Vrouw/Praat Mee
1087313298
Praat Mee

'Ik zet mijn telefoon uit met kerst... Doe je mee?'

Voormalig VROUW-collega Andrea Knight zette vorig jaar met Kerstmis haar mobiel uit. Vanwege 'de actualiteit' plaatsen we haar stuk opnieuw. Ga jij deze kerst ook 'offline'?

"Gisteren onderweg naar huis, hoorde ik een radio-dj zeggen dat hij zijn telefoon zo veel mogelijk wil wegleggen deze kerstdagen. Ik, toch een beetje verslaafd aan mijn telefoon, zag ineens het licht. Ja, dat ga ik ook doen!

Zwart op wit

Eenmaal thuis heb ik meteen mijn voornemen aan mijn man verteld, want anders zou ik er misschien op terugkomen. En als dat al geen stok achter de deur was, is er nu echt geen weg meer terug, want ja, het staat bij deze zwart op wit. En het voelt nu al goed.

Thuis hadden we al een aanpassing gedaan om het telefoongebruik te beperken. Sinds een paar maanden hebben we de afspraak dat als we eenmaal in bed liggen, we niet meer op onze telefoon kijken.

Tijdlijnen

Mijn man en ik lagen namelijk gerust nog een kwartier met onze ruggen naar elkaar toe in bed te scrollen door allerlei tijdlijnen. Te gek voor woorden eigenlijk. Nu is het enkel nog even de wekker zetten, en 'm op vliegtuigmodus zetten.

Dat ik nu voor het slapengaan soms nog een kwartier op de wc zit om alsnog die onnozele tijdlijnen te bekijken, laten we even achterwege. Goed, mijn telefoonverslaving vindt manlief al wel lichtelijk irritant en ik weet vaak ook niet zo goed waarom ik wéér op Facebook zit, de achterklap van nu.nl zo nodig moet checken of gewoon door mijn foto’s aan het scrollen ben.

Offline

En ja, tijdens kerst wil je toch vooral genieten van elkaar en van de fijne mensen om je heen, dus dit voelt als een perfect moment om even offline te gaan. Vandaar dat ik gisteravond, kerstavond, om 19 uur de mobiel heb uitgezet. Ik had dat exacte tijdstip nodig, zodat ik het ook écht zou doen.

Met 'uit' bedoel ik het internet uit. Omdat wij geen huistelefoon hebben, wil ik wel bereikbaar zijn op mijn mobiel; het derde kindje van mijn broer kan elk moment geboren worden en dat is een telefoontje dat ik niet wil missen.

WhatsApp

Maar dus geen Facebook, geen nu.nl, niet even vrouw.nl checken, en het ergste van alles, geen WhatsApp. Geen directe onlineverbinding met vriendinnen, vriendengroepen, familliegroepen etc.

Is het heel gek dat ik me nu toch al een beetje druk maak dat ik misschien leuke dingen ga missen? Foto’s van mooi gedekte tafels, baby’s in schattige kerstoutfits, verhalen van een dronken oom die zich misdragen heeft op eerste kerstdag...

Kerstkaarten

Ik zal moeten wachten tot de ochtend na tweede kerstdag, dan mag het weer. En mijn vrienden en familie een fijne kerst wensen? Dat heb ik al gedaan, want ik heb ouderwets kerstkaarten verstuurd.

En ook voor alle VROUW-lezeressen: een heel vrolijk kerstfeest! Geniet van je éigen mooie kerstmomenten met familie en vrienden en van lekker eten en drinken. En wat de wereld om je heen heeft meegemaakt, hoor je achteraf wel weer."

Praat mee

Ga jij deze kerst ook 'offline'? Wie weet bevalt het zo erg, dat je vaker 'offline' gaat! Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.