Nieuws/Vrouw
1064650291
Vrouw

Moussaka met hüttenkäse

Ik vond het een moeilijke om dit gerecht gezonder te maken. Niet per se de schotel zelf, want die is eigenlijk helemaal niet zo ongezond met al die aubergines. Het lamsgehakt heb ik door mager rundergehakt vervangen. Maar een alternatief vinden voor de bechamelsaus was minder makkelijk. Ik heb wat geëxperimenteerd om hem net zo lekker, maar lichter te maken, totdat ik een veel simpelere en lekkere oplossing vond: hüttenkäse! Is dat hetzelfde als bechamel, nee. Maar wel heel lekker en gezond! En mijn versie is ook nog sneller te maken!

Voor een grote ovenschaal (4-6 personen)

2 aubergines, in plakken van 1½ cm

2 rode uien, gesnipperd

1 teen knoflook, fijngehakt

500 g mager rundergehakt

1½ el gedroogde oregano

1 el gedroogde tijm

½ tl gemalen komijn

½ tl cayennepeper

1½ tl gemalen kaneel

1 laurierblad

200 ml bouillon

1 blik San Marzano tomaten (à 400 g)

zout & peper

250-300 g hüttenkäse.

Stap 1

Susan heeft de aubergines gegrild. Ik heb ze in de oven gedaan, dat gaat sneller. Zet je oven op 200 °C. Snijd de aubergines in dunne plakken, van boven naar onder. Smeer ze in met een beetje olijfolie en leg ze naast elkaar op bakpapier. Zet voor ca. 15 tot 20 minuutjes in de oven.

Stap 2

Fruit ondertussen de ui met de knoflook in een klein beetje olie een paar minuten aan. Doe het gehakt erbij en bak het rul. Voeg alle kruiden toe, bak even mee en doe dan de bouillon en de tomaten erbij. Breng aan de kook, laurierblad erin en laat nog 10-15 minuutjes pruttelen. Mocht je het te vochtig vinden, giet dat dan af. Laat alles goed afkoelen

Stap 3

Tot slot bouw je de moussaka op. Start met een laag aubergines, doe daarop de helft van het gehaktmengsel. En daarover een laag hüttenkäse. Dan weer aubergines, gehakt en de laatste laag hüttenkäse.

Stap 4

Bak de moussaka nog zo’n 10-15 minuutjes in een op 200 °C voorverwarmde oven. Zet eventueel de laatste 5 minuten de grill van de oven nog even aan, voor wat extra kleur bovenop.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.