Vrouw/Columns & Opinie
1088032980
Columns & Opinie

'Maroeska heeft een kóókboek geschreven, geen bakboek!'

En opnieuw is Heel Holland bakt-deelneemster Maroeska (60) het gesprek van de dag. De kunstenaar/designer heeft immers al een kookboek op haar naam staan. Is het dan wel eerlijk dat ze meedoet aan een amateur-bakwedstrijd? Op Twitter vindt men van niet. VROUW-collega Marjolein Hurkmans vraagt zich af waarom iedereen zich zo opwindt. "Maroeska heeft toch geen bakkersopleiding gedaan?"

Ik kan best aardig koken. Dat is handig, aangezien ik over eten schrijf. Je zult maar geen omelet kunnen bakken en ondertussen wel een mening hebben over de culinaire capaciteiten van anderen; dat zou ongemakkelijk zijn.

Dochter

Daarentegen kan ik weer niet zo goed bakken. Qua smaak zit ik meestal op het juiste pad, maar eerlijk? Mijn gemiddelde baksel ziet er niet uit. Toen mijn lieve collega’s op een dag dan ook suggereerden dat ze me zouden opgeven voor Heel Holland bakt, lag ik huilend van het lachen onder mijn bureau. 'Sorry jongens, zullen we dat even niet doen?'

Dat er af en toe toch nog een behoorlijke taart uit mijn handen lijkt te komen, dank ik louter en alleen aan een dochter die behept is met het knutselgen. Wat dat kind bedenkt, kunnen haar handen maken.

Spatels

Of het nou een kunstwerk voor school betreft (ze zit op de kunstacademie) of om de renovatie van een spektakeltaart van marsepein en druipglazuur. Ze kijkt, peinst even, pakt spatels en messen en slaat aan het kleien en friemelen tot er alsnog een heel behoorlijk uitziend stuk gebak uitkomt.

Maar ik ga er vanuit dat de HHb-redactie in de reglementen heeft opgenomen dat thuisbakkers absoluut geen kinderen de tent in mogen meenemen. Zelfs geen jong volwassen kinderen met vrolijk springende krullen en handige handjes.

Kunstenaar

Maroeska kan ook koken. Dat moet wel, want ze heeft een kookboek geschreven. Het boek ziet er prachtig uit: beeldige foto’s van pureetorentjes en donkergroene soep. De zestiger is behalve begenadigd thuiskok ook kunstenaar.

En dat is aan de foto’s af te zien. Zij is mij en mijn dochter ineen. Om jaloers van te worden. Zonder krullenmieke in haar achterzak zou ze dus in staat moeten zijn om de meest prachtige bouwsels af te leveren bij juryleden Janny en Robèrt.

Thuisbakster? Ammehoela!

Het is alleen een beetje jammer voor Maroeska dat haar boek net voor de eerste uitzending is uitgekomen, namelijk afgelopen oktober. Was dat in 1999 geweest, dan had er waarschijnlijk geen haan naar gekraaid.

Maar haar manuscript rolde dus pas deze herfst van de persen en het werd ook nog eens genomineerd voor Het Gouden Kookboek 2018 (met Janny van der Heijden in de jury!). Dus konden we op onze vingers natellen dat er een HHb-fan is die haar herkent aan haar karakteristieke knot: 'Thuisbakster? Ammehoela, die mevrouw is een pro!' En dus ging internet ook na de tweede aflevering los: 'Maroeska is een oplichtster!'

Instortende kerstboom

In De Telegraaf verdedigde zij zich: "Ik kan wel koken, maar niet bakken. Op bakgebied ben ik een amateur." Gezien het spektakelstuk dat ze gisteren afleverde (een in elkaar gestorte kerstboom van roggemeelbrodenl), zou dat best wel eens waar kunnen zijn. En ik ben het levende bewijs dat kunnen koken niet hetzelfde is als kunnen bakken. Wat dat betreft geef ik Maroeska het voordeel van de twijfel.

Ondertussen is het natuurlijk wel een beetje twijfelachtig. Op haar website vond ik het volgende citaat: Mijn eerste taartje bakte ik toen ik 9 was, als kind spelde ik toen al recepten. Op een stoeltje zat ik voor de oven door het ruitje te kijken hoe de soesjes opbolden. Ik leerde dat je van suiker met water suikerstroop of borstplaat kunt maken en dat slagroom stijf wordt als je het klopt. En dan heeft ze onder de noemer 'Keukengeheimen' ook nog eens de hoofdstukken 'taart', 'toetjes' en 'cake en koek' opgenomen. Heel amateuristisch komt dat niet op me over.

Deeguren

Vooralsnog ben ik vooral benieuwd hoe een en ander zich ontwikkelt. Gaat Maroeska volgende week ook nat met een spektakelstuk of technische opdracht? Of beschikt ze stiekem toch over professionele kwaliteiten?

En maakt dat eigenlijk uit? Maroeska heeft de kunstacademie gedaan, geen koks- of bakkersopleiding! Is het van belang of je hebt leren bakken van je schoonmoeder of een autodidact bent met zoveel talent dat je een kookboek hebt kunnen schrijven?

Er is natuurlijk geen deelnemer die niet al jaren in zijn/haar keukentje de sterren van de hemel bakt. Niemand begint immers aan zo’n wedstrijd zonder de nodige deeguren. Wat mij betreft mag Maroeska gewoon blijven. Kom maar door met de al dan niet instortende kunstwerken van banketbakkersroom en suikergoed.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.