1086969
Vrouw

Droomduiding

Praten met je kinderen over dromen

Vaak is er geen tijd voor, maar de zomervakantie biedt een uitgelezen kans om eens stil te staan bij de dromen van je kind. Vertelt je kleine nooit iets over zichzelf, school of vriendjes? Krijg je moeilijk contact met je kind of is hij zeer introvert? Vraag eens naar zijn of haar dromen en voor je ogen opent zich de rijke gevoelswereld van jouw kind.

Wat droomt jouw kind?

Ook benieuwd wat het monster onder het bed of de vliegende prinses in de droom van jouw kind vertelt? Stel open vragen en toon oprechte belangstelling voor de belevingswereld van je kind. Of vertel eens over je eigen jeugddromen: waren die leuk, eng, spannend of fantasierijk? Hoe beleefde jij dat als kind? Het samen delen van dromen geeft meer contact en vertrouwen.

Tips: leer kinderen dromen onthouden

  • Maak samen met je kind een slaap- of droomschrift. Via tekeningen, kleuren, plaatjes en woordjes ontdek je de droombelevingswereld van je kind.
  • Luister aandachtig naar de droom of het fantasieverhaal van je kind
  • Maak samen een tekening over het droomfiguurWil jij weten wat jouw droom betekent? Kijk dan op de pagina Droomduiding!
  • Geef de droom of droomfiguur een naam
  • Een droomschriftje is een goede stimulans om open te staan voor de gevoelens van je kind. Dit bevordert het contact tussen kind en volwassene en zo leer je elkaar beter kennen.
  • Toon interesse in de beelden of fantasie van het kind en stel open vragen.
  • Maak tijd vrij om met je kind te praten over zijn of haar fantasieën, wees geduldig en sta stil bij de behoeften van het kind.
  • Hoe meer je je als volwassene openstelt voor dromen, des te gemakkelijker zal het kind vertellen over zijn eigen gevoelens, dromen en fantasieën. 
  • Kinderen zijn méér gebaad bij een luisterend oor, dan een kant en klare oplossing!

Lia Timmer

is droomexpert, trainer en coach bij Xalia Training. Ze helpt kinderen en volwassenen bij het begrijpen van dromen en nachtmerries. Kijk voor meer informatie op haar website www.slaapsneldroomwel.nl.

Heb jij een vraag over een droom?

Mail die dan naar vrouwoproep@telegraaf.nl (inclusief een omschrijving hoe jouw leven er momenteel uitziet én telefoonnummer) en wie weet beantwoordt onze droomexpert Lia Timmer jouw vraag wel met een telefoongesprek over je droom of in een stuk op VROUW.nl!