over de vloer komen. "Op het moment is het 60% vrouw en 40% man. Botox wordt niet alleen gebruikt om rimpels tegen te gaan, maar ook tegen overmatig zweten. Als ze dan eenmaal daarmee bezig zijn, denken heel wat mannen: 'Goh, een prikje in mijn voorhoofd kan ik eigenlijk ook best eens proberen.'"

Fronsrimpel

Marianne was altijd al geïnteresseerd in botox. "Ik vind uiterlijke verzorging belangrijk. Ik wil er goed uitzien. Maar ja, wat ga je doen? Je denkt ook aan het kostenplaatje", vertelt ze. "Toen ik hier ging werken was de keuze snel gemaakt en heb ik het geprobeerd. Om de vier maanden laat ik mijn frons, kraaienpootjes, mondhoeken en kin doen. Dat bevalt me uitstekend."

Haar vriend Erwin volgde haar voorbeeld. Hij liet een spuitje zetten in zijn diepe fronsrimpel. "Het stoorde me, maar het had helemaal niks met onzekerheid te maken. Dankzij Marianne was de drempel een stukje lager en dacht ik: 'Waarom niet?' Nu ben ik er heel blij mee en laat ik het om de paar maanden weer even opvullen. Ik heb niet eens meer in de gaten dat ik botox gebruik."

Preventief

Die onzekerheid is een groot verschil tussen mannen en vrouwen. Marianne: "Vrouwen kiezen vaker voor botox omdat ze denken dat ze gelukkiger worden van minder rimpels. Of hun vriendinnen doen het en sporen de ander aan: 'Goh, je hebt toch wel echt een frons, ga jij anders ook eens!' Ze stimuleren elkaar, maar niet altijd in positieve zien. En dan heb je nog jonge meiden die het preventief doen."

Erwin: "Mannen kijken wat meer rechttoe-rechtaan naar zichzelf. Bijvoorbeeld: die frons stoort me, dus ik ga er iets aan doen. In mijn ervaring kijken mannen meer met een blik van 'Hé, botox, dat is handig'. Eens kijken of dat iets voor mij is. En dat is het dan. Ik zal nooit iemand gaan overhalen om het ook te doen, dat moet iedereen lekker zelf weten.

Stiekem

Door Marianne rolde ik er makkelijker in natuurlijk, en dat weten mensen ook, maar het is verder niet iets dat ik verzwijg. Ik denk dat de meeste mannen dat wél doen, op mannen in de gay scene of mediawereld na."

Het blijft een taboe dus, maar in Mariannes ervaring hebben vrouwen het nog moeilijker met praten over botox. "We hebben zelfs de naam die op het bankafschrift verschijnt moeten veranderen, omdat vrouwen niet wilden dat hun man erachter kwam dat ze deze kliniek bezochten. Die mannen denken nog steeds dat hun vrouw vanzelf zo wakker wordt, haha!"

Eigen beeld

Eigen beeld

Plastische chirurgie

Toen ze in de kliniek aan de slag ging, kreeg ze zelf ook het nodige commentaar. "Bekenden zeiden: 'Als je maar geen Marijke (Helwegen, red.) wordt! Maar mensen vergeten echt dat botox en plastische chirurgie verschillende dingen zijn. En daarbij hoop ik zelfs dat ik een beetje zoals Marijke word, in de zin van wat voor goede zakenvrouw zij is."

Op familieverjaardagen is botox dan ook een onderwerp dat ze stiekem liever vermijden. "Dan hoor je: 'Oh, maar ik omarm mijn rimpels vollédig, hoor!' En dat is je goed recht. Maar wij kiezen hiervoor."

Kapper

Beiden hopen dat de ophef rond botox bij mannen én vrouwen verdwijnt. Erwin: "Laat iedereen z’n ding doen. Je kan het zien als naar de kapper gaan. De een gaat om de vier weken, de ander om de vier maanden en de ander nooit. Nou, prima toch? Je houdt jezelf gewoon netjes bij."

En dat moet altijd met mate, vindt Marianne. "Alles wat teveel is, is niet goed. Het gaat gewoon om een stukje verzorging. Ik vond mijn gebit niet mooi, dus daaraan heb ik wat laten doen. Maar mijn borsten vind ik prima, dus waarom zou ik daar aan laten zitten? Ik hoef niet naast mijn dochter (26) te lopen in de hoop dat mensen vragen of we zusjes zijn. Ik wil gewoon een verbeterde versie van mezelf zijn."

Heb jij ook een bijzonder verhaal te vertellen? Stuur het naar de redactie van VROUW.

JIJ op VROUW

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.