Vrouw/Culinair
1089952830
Culinair

Heel Holland Kijkt Echte Mensen (en ik ook)

"O nee", app ik naar oudste, "die pastei. Hoe kan dat nou gebeuren? Het ding is helemaal ingestort." Hij stuurt me per omgaande een bericht terug: "Sttt, geen spoilers. Ik zit nog in de auto. Ik kijk straks op Uitzending Gemist." Op tv kijkt de mevrouw, die aardbeienjurkjes draagt als ze een aardbeientaart maakt en altijd een bloem in het haar draagt, een beetje zenuwachtig lachend in de camera. Het zal me benieuwen of ze nog een ronde verder mag. Zo'n pastei, het is toch een beetje een aanfluiting als je meedoet met Heel Holland Bakt.

Geheim schriftje

En ik vond haar al een beetje een moeilijke kandidaat. Niet dat ik iets tegen aardbeienjurken heb – ik heb zelf een kersenvestje – maar al in de eerste aflevering zag ik dat de dame in kwestie een schriftje onder haar werkbank heeft liggen. Opa was bakker, papa was bakker … En al hun geheimen staan dus opgeschreven in dat boekje.

Ik vind dat een beetje spieken. Ik bedoel: geef mij Mary Berries Bakbijbel mee, of het fijne boek van Sarena Solari die het vorige seizoen won en ik kom ook een heel eind met de technische opdrachten.

Martine was binnen

André van Duin danst ondertussen de tango. Eerlijk? Ik heb het er moeilijk mee gehad, dat hij Martine verving. Het was toch een beetje 'mijn' Martine. Op mijn zesde verjaardag kreeg ik van mijn peettante de elpee Martine Bijl zingt liedjes uit de tijd van Ot en Sien. Mijn peettante leek een beetje op Martine, vond ik. En het was mijn lievelingstante, dus Martine was meteen binnen zeg maar.

Hij doet het prima

En met André had ik dus eigenlijk helemaal niks. Zingt Martine zoetgevooisd over peluwtjes van wollig mos en kussentjes van varen, André roept gewoon heel hard 'pizza', meldt dat er een paard in de gang staat, zet rare helmen op zijn hoofd en maakt de mensen kenbaar dat hij echt hele grote bloemkolen heeft. Need I say more?

Maar eerlijk is eerlijk: André heeft zich gerevancheerd. Ik heb hem al behulpzaam kloppers vast zien houden, zijn bemoedigende toespraakjes gehoord. Ik kan niet anders zeggen: hij doet het prima.

3 miljoen kijkers!

Afgelopen zondag keken er 3 miljoen mensen naar Heel Holland Bakt. Drie Miljoen! Met mij en mijn zoon kijken er dus nog eens 2.999.998 mensen. Dat is veel hoor. De gemiddelde aflevering van Goede Tijden, Slechte Tijden zit nog niet op de helft en zelfs het Achtuurjournaal tikt dat aantal kijkers niet aan.

Terwijl ik pepernoten maalde (ik krijg altijd enorme zin om zelf ook te bakken van dat programma) vroeg ik me af wat het geheim is. Waarom kijken wij massaal naar een groepje mensen dat eieren klutst, ovens voorverwarmt en marsepein uitrolt. Echt snelle flitsende televisie is het niet natuurlijk. En om nou te zeggen dat wat er uit die ovens komt uiteindelijk adembenemend spectaculair is, is ook overdreven. Het moet iets anders zijn.

Echte mensen

Ik dacht aan de slungelige Marcel met het brilletje die deze avond naar huis was gestuurd. Nou ja, hij had er dan ook weinig van gebakken deze week, dat zag hij zelf ook wel in. En aan Francis, die meesterbakker was geworden. Tjonge, wat was ze blij. Oprecht blij. Eindelijk liet ze de vrolijke Annemarie een keer achter zich. Die heeft me trouwens een boel kinderen, zag ik in een filmpje … Het zijn bijna echte mensen.

Rechtsdraaiende yoghurtfreak

Volgens mij is het hem dat dus. Aan Heel Holland Bakt doen echte mensen mee. Ze zijn niet beeldig, er komt geen stylist aan te pas, ze laten weleens een pastei instorten of maken een potje van het bladerdeeg. Ik denk dat Heel Holland daarvoor valt: voor echte mensen. Ik vermoed dat ze niet eens zijn gecast. Zo van: we hebben nog een lesbische allochtoon met één been nodig en een rechtsdraaiende yoghurtfreak om de show een beetje spannend te maken.

Welnee, ze hebben zich aangemeld en mochten meedoen. Punt. Annemarie uit Den Haag, Alper uit Amsterdam, Guido uit Zeist en Manuela (die van de jurken) die van 'rustieke baksels' houdt.

Authenticiteit loont

Uit zeer betrouwbare bron vernam ik onlangs dat het bij talentenjachten op tv allemaal een stuk minder authentiek is. Ik ga geen namen noemen, maar ik weet dat er voor een bepaald programma (waarin men doet alsof het allemaal heel spontaan is) van tevoren mensen worden gebeld: als jij meedoet, garanderen we dat je een ronde verder komt. Jongens, dat hebben we door hè. Wij tv-kijkers zijn niet helemaal achterlijk.

En daarom zitten we dus iedere zondag met z’n 3 miljoenen voor de buis. Te kijken naar hoe iemand een appeltje snijdt. Een hele gewone meneer of mevrouw. Niet in glitterjurk, niet met iemand buiten beeld die de boel even snel opleukt zodat het er voor de camera wat gelikter uitziet. Nee gewoon, voor een appeltaart.

Foto: eigen beeld

Foto: eigen beeld

Appeltaart?

Jawel, appeltaart. Nou ja, appelcrumble dan. Omdat het herfst wordt en de pepernoten ook al in de winkel liggen. Daar moet je dan toch iets mee?

Recept appelcrumble met pepernoten

Nodig:

 • 5 friszure appels
 • 100 gram rozijnen
 • 1 eetlepel kaneel
 • 3 eetlepels bruine suiker
 • 100 gram gedroogde amandelen
 • 75 gram boter
 • 300 gram pepernoten
Foto: eigen beeld

Foto: eigen beeld

Bereiden:

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden, wel de rozijnen in water.
 2. Schil de appels en snijd in blokjes.
 3. Meng met de eetlepels bruine suiker en 1 eetlepel kaneel.
 4. Laat de rozijnen uitlekken en voeg toe.
 5. Vet een ovenschaal in en doe het appelmengsel erin.
 6. Maal de pepernoten en de amandelen fijn in een keukenmachine (of doe ze in een plastic zak en hamer erop met een deegroller).
 7. Snijd de boter in kleine blokjes en kneed die snel door de kruimels heen.
 8. Bedek de appels met de kruimellaag en zet een minuut of 20 in de oven.
 9. Lauwwarm serveren.
Foto: eigen beeld

Foto: eigen beeld

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.