Nieuws/Vrouw
1074608167
Vrouw

Wil je afvallen? Fotografeer dan je maaltijden!

Op Facebook, Instagram en Snapchat zie ik de ene na de andere maaltijd voorbijkomen. En dat is goed, concluderen wetenschappers aan de universiteit van Washington. Want door je eten te fotograferen, houd je je makkelijker aan een gezonde leefstijl.

Uit protest heb ik al een paar weken niet meer op de weegschaal gestaan. Ik voel zelf ook wel dat mijn broeken strakker zitten en mijn wangen boller zijn; mijn jaarlijkse winterkilootjes. En hoewel ik het geen ramp vind, pas ik mijn eetgewoonten nog niet aan en moet ik mijn broekriem steeds losser afstellen…

Voedseldagboek

Het onderzoek komt als geroepen. Zestien proefpersonen hielden op Instagram een voedseldagboek bij. Het ontbijt, de lunch en het avondeten zetten ze online en... het hielp! Naderhand vertelden ze namelijk dat ze zichzelf makkelijker tot de orde konden roepen als ze zin hadden in iets ongezonds.

Een kant-en-klaarmaaltijd, pizza of bord patat fotografeer je immers liever niet als je bezig bent met afvallen. Tevens gaven de proefpersonen aan dat ze zich op social media gesteund voelden en gezond eten dus leuker werd.

Niet te extreem

Denise Kortlever (29) is culinair trendjournalist en foodfotograaf. "Ik fotografeer niet alles wat ik eet, maar ik geloof wel dat social media kan bijdragen aan een gezonde levensstijl."

Denise probeert wel gezond te eten, maar gelooft vooral in de balans. "Van alles een beetje, je moet vooral niet te extreem omgaan met eten. Af en toe een pizza is toch ook héérlijk?"

Meer aandacht

"Als je wilt afvallen of bewuster wilt omgaan met eten, is fotograferen voor Instagram zeker een goede stok achter de deur. Voor je een foto op Instagram zet, besteed je er toch net even wat meer aandacht aan."

"Je gaat er bewuster van genieten. Je kunt de pasta natuurlijk hup op een bord kwakken, maar je kunt het ook in een mooie kom doen en er nog wat kruiden en olijfolie overheen sprenkelen. Je bent je bewuster van je avondeten."

Durven zondigen

Pauline Weuring (35) stond op jonge leeftijd al graag in de keuken en bedacht dan nieuwe en originele recepten. Op aanraden van haar zus startte ze in 2010 de blog Uit Pauline’s keuken en begon haar maaltijden te fotograferen.

"Foto’s moeten echt mooi zijn. Gaan we uit eten, dan moet iedereen even wachten totdat ik een mooie compositiefoto heb gemaakt. Je eten fotograferen draagt vast bij aan een gezondere levensstijl, maar ik geloof ook dat je af en toe moet durven zondigen. Anders houd je het sowieso niet vol."

Niet zo gezond

"Ik laat op Instagram naast gezond eten ook dingen zien die niet zo gezond zijn. Een lekkere cheesecake, stuk chocola of pizza: ik wil wel een realistisch beeld neerzetten en dicht bij mezelf blijven."

Ik neem de komende week de proef op de som en ga een week lang mijn ontbijt-, lunch- en avondmaaltijd op Instagram plaatsen. Het wordt een uitdaging, want ik ben van de klodders mayonaise, makkelijke maaltijden met pakjes en zakjes en de ongezonde tussendoortjes… Zal ik echt bewuster omgaan met eten? Volgende week maandag lezen jullie de uitslag!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.