Nieuws/Vrouw
1057559382
Vrouw

Sjanett kreeg 2 soorten malaria: Stom dat ik mij niet had ingelezen

"Dat overkomt mij toch niet", is vaak de gedachtegang als mensen op reis gaan en zich moeten laten vaccineren of medicijnen moeten slikken tegen malaria. Of ze denken er gewoon helemaal niet aan, zo blijkt. Dat laatste gold ook voor Sjanett de Geus (38). Zij liep in Peru maar liefst twee soorten malaria op en belandde in het ziekenhuis.

"Peru was voor mij een welverdiende vakantie. Ik zat eerst twee weken in de jungle van Iquitos bij een sjamaan in retraite en toen ik daar uit kwam ben ik twee weken door het land gaan reizen. Vier dagen voor het einde van de reis werd ik doodziek.

Malaria

Voordat ik op reis ging heb ik mij - achteraf heel stom - niet ingelezen wat betreft benodigde vaccinaties of malariapillen. Ik had wel een Lonely Planet doorgebladerd, maar ik was daarvoor eigenlijk alleen maar in Europa en Amerika op vakantie geweest. Ik had nooit bedacht dat ik iets zou kunnen oplopen...

Ook tijdens mijn reis heb ik niet doorgehad dat ik door een malariamug gestoken werd. We waren dagen in de jungle, ik zat onder de muggenbulten! Dat ik wellicht malaria zou kunnen oplopen besefte ik pas toen we tijdens onze trip door de jungle een man van 74 ontmoette, die malaria had. 'Oei, dat betekent dat ik misschien ook risico loop en in een gebied zit waar je malaria kunt krijgen', dacht ik. Maar ik deed verder niets. Voorzorgsmaatregelen kon ik toch niet meer treffen.

Diarree

Toen ik uit retraite kwam had ik wel al diarree. Achteraf bleek dat niets met de malaria te maken te hebben, maar ik was al zwak. Vier dagen voor het einde van mijn reis werd ik hondsberoerd. Ik had koorts gehad die nacht en blies een trip af die ik zou maken.

Ik besloot een lokaal ziekenhuis te bezoeken, maar daar dachten ze dat ik zo ziek was door de diarree. Ik kreeg een injectie met pijnstillers. Ze wilden mij ook antibiotica geven, maar daar ben ik niet zo van. Omdat beiden partijen dachten dat het door de diarree kwam hield ik het bij de pijnstillers.

Bacteriële infectie

Heel even voelde ik mij weer oké, maar ’s avonds werd ik wederom heel ziek. Ik liet een arts naar mijn hotel toe komen, die goed Engels sprak. Ook zij vertelde me dat ik antibiotica moest nemen omdat ik toch echt een bacteriële ontsteking zou hebben. Uiteindelijk stemde ik toe. De dagen erop zou ik toch moeten trachten naar Lima terug te keren zodat ik in ieder geval naar Nederland kon reizen.

Tussendoor was het weer raak: ik voelde me ‘s nachts zo verschrikkelijk dat ik dacht dat ik dood ging. Het was zo erg, dat ik een ambulance gebeld heb. Door de ambulancebroeders werd mij wederom gezegd dat ik een bacteriële infectie had, meer ibuprofen moest slikken en water moest drinken.

Vliegveld

Met die boodschap ben ik uiteindelijk zo goed en zo kwaad als het kon naar het vliegveld vertrokken. Die paar uur op het vliegveld waren echt verschrikkelijk. Ik kon amper op mijn benen staan. Sta je daar bij de douane; voetje voor voetje… Ik was heel blij toen ik eindelijk in Nederland was. Al bleek dat uiteindelijk niet het eind van alle ellende.

Ik bleef koorts houden en na drie dagen was ik het beu. Ik ging naar mijn huisarts, die mij meteen vroeg of ik wel was getest op malaria. Dat was al die tijd niet gebeurd, dus vertrok ik meteen naar het ziekenhuis.

Twee soorten malaria

Uit de bloedtest bleek dat ik niet één, maar twee soorten malaria had! Zowel malaria tropica, die dodelijk kan zijn, als malaria tertiana, die zich langer in mijn lichaam had kunnen nestelen als het niet behandeld zou worden.

Ik moest een paar dagen in het ziekenhuis blijven en kreeg behandelingen voor beide vormen. Ik was enorm verzwakt door de ziekte, maar ook door de diarree die ik had gehad en het feit dat ik best lang met alles gereisd heb.

Roadtrip

Na mijn ontslag uit het ziekenhuis kreeg ik nog een keer een kuur vanwege de malaria tertiana. Ik was doodsbang om weer zo ziek te worden, maar gelukkig voelde ik daar niets van.

Achteraf is het gelukkig goed gekomen: inmiddels ben ik van de malaria af. Ik kan mezelf wel voor mijn kop slaan dat ik van tevoren niet geïnformeerd heb wat de risico’s waren van het gebied waar ik heen ging.

Mijn volgende vakantie is een roadtrip door de UK, dus bang voor malaria hoef ik dan niet te zijn gelukkig! Of ik nog naar landen durf waar malaria voorkomt? Dat wel, maar ik zal nooit van mijn leven meer onvoorbereid op vakantie gaan!"

Jij op VROUW.nl

Wil jij ook iets delen op VROUW.nl?

Dan kan dat hier...

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.