Vrouw/Praat Mee
105857483
Praat Mee

Data aanbeveling en eindtoets verschuiven Denk jij dat dit beter is?

De datum waarop leerlingen van groep 8 van hun basisschool advies krijgen over welke middelbare school ze aankunnen, gaat verschuiven naar later in het jaar. De eindtoets die ze moeten maken, wordt juist naar voren gehaald. Denk jij dat het beter werkt dan hoe het nu gaat? Praat mee!

Het advies zou naar begin maart gaan, twee weken later de eindtoets en twee weken daarna het definitieve advies. Minister Slob (Onderwijs) zal dit volgens bronnen binnenkort bekendmaken.

Nu krijgen de leerlingen uit groep 8 in februari van hun school te horen of ze naar het vmbo, mavo, havo of vwo kunnen. In april of mei doen ze pas hun eindtoets, waaruit eveneens een schoolniveau rolt. Alleen als de eindtoets hoger uitvalt dan het schooladvies moet de school het eerdere middelbare schooladvies heroverwegen.

Kansenongelijkheid

De Tweede Kamer wil het huidige systeem om twee redenen op de schop nemen: omdat er nu maanden tijd zit tussen het schooladvies en de eindtoets, sturen ouders kinderen steeds vaker naar eindtoetstrainingen als het schooladvies tegenvalt.

Maar niet alle ouders kunnen dat betalen. Het zou dus kansenongelijkheid in de hand werken. Ook zou er te weinig tijd zitten tussen de eindtoets en de inschrijving op de middelbare school.

Populair

Als het advies wordt aangepast en leerlingen zich bij een andere school mogen inschrijven, hebben die te weinig tijd om zaken als klassengrootte aan te passen. Leerlingen kunnen dan alleen nog op de minst populaire scholen terecht.

Praat mee

Denk jij dat het nieuwe plan beter werkt dan hoe het nu gaat? Praat mee!

Tekst: Parlementair verslaggever Inge Lengton

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.