Nieuws/Vrouw
1078643256
Vrouw

Staat Monique straks met haar zwerfkatten op straat?

'Kattenvrouw' Monique (53) zit met haar handen in het haar. De Stichting Amsterdamse Zwerfkatten, waarvoor ze als vrijwilligster actief is, heeft met ingang van 1 mei voor een verbouwing een tijdelijk onderkomen nodig, maar ze vangen overal bot. "We luiden echt de noodklok, nu."

Zwerfkatten

“Veertien jaar geleden stond er iemand van de SAZ aan mijn deur; ze zochten een weggelopen kat. Ik wilde toevallig net in die periode vrijwilligerswerk gaan doen en zo is het gekomen dat ik nu in de zwerfkatten zit.”

Ik was eigenlijk altijd meer een hondenmens, totdat er ooit ineens een kat bij ons kwam aanlopen en in de hondenmand ging liggen. Die eigenzinnigheid vond ik vanaf toen geweldig. ‘Ik kom bij jou wonen,’ had deze kat besloten.

En dat is ook gebeurd; de kat had geen chip en niemand had hem als vermist opgegeven. Wij werden zijn nieuwe thuis.

Brand

Sinds ik voor de SAZ actief ben, hebben we al diverse onderkomens gehad. We verhuisden uiteindelijk zelfs als Amsterdamse stichting naar Uithoorn. In 2011 werden we daar getroffen door een brand, waarbij in totaal 19 katten het leven lieten.

Het was afschuwelijk, echt een zwarte bladzijde uit mijn leven. Ik heb de auto shakend op de vluchtstrook geparkeerd toen ik erover werd gebeld; ik vond het zo erg. Een collega-vrijwilliger die als eerste ter plaatse was, is er nooit meer overheen gekomen. We zijn allemaal enorme dierenliefhebbers, dit is het laatste wat je mee wil maken.

Erfenis

Na de brand is het kantoor van de SAZ tijdelijk in mijn huis ondergebracht, de katten werden opgevangen in de schuur van de coördinator. Dat is verre van ideaal geweest, natuurlijk. Velsenaar Dirk de Waard had zijn erfenis aan zwerfdieren, katten het bijzonder, nagelaten. Hiermee werd Stichting Het Waardige Dier opgericht.

Het bestuur van die stichting heeft toen ons geholpen aan nieuwe huisvesting. We zijn inmiddels acht jaar verder en het bleek een langere weg dan vooraf werd aangenomen. Sinds een jaar hebben we het pand betrokken, maar het moet nu echt verbouwd worden.

Op 1 mei komt de aannemer. Het tijdelijke onderkomen dat we hadden geregeld, werd twee weken geleden plotseling gecanceld. We hebben al van alles geprobeerd, maar luiden echt de noodklok nu.

Hygiëne

We zoeken voor een half jaar een bedrijfsruimte van minimaal 70 vierkante meter, bij voorkeur in Amsterdam Osdorp of Sloten, maar ook Hoofddorp, Lijnden, Badhoevedorp of Zwanenburg zou prima zijn. Als we makelaars bellen is er van alles mogelijk, totdat we vertellen waar de opvang voor bedoeld is.

‘Katten stinken’, horen we voortdurend. Maar hygiëne staat bij ons op één, twee en drie; mensen die wel eens bij ons zijn geweest, zijn allemaal verbaasd over het feit dat je met zoveel katten, soms wel 70 in totaal, bij elkaar juist niets ruikt.

Sociaal werk

De SAZ doet al bijna 25 jaar met veel vrijwilligers en enkele vaste krachten, heel goed werk voor Amsterdam. We vangen wilde of verwilderde katten en steriliseren en castreren ze om nog meer zwerfkatten te voorkomen.

We helpen ouderen hun katten medicatie te geven. En als het echt niet meer gaat, vangen we hun katten op. We doen in dat opzicht dus ook heel veel sociaal werk. De SAZ brengt daarnaast weggelopen katten weer terug bij hun eigenaren. En we leveren katten aan asielen.

Kunstenaars

Dat we door de woningkrapte in onze eigen stad zelfs geen tijdelijk onderkomen kunnen vinden, is heel zuur natuurlijk. De gemeente heeft wel wat ruimtes beschikbaar, maar die zijn vooral bestemd voor kunstenaars, krijgen we steeds te horen.

Nou, ze zouden eens moeten zien hoe wij katten vangen; dát is pas kunst. Ach, we proberen het met een beetje humor te benaderen, maar er moet nu wel echt iets gebeuren, natuurlijk.

€ 4.500 euro per maand

Er is wel budget, maar geen duizenden euro's. Er was één makelaar die ons voor een ruimte van 100 vierkante meter € 4.500 per maand, exclusief gas, water en licht wilde rekenen. O, en dan moesten we het pand ook nog minimaal een jaar huren; je gelooft het niet.

We hopen dat iemand nog een leegstaand pand heeft, waar we een half jaartje met onze katten mogen verblijven. We garanderen dat het weer net zo netjes wordt opgeleverd als wij er in trokken. In principe voldoet vrijwel ieder pand.

25 jarig jubileum

We maken bizarre dingen mee. Zo hebben we ooit een kitten gered, die iemand met lijm op een houten plank had vastgeplakt. En regelmatig gooien kinderen na overlijden van een ouder, na het weghalen van de inboedel, de (vaak bejaarde) kat op straat, zonder er ooit nog naar om te kijken.

We hebben veel bereikt, in de afgelopen 25 jaar. Het aantal zwerfkatten is door onze inzet enorm afgenomen, ook omdat we de katten van minima steriliseren of castreren. We hopen in oktober ons 25-jarig jubileum te ‘vieren’.

Vieren zet ik daarbij tussen aanhalingstekens, want het blijft natuurlijk verdrietig dat er iets als een zwerfkattenopvang nodig is. Het zou in elk geval voor ons een feest zijn als we in dit jubileumjaar voor de tijdelijke opvang een oplossing hebben.”

Kijk voor meer informatie op www.saz.amsterdam.nl

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.