Nieuws/Vrouw
1074192004
Vrouw

Yvette werd betast in de tram: En nee, dat is niet normaal

Yvette Luhrs

Yvette Luhrs

Gisterochtend nam Yvette Luhrs (32) de tram naar haar werk: "Ik ging achterin zitten. Tas naast me, zonnebril en koptelefoon op. Struikelend kwam er een man op mij af en voor ik het wist zat hij aan mij. Toen ik doorhad dat het niet per ongeluk was begon ik te schreeuwen 'Blijf van me af' en 'Dacht het niet'."

Yvette Luhrs

Yvette Luhrs

"Ik stond op en toen bleek dat ik groter was dan hij schrok hij en ging twee plekken bij mij vandaan zitten. Vanaf die plek ging hij verder met schreeuwen naar me, dat ik erom vroeg als ik zo over straat ging en zulke dingen."

De conducteur

"De conducteur bemoeide zich er vanuit zijn hokje mee en zei dat als hij niet van andere passagiers kon afblijven hij de tram moest verlaten. Nog zeker vijftien minuten foeterde hij mij met luide stem uit."

"Ik hield mijn koptelefoon op en sloot me voor hem af, maar bleef waakzaam. Ik had het volume uit gezet, zodat ik wel kon horen wat hij zei. Ik had mijn oorbellen al uitgedaan. Ik dacht 'Straks als ik uitstap dan pakt hij mij'. Gelukkig ging hij een halte voor mij eruit. Dat was een opluchting."

Camerabeelden

Yvette twitterde over het gebeuren en kreeg bijval van het GVB. Iemand van het vervoersbedrijf belde haar en raadde haar aan binnen 24 uur aangifte te doen, omdat anders de camerabeelden in de tram gewist zouden worden. "Dat moet je dan maar weten; als je in shock onder je dekentje op de bank gaat zitten ben je dus te laat."

Bij de politie kreeg Yvette opnieuw een koude douche: "De persoon die de aangifte opnam leek me niet zo capabel, hij noemde me 'Darling' en keek me de eerste vijf minuten niet aan. Hij leek niet te weten wat hij aan moest met de zaak en belde de zedenpolitie waar ik bij zat."

Aan armen en benen

"Die moesten hem adviseren. Omdat ik alleen aan mijn benen en armen was aangeraakt, zei hij dat hij geen aangifte kon opnemen en dat hij alleen een mutatie kon maken. Uiteindelijk is het een aangifte van belediging geworden. Al bij al geen fijne ervaring."

"Het is toch wel gek dat meisjes opgroeien met het idee dat dit erbij hoort. We leren het ondergaan, alsof het normaal is. Dat je je mond maar houdt om er zonder kleerscheuren vanaf te komen."

Steeds bozer

"Ik merk dat ik steeds bozer word. Ik heb geen zin meer om mijn mond te houden. Ik wil niet aanzetten tot geweld, maar ik wil wel van me afslaan. Als niemand anders voor ons zorgt, dan moeten we het zelf maar doen."

"Daarom zeg ik ook 'Doe aangifte', Twitter erover, sla van je af en laat van je horen. Dit was niet de eerste keer dat er iemand aan mij heeft gezeten terwijl ik het niet wilde, maar het is wel de laatste keer dat ik het accepteer. De impact hiervan op hoe vrij je je voelt in je lijf en in je buurt is groter dan we denken."

Stoppen

"Ik vraag me nog steeds af wat omstanders in de tram hadden gedaan als ik niet had geschreeuwd. Had iemand mij geholpen? We moeten stoppen met denken dat dit normaal is. Het hoort er niet bij. Een vrouw moet zich veilig voelen in de publieke ruimte."

"Het is een enorme inbreuk op je privacy. Dat je altijd maar bezig moet zijn hoe je veilig van de supermarkt naar huis kunt komen zonder opmerkingen te moeten aanhoren of betast te worden. Dat moet echt stoppen. En het is echt niet alleen mijn verhaal helaas, het is het verhaal van heel veel vrouwen en meisjes."

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.