1082072
Vrouw

TV-TIP VAN DE DAG: De Rekenkamer

All-inclusive vakantie

1,2 miljoen Nederlanders boeken per jaar een vakantie in een all-inclusive-resort. De Rekenkamer duikt in de kosten van zo'n vakantie.

All-inclusive-vakanties zorgen ervoor dat de toeristen zonder zorgen kunnen genieten van de zon. De vliegreis, de kamer, het eten, het drinken: alles is betaald. Het gekleurde polsbandje is toegangsbewijs voor onbeperkt eten uit het buffet scheppen. Het personeel weet bij één blik erop dat het glas iedere keer weer gratis gevuld dient te worden.

3,5 kilo etenToch is de prijs van zo’n all-inclusive-vakantie naar Turkije, Griekenland of Spanje vaak verbazend laag. De Rekenkamer zoekt uit hoe het kan en stuurt gastpresentator Ersin Kiris (Keuringsdienst van Waarde) naar de Turkse Rivièra. Een chefkok van een resort vertelt hem dat hij per gast 3,5 kilo eten bereidt en dat de kostprijs van dat eten een luttele vijf euro is.

Vakantiepsycholoog Sofie van den Enk onderzoekt hoe het zit met het personeelsbeleid van de all-inclusive-resorts. Zij komt erachter dat er per drie gasten één personeelslid klaarstaat. Verder vindt Jaïr Ferwerda uit dat de Britten het meeste drinken en dat Russen de grootste eters zijn. Stefan Stasse interviewt een vakantiepsycholoog en probeert te achterhalen welke toeristen het gelukkigst zijn: de gasten van een all-inclusive-resort of de toeristen die hun vakantie helemaal zelf organiseren.

De Rekenkamer vanavond om 20.35 uur op Nederland 3