1059839
Vrouw

Schoonmaakadvies

Schoenen schoonmaken: zo doe je dat

Onze schoenen hebben flink wat te verduren nu we zo fanatiek in beweging zijn! Over modderige paden met wandelschoenen, fietsschoenen en hardloopschoenen: hoe houd je die rakkers dan nog schoon? Schoonmaakexpert Zamarra Kok geeft tips.

Leer: poetsen!

De beste manier om leren schoenen mooi te houden, is door ze regelmatig te wisselen een lekker vaak te poetsen. Schoenen hebben namelijk rust nodig om transpiratievocht kwijt te raken, en door het poetsen blijft het leer soepel en de schoenen op kleur. Wacht dus niet tot de neuzen al helemaal kaal zijn, en gebruik zeker niet te veel schoencrème, dat smeert het leer dicht waardoor het niet meer kan ademen.

Gebruik voor het poetsen een echte schoenpoetsborstel. Als je schoencrème aanbrengt met een doek verdwijnt een belangrijk deel van de crème in de doek. Bovendien krijg je veel sneller vieze vingers.

Zijn je leren schoenen nat geworden? Zet ze dan niet bij de verwarming om ze snel te laten drogen. Door het te snelle droogproces wordt het leer hard en kan barsten. Vul ze op met oude kranten, dat trekt het vocht uit de schoen.

Suède en nubuck: inspuiten

Nubuck of suède schoenen met vlekken reddeloos verloren? Niet noodzakelijk. Houd de schoen boven de stoom van de waterkoker; dan gaan de haartjes van het suède openstaan en kun je de vlek met een speciale suèdeborstel of zachte tandenborstel voorzichtig wegpoetsen. Werkt dit niet voldoende, dan kun je de vlek voorzichtig met wasbenzine op een schone witte doek deppen. Spuit nubuck en suède regelmatig preventief in met vocht- en vuilafstotende spray. Zet vanaf nu maandelijks een herinnering in je agenda, dan kun je het niet vergeten.

Ruiken je schoenen naar Franse kaas als je ze uittrekt? Dat komt door boterzuur, dat is een stofje dat achterblijft nadat transpiratievocht is opgedroogd. Je kunt de geur neutraliseren door een handvol soda in de schoenen te gooien en dit een nacht te laten staan. Daarna goed uitkloppen. Er zijn bij de schoenmaker trouwens ook ontgeurende schoenensprays te koop.

Gympen: wassen

Je kunt gevlekte of stinkende gympen gewoon op dertig graden in de wasmachine wassen. Houd er wel rekening mee dat de ijzeren ringetjes om de vetergaten verkleuring kunnen veroorzaken. Om te voorkomen dat de gympen gaan bonken in de machine kun je ze in een speciale waszak voor schoenen stoppen (verkrijgbaar online) of er een paar oude handdoeken bij doen. Laat ze daarna rustig drogen in de vensterbank of stop ze op lage temperatuur in de wasdroger.

 

Huishoudexpert Zamarra Kok

geeft praktische vlekkentips en weet raad bij alle opruim- en huishoudproblemen. Ze schrijft sinds 2004 boeken, artikelen en blogs over opruimen en simpel huishouden. Ze is de bedenker van www.speedcleaning.nl, een energieke en slimme manier van schoonmaken. Haar motto is 'niet lullen maar poetsen'.

Stel jouw vraag

Heb jij een vraag voor Zamarra? Stel die dan via vrouwoproep@telegraaf.nl en wie weet lees je antwoord binnenkort op VROUW.nl!