Nieuws/Vrouw
1087628179
Vrouw

De weduwe van Roparun-oprichter Sjaak Bril: Even leek hij genezen

Anita met Sjaak

Anita met Sjaak

Sjaak Bril was de oprichter van Roparun, een jaarlijkse estafetteloop in juni van Parijs of Hamburg naar Rotterdam waarmee mensen geld ophalen voor kanker. Op 7 maart overleed Sjaak op 55-jarige leeftijd zelf aan maagkanker. Wij spraken zijn tweede vrouw Anita Drenth (57). "Ik ga hem uitstrooien bij een prachtige boom die naast ons vakantiehuisje staat."

Anita met Sjaak

Anita met Sjaak

De twee werden dertien jaar geleden totaal onverwacht verliefd. Anita: "We waren beiden getrouwd en allerminst op zoek. Maar hij was mijn collega en de vlam sloeg over zodra we elkaar zagen. We kenden elkaar niet eens, maar de liefde was zo overweldigend dat we er niet omheen konden."

Geoliede machine

De twee konden al snel niet meer zonder elkaar. "We waren als een geoliede machine en deden alles samen. Zo hadden we naast onze baan een strijkbedrijfje aan huis. Samen werkten we hard voor een vakantiehuisje in Spanje. Het was onze droom om daar samen oud te worden."

Anderhalf jaar geleden werd het huisje realiteit, maar niet lang daarna kreeg Sjaak de diagnose. "Je vraagt je af: 'Waarom ik?', 'Waarom wij?' Je hoopt dat je gespaard wordt, maar het is je lot. Even leek Sjaak genezen, want de kanker was weg. Maar toen het terugkeerde wisten we al snel dat er geen uitzicht meer was."

Cannabis

Tot het laatste moment heeft Anita voor hem gezorgd. "Op een gegeven moment waren er weinig mooie momenten; het ging al te slecht. Dan was ik al blij als hij een mandarijntje at. Om zijn pijn te verlichten verdiepte ik mij in cannabis als medicijn."

"Dat heeft hem uiteindelijk niet kunnen genezen, maar maakte hem rustig en zorgde ervoor dat hij geen pijn had. Ik ben geen moment van zijn zijde geweken, liet hem geen seconde alleen. Ik durfde niet eens meer te douchen. Hij is uiteindelijk vredig gestorven zonder angsten en zonder pijn."

Samengesteld gezin

Sindsdien heeft Anita veel aan haar samengestelde gezin, dat uit zes kinderen van zowel haar als Sjaak bestaat. "Van de zes wonen er twee nog thuis, voor hen moet ik door. We halen samen heel vaak herinneringen op. Ook hebben we een tafeltje met foto's en andere herinneringen."

"Hij is er lijfelijk niet meer, maar we hebben het vaak over hem. Ondanks de zware momenten, probeer ik voor hem sterk te zijn. Want vanuit mij moet de kracht komen om het gezin te sturen."

Uitstrooien

Over een paar weken vertrekt Anita naar hun vakantiehuisje in Spanje. "Ik heb hem beloofd dat ik het aanhoud. Ik ga hem daar uitstrooien bij een prachtige boom naast ons huisje. Zo is hij toch een beetje bij mij als ik daar ben."

"Sjaak was een goed mens met het hart op de juiste plek; zijn goedheid inspireert mij nog steeds. Ik ben een mooier mens geworden doordat ik Sjaak heb leren kennen en daar heb ik dertien jaar van mogen genieten."

Traditiegetrouw wordt er in aanloop naar Roparun een groot aantal activiteiten georganiseerd. Zoals bijvoorbeeld morgen - Hemelvaartsdag - een sportief familie-evenement op het Eemplein in Amersfoort.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.