Vrouw/Mama
105690804
Mama

De zoektocht naar een nanny

Eveline Bijlsma (35) woont in Frankrijk vlak buiten Parijs en verwacht - samen met haar Nederlandse vriend Kleis - een tweeling. In deze serie vertelt ze op VROUW.nl wekelijks over haar zwangerschap in het buitenland. Dit keer schrijft ze over het zoeken van opvang voor haar tweeling.

Met een dossier onder de arm ging ik naar de Directie Kinderopvang van de gemeente. Als je een plaats op de crèche, bibliotheekpas of abonnement op de sportschool wil hebben, begin je niks zonder deze bureaucratische liefhebberij, bestaande uit een keur aan officiële documenten. Deze keer viel het mee: om onze tweeling in te schrijven had ik alleen wat papieren van de belasting, een woonplaatsverklaring en kopieën van onze paspoorten nodig.

Crèche

De dame die mijn dossier in behandeling nam, hielp me gelijk uit de droom: de gemeentelijke crèche, de goedkoopste manier om onze baby’s onder te brengen, konden we wel vergeten. "Heel misschien is er plek in september 2019. Nee, u krijgt geen voorrang omdat het er twee zijn."

Een weinig hoopgevend, eerste bezoek, maar we hadden nog even respijt. Ruim twee maanden verder begon ik me toch een beetje zorgen te maken. Ik ging nog maar een keer terug, zoals vriendinnen adviseerden. "Je moet daar de deur plat lopen. Benadruk dat jullie allebei freelancer zijn en dat je familie ver weg woont, wie weet kom je zo hoger op de wachtlijst. Kijk zo zielig mogelijk. Denk je dat het lukt om ter plekke in tranen uit te barsten?"

Nanny

Deze keer werd ik doorverwezen naar de dame die over de assistentes maternelles libérales ging. Fransen noemen zo’n officiële verzorgster, die de kinderen doorgaans bij haar thuis opvangt, ook wel nounou. De mevrouw maakte een snelle berekening van de kosten, die neerkwam op een half maandsalaris, omdat we geen aanspraak kunnen maken op toeslagen. Wederom teleurgesteld droop ik af.

Ik besloot zelf wat privécrèches te bellen, waar ze me meedeelden dat het 2400 euro zou kosten om twee baby’s vier dagen per week onder te brengen. Ook ging ik op zoek naar families om een nounou mee te delen. Helaas zoeken de meeste gezinnen een dame voor begin september, als onze kinderen nog te klein zijn.

Kinderopvangparadijs

Op de vele sites die ik inmiddels had bezocht las ik dat september een heilig moment is: je kunt het bij de conceptie beter zo uitkienen dat je zwangerschapsverlof na de grote vakantie afloopt, zodat je je gelijk in de opvangrace kunt storten. Ook vrouwen die hun toevlucht moeten nemen tot ivf werd aangeraden deze planning met de arts te bespreken.

Frankrijk stond ooit bekend als het kinderopvangparadijs. In de voorsteden is het al lastig, maar in Parijs, waar alle crèches vol zitten, is het helemaal een crime om een oppas te vinden.

Bakker

Mijn vriendin Chloé, Parisienne, bracht haar oudste dochter na een lange, stressvolle zoektocht onder bij een nanny. Toen ze zwanger was van de tweede probeerde ze voor de bevalling opvang te regelen. "Ik kon niemand vinden, ik werd er helemaal wanhopig van. Ik ben maar gestopt met zoeken en kreeg uiteindelijk van de bakker het nummer van de buurtnounou. Een geweldige mens, ze brengt de meiden soms te laat terug omdat ze zo lekker in het park aan het spelen waren."

Misschien komt er voor ons ook wel zo’n nanny uit de lucht vallen…

Over Eveline Bijlsma

Eveline Bijlsma (35) is freelance correspondent in Frankrijk voor De Telegraaf, Elsevier en BNR Nieuwsradio. Ze verwacht een tweeling en blogt wekelijks over haar zwangerschap in het buitenland: dubbele voorpret, twee keer zoveel chaos en eigenaardige artsen.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.