Vrouw/Columns & Opinie
1085053957
Columns & Opinie

'Bemoei je niet met de opvoeding van andermans kind(eren)!'

'Bemoei je niet met de opvoeding van andermans kind(eren)!'

'Bemoei je niet met de opvoeding van andermans kind(eren)!'

VROUW-collega Marloes is helemaal klaar met de mom-shamers. "Kunnen we er niet gewoon vanuit gaan dat een moeder zelf wel weet wat het beste is voor haar kind?!

'Bemoei je niet met de opvoeding van andermans kind(eren)!'

'Bemoei je niet met de opvoeding van andermans kind(eren)!'

Wat kunnen moeders onderling toch verschrikkelijk zijn. En al helemaal de moeders die net iets te veel en te vaak online zijn om hun ongezouten mening of ongevraagd advies te verkondigen op sociale media. De zogenaamde mom-shamers. Een soort irritante buurvrouw die steeds door de lamellen staat te gluren om kritiek te geven op hoe jij met je kinderen omgaat. Is dat nou echt nodig? Kunnen we er niet gewoon vanuit gaan dat een moeder zelf wel weet wat het beste is voor haar kind?!

Yolanthe

Blijkbaar niet. Afgelopen week plaatste Yolanthe een prachtige foto van haar zoontje in zee bij een ondergaande zon. Instagram was te klein. De mom-shamers kropen uit de krochten van het internet om Yo uit te leggen dat ze totaal onverantwoord bezig was.

Haar zoontje zou wel kunnen verdrinken! Ze maakte een foto van hem en ze was zeker meer dan een armlengte van hem verwijderd. Schande. Lever je kind maar in bij het volgende bezoek aan het consultatiebureau.

Dit wordt niks zo

Een Australische moeder moest zich onlangs verantwoorden omdat ze een foto plaatste vlak na de geboorte van haar zoontje. Ze had een blikje cola in haar ene hand en in haar andere hand haar telefoon. Haar partner was bezig met de kleine.

En daar kwamen ze weer aan geslopen, de mom-shamers, klaar om even duidelijk te maken dat dit toch echt niet de bedoeling is vlak na de geboorte. Je moet dan met je baby bezig zijn en niks anders. Ga maar naar huis en geef je baby terug aan de verpleegkundige, dit wordt niks zo.

Is dit mijn kind?

Dit zijn slechts twee voorbeelden, maar ik zie dit soort commentaar dagelijks voorbijkomen. Moeders die andere moeders afzeiken onder het mom van 'ik wilde alleen maar advies geven'. Maar houd dat advies lekker voor je, joh. Ga er nu gewoon eens vanuit dat een moeder zelf wel weet wat het beste is voor haar kind.

Eigenlijk is er maar één vraag die je jezelf als moeder moet stellen wanneer je iets ziet waar je het niet mee eens bent: ‘is dit mijn kind?’ Is het antwoord op de vraag ‘nee’, dan is het niet jouw taak om je te bemoeien met de opvoeding van het betreffende kind.

In plaats van elkaar af te zeiken, zouden moeders elkaar juist moeten steunen. Ongeacht of je dezelfde (op)voeding geeft. Het moederschap is al pittig genoeg, dan is het echt niet nodig om ook nog onzeker gemaakt te worden door tuthola’s die beweren dat zij wél weten hoe het moet. Zeg iets aardigs, of zeg niks. En onthoud: ‘is dit mijn kind?’ Nee? Loop dan maar door met je commentaar.

Jij op VROUW.nl

Wil jij iets met ons delen of zit er misschien een opinie in jouw pen?

Stuur dan een berichtje

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.