Nieuws/Vrouw
1078413735
Vrouw

Suzanne is een happy single: Ik mis niets in mijn leven

Vandaag staat in het teken van de singles: het is Single’s Day! In China is het een populaire feestdag, waarop mensen vieren dat ze vrijgezel zijn. Ook Suzanne Buis (45) is single en hoort regelmatig: ‟Goh, zo knap en toch single... Hoe kan dat?!” Suzanne vertelt waarom ze geen relatie heeft of wil.

Suzanne is drie jaar single, heeft drie kinderen (13, 5 en 3) en schreef onder andere het boek Ik date maar wat. Haar nieuwe boek heet Mijn hoogbegaafde puber.

Jeugdliefde

“Ik reed gisteren supergelukkig naar huis en dacht: dít is dus waarom ik graag single ben. Ik had die middag een heel fijn gesprek met iemand op wie ik al jaren dol ben, maar met wie ik geen relatie hoef. Daarna trof ik een jeugdvriend op een prachtig terras met wie ik anderhalf uur heerlijk heb gepraat.

En toen appte ik een jeugdliefde en maakten we drie uur plezier zonder dat we daar iets mee hoefden. Ik had zes uur oprechte aandacht en liefde op één dag, meer dan in een maand bij mijn ex.

Als mensen me vragen waarom ik geen relatie wil, denk ik: weet je wel hoeveel vrijheid en mogelijkheden ik nu heb? Niemand vraagt ooit aan stellen: ‘Waarom heb je eigenlijk een relatie?’

Het is niet dat ik beweer: ‘Single zijn is perfect.’ Maar je bent ook niet minder waard als je geen partner hebt. Ik heb een hartstikke druk leven met drie kinderen, een bedrijf, een uitgeverij en ik schrijf drie boeken per jaar. Doordat ik geen relatie heb, kan ik dit allemaal doen. Ik hoef niet ’s avonds met iemand op de bank te zitten.

Vrijheid

Aan daten doe ik niet, dat is heel rustgevend. Ik vind het ‘solliciteren’ in het luchtledige, onnatuurlijk en vermoeiend. Begrijp me niet verkeerd, ik spreek weleens af met leuke mensen, maar ik noem het geen dates meer, omdat het niet mijn doel is om een relatie te krijgen.

Bovendien, als mannen denken dat het een date is, krijg je op een gegeven moment zo’n ongemakkelijke situatie. Zo van: ‘Ik loop wel even mee naar je auto...’ ‘Nou, dat hoeft niet, want ik ga je toch niet zoenen’, denk ik dan.

Ik mis niets in mijn leven. Eigenlijk denk ik maar één keer per jaar: ik wou dat er iemand naast me zat. Dat is met Sinterklaas als Alles is liefde op tv is. Dan kijk ik ook nog even Love Actually en Notting Hill, en dan is het weer genoeg.

Natuurlijk zou het mooi zijn om de vrijheid die ik nu heb binnen een relatie te vinden. Maar ik ben jaren in een ongezonde relatie gebleven onder het mom van ‛het is nu eenmaal hard werken’. Volgens mij zitten veel vrouwen in die valkuil.”

Tekst: Jill Waas

Dit interview stond eerder in VROUW magazine.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.