Vrouw/Praat Mee
1085778506
Praat Mee

Verbieden of een open gesprek: Mag jouw kind XTC slikken?

De berichten over de gevaarlijke XTC-pillen zullen niemand ontgaan zijn, het werd genoemd in het journaal en meerdere websites hadden het op de voorpagina staan. Vooral bij ouders van Amsterdam Dance Event-gangers zal het bericht voor de nodige onrust zorgen. Want het zal je gebeuren dat net jouw kind die slechte pillen treft. Of weet je 100 procent zeker dat jouw kind niet aan drugs doet?

Veel ouders steken maar wat graag hun kop in het zand. Wat je niet ziet, bestaat niet. Mijn kind aan de drugs? Nou, écht niet! Maar de cijfers wijzen toch anders uit. Het XTC-gebruik ligt in Nederland relatief hoog ten opzichte van andere landen. Uit recent onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat 2,5 procent van de Nederlandse bevolking in 2014/2015 XTC slikte. Als je dat afzet tegen de 0,4 procent in Duitsland of de 0,1 procent in Zweden bijvoorbeeld, dan is dat hoog. We scoren zelfs het hoogst in Europa.

Realiteit

Voor veel ouders zullen hopen dat een strenge blik, een opgeheven vingertje en de tekst: 'Ik wil niet dat je drugs gebruikt!' voldoende is. Maar moet je niet gewoon het gesprek met je kind aangaan en daarbij rekening houden met het feit dat je kind, ondanks al je waarschuwingen, toch iets wil gebruiken? Want dat is wél de realiteit: ook als de ouders het verbieden, wordt er geslikt.

Open en eerlijk

Het is een lastig onderwerp. Als ouders je kind drugs niet verbieden, maar hen op het hart drukken de pillen dan maar te laten testen als ze per se willen gebruiken, voelt misschien als aanmoedigen. Hoe sta jij daarin? Wil je liever niet weten of je kind gebruikt? Of weet je zeker dat jouw kind niet gebruikt? Gebruikt je kind misschien wel eens een pilletje op een feestje en voeren jullie daar heel open en eerlijk gesprekken over?

Praat mee

Wij zijn benieuwd naar jullie beleving dit weekend: 400.000 feestgangers in de stad en aardig wat drugs in omloop. Blij als alles achter de rug is en je kinderen weer heelhuids binnen zijn? Sta je misschien zelf wel mee te feesten (al dan niet met iets op)? Of zijn jullie thuis supergoed voorbereid en geef je je kinderen alle vertrouwen? Praat met ons mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.