Vrouw/Praat Mee
1087008405
Praat Mee

Bruut of niet? Sinterklaas kapoentje gooide niets in het schoentje

Dochter Philine (6) zette vergeefs haar schoen

Dochter Philine (6) zette vergeefs haar schoen

Sinds Sinterklaas zaterdag staf aan wal zette, kan de schoen weer worden gezet. Eindredacteur Mariët schreef daar twee jaar terug onderstaand stuk over. Vanwege de feestelijke actualiteit herplaatsen we het stuk.

Dochter Philine (6) zette vergeefs haar schoen

Dochter Philine (6) zette vergeefs haar schoen

"Sinds zaterdag is de vraag 'Mam, wat eten we vanavond?' een plaatsje gezakt. Want deze weken prijkt met stip op 1 'Mam, mag ik vanavond mijn schoen zetten?' Rijst de vraag, hoe vaak antwoord je daar dan 'Ja' op?

De haard

De dagen voor zijn komst vroeg mijn dochter (6) het zich al af. Zou ze zaterdag meteen haar schoen mogen zetten? Gelukkig gaf de goedheiligman diezelfde dag nog het verlossende antwoord: 'Ja, dat mag'. Dus stond diezelfde avond nog haar schoentje bij opa's haard, en schudde ze mij die nacht meerdere malen wakker met voor haar prangende vragen als 'Zou er al wat in mijn schoen zitten?' en 'Is de haard wel uit?'

De volgende ochtend danste ze door de kamer met haar punnikset en twee bolletjes wol. En zoals verwacht: dat smaakte naar meer. Dat ze de schoen diezelfde avond niet meteen weer mocht zetten snapte ze wel, maar gisteravond vond ze het wel weer tijd worden. Ze negeerde mijn opmerking dat Sinterklaas en zijn Pieten nog niet eens klaar waren met hun eerste schoenronde door Nederland en ging onverstoorbaar aan de slag.

Eigen foto

Eigen foto

Kinderhand

Ze schreef een nieuw verlanglijstje (un klur boek van minion, un leptop, un knuvol met gliteroogenen en peepernooten), poetste een appel, en zette haar schoen... met daarin de volgende ochtend nog altijd haar verlanglijstje. Doordat ik haar enthousiasme de vorige avond al een beetje had getemperd, was ze niet super teleurgesteld. Ze begreep het wel, en zou het binnenkort gewoon opnieuw proberen.

Toegegeven, het ritueeltje zag er aandoenlijk uit. Maar hoewel ik het zowel financieel als organisatorisch prima red om hier drie weken aan mee te doen - een kinderhand en kinderschoen zijn immers snel gevuld - wil ik haar graag de boodschap meegeven dat er meer kinderen zijn die iets in hun schoen willen hebben. Als troost mocht ze iets uit haar Sint Maarten-doosje. Wat ik zeg... een kinderhand is snel gevuld."

Praat mee

Wij zijn benieuwd hoe jij dat aanpakt. Hoe vaak mag jouw kind zijn/haar schoen zetten? Desnoods iedere avond, en vul je 'm dan ook? Of leg je uit dat er nog meer kinderen zijn aan wie gedacht moet worden? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.