Nieuws/Vrouw
1071639222
Vrouw

Sophia weigerde chemo: Elke cel in mijn lijf riep: 'Niet doen!'

Sophia van Sorgen

Sophia van Sorgen

Sophia van Sorgen (40) was 17 toen ze voor de eerste keer kanker kreeg. Ze ging een zwaar behandeltraject in en genas. Op haar 33e sloeg de kanker weer toe. Deze keer koos Sophia ervoor om geen chemo te krijgen. ‘Ik luisterde naar mijn gevoel.’

Sophia van Sorgen

Sophia van Sorgen

“Op mijn zeventiende kreeg ik de ziekte van Hodgkin. Ik onderging chemo en bestralingen. Op het dieptepunt woog ik 40 kilo en samen met mijn ouders bereidde ik mijn begrafenis voor. Maar de behandelingen deden hun werk en ik werd beter. Toch duurde het jaren voordat ik me weer enigszins fit voelde. Ik was lange tijd enorm moe en had een slechte weerstand.”

Trouw zijn

“De kanker kwam terug, 16 jaar later. Borstkanker. Vanaf het moment dat ik de diagnose kreeg, voelde ik een enorme weerstand tegen de gedachte weer chemo te krijgen. Ik wist hoe gehavend het mijn lichaam de vorige keer had achtergelaten. Maar het was vooral mijn gevoel dat heel hard ‘nee!’ riep. In de loop der jaren had ik allerlei verdiepende opleidingen over bewustzijn gevolgd. Ik mediteerde en was zelf therapeut. Trouw zijn aan mezelf was voor mij het uitgangspunt voor al m’n keuzes geworden. Nu moest ik een extreme keuze maken en mijn intuïtie was duidelijk.”

“Er volgde toch nog een proces van maanden voordat ik mijn definitieve besluit nam. Ik vroeg mezelf af: wil ik koste wat het kost in leven blijven? Of wil ik zachter en liefdevol voor mijn lijf zorgen? Ja, ik kon doodgaan. Maar dood gaan we allemaal en wanneer weten we niet. Ik was er sterk van overtuigd dat ik langer en mooier zou leven als ik vanuit een diep vertrouwen in mezelf mijn intuïtie zou volgen.”

“Wel wilde ik alles doen wat in mijn macht lag om hier zo goed mogelijk uit te komen. Ik bezocht klinieken, las boeken en sprak met anderen over manieren waarop je jezelf in een proces als dit zowel op fysiek als mentaal gebied kunt ondersteunen. Ik heb een holistische visie: body en mind vormen een synergie en het een kan niet zonder het ander.”

Groentensapjes

“Uit alles wat ik tegenkwam, stelde ik een kleurrijk palet samen van praktische adviezen en methodes op het gebied van voeding, bewegen en bewustzijn en ging die zelf toepassen. Mijn dieet veranderde drastisch. Ik dronk acht groentesapjes per dag, at volop groene salades, dronk kruidenmengsels en zuiverde mijn water. Ook nam ik supplementen, sportte ik veel, deed ik yoga en ging ik in therapie.”

“Saunabezoek, klisma’s en infraroodbehandelingen maakten ook deel uit van mijn programma. Sommige behandelingen deed ik om mijn zelfhelende vermogen te versterken, andere omdat ze de kankercellen zouden verzwakken.”

“Wetenschappelijk onderbouwd was mijn aanpak niet. Toch stond mijn arts achter me. Hij begreep heel goed waarom ik dit deed en dat ik zelf de regie wilde houden over mijn leven. Mijn familie geloofde ook in me. De meeste van mijn vrienden vonden het dapper. Een enkeling reageerde minder positief, meer vanuit angst.”

Pleister

“Bijna twee jaar volgde ik m’n nieuwe regime. Ik voelde me fit en energiek. Toen uit scans bleek dat de tumor gekrompen was, was ik blij, hoewel ik natuurlijk niet zeker wist of dat volledig te danken was aan mijn levenswijze. Later stabiliseerde de tumor. Hoe nu verder? Ik was een beetje moe van alles wat ik allemaal ‘moest’ op een dag.”

“Ik wilde leven en de wereld zien en had daarnaast plannen om de inzichten die ik tijdens mijn zoektocht had vergaard, als coach met anderen te delen. Na veel wikken en wegen besloot ik me te laten opereren. Tijdens één operatie werden mijn beide borsten verwijderd en gereconstrueerd. Inmiddels ben ik genezen verklaard.”

“Als coach begeleid ik nu anderen met mijn programma Reset en Rebuild. Ik geef adviezen over hoe je na een ingrijpende wake-upcall je lichaam kunt resetten en je leven opnieuw kunt vormgeven. Enerzijds gaat het over praktische zaken als voeding, detox en sport, anderzijds over dingen als je mindset, bewustwording en bodyconnectie.”

“Het zijn lang niet alleen kankerpatiënten die bij mij komen. Ik zie ook mensen die met een burn-out of verlies te maken hebben. Anderen helpen voelt als een zoete pleister over mijn pijn van toen. Niks is zo verslavend mooi als zien dat iemand die als een hoopje ellende binnenkomt, na een paar maanden vol nieuwe energie de deur uitgaat.”

Eigen pad

“Of ik denk dat je met groene sapjes kanker kan genezen? Nee, hou op joh. Zaken als gezonde voeding, goed bewegen, een helder koppie houden en een goede therapeut zijn zeker behulpzaam in het traject, maar je moet ze wel op de juiste waarde schatten. Ik ben heel pro-ziekenhuis en heb altijd een goede relatie gehad en gehouden met mijn artsen en het ziekenhuis.”

“Mijn ervaringen heb ik verwerkt in een persoonlijk verhaal. Mijn boek Sophia is een pleidooi voor trouw zijn aan jezelf. Het gaat over het vinden en volgen van je eigen pad. Bij mij kwam er kanker voorbij, bij een ander gaat het misschien om een nare jeugd of iets anders ellendigs. Wat doe je ermee? Je hebt altijd een keuze. Word je bitter of laat je je door je ervaringen vormen tot een mooier mens?”

"De pijnlijke momenten hebben mij veranderd. Ik ben milder geworden, maar heb ook geleerd beter mijn grenzen te bewaken. Ik heb in donkere spiegels moeten kijken, maar daardoor zie ik de schoonheid en de magie van het leven nu veel beter. Ik geniet van alles en ik ben nog niet eens op stoom. Het beste moet nog komen.”

Sophia van Sorgen - Sophia | Uitgeverij Spectrum | ISBN 9789000356331

Tekst: Belinda Fallaux Fotografie: Elisabeth de Vires

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.