Vrouw/Columns & Opinie
1091715928
Columns & Opinie

Het klei-dieet? Geef mij liever het no nonsens-dieet!

‘Wilt u iets drinken?’ wordt er gevraagd terwijl je net bent aangeschoven in je favoriete restaurant. ‘Een glaasje klei alstublieft.’ Ik zou wel eens het gezicht van een serveerster willen zien bij een dergelijk verzoek. Een glaasje klei. Supergezond, volgens het zusje van topmodel Doutzen Kroes, Rens. Bij mij werkt het vooral op mijn lachspieren.

Het klei-dieet is verre van nieuw, maar wel hip. Toen ze klein waren, kregen de zusjes Rens en Doutzen van hun moeder ook al geregeld een glaasje klei voordat ze aan hun ontbijt begonnen. Hoe zou hun moeder ooit op dat malle idee zijn gekomen? Misschien smeerde ze twee keer per week een klei-masker op haar gezicht en dacht ze op zekere dag: als het goed is voor de huid, dan moet het vast ook wel goed zijn voor alles!

Ik houd het niet meer bij

Ik houd het niet meer bij. Of eigenlijk, ik kóm niet meer bij. Raw Food, Atkins, Montignac en Weight Watchers. Sonja, Mieke, South Beach, de Voedselzandloper en Anti Aging. Het Zeventiendagendieet en Weg met de Weegschaal. En oh ja, Wat je eet ben je natuurlijk zelf, het Steentijddieet, het Macrobiotischdieet, het Ziekenhuisdieet, het Bikinidieet en het Drukke Damesdieet en het Orgasmicdieet. Bij elk regime van een zelfverklaarde gezondheidsgoeroe tuinen we er allemaal weer in.

Negatieve straling

Ook nu Rens Kroes haar 280.000 instagramvolgers adviseert om drie weken lang, twee keer per dag een glas klei te drinken. ‘Het is even doorzetten, maar je houdt er een diep gereinigd lichaam aan over’, aldus Kroes. ‘En de enzymen in de klei zouden het lijf helpen om negatieve straling af te voeren.’ Wat zouden haar fans nu allemaal denken? ‘Ah, vandaar dat de zusjes Kroes er zo beeldschoon uitzien. Het is de klei!’

Nucleair gebied

Misschien gooi ik nu met modder, maar ik ben nu eenmaal een down to earth-type. Bij klei denk ik aan Play-Doh-taartjes en boetseren (met een hoop rotzooi door het hele huis). En aan potten bakken. Daarbij vind ik een term als ‘negatieve straling’ op zich al een duistere kwestie. Van wat precies? Van de magnetron? Van de tv of laptop? Is onze smartphone een nucleair gebied waarbij we de schadelijke gevolgen kunnen beperken door het pimpelen van klastisch sedimentair gesteente?

Ook bij dat ‘even doorzetten’, doemen er in mijn eenvoudige brein direct vraagtekens op. Dan zie ik mezelf al minstens een uur doelloos op het toilet zitten, om aan het einde van de rit, na veel gepuf, gezucht en gekerm een bonk aarde door het toilet te spoelen. Smakeloos? Ja precies. Zo’n klei-cocktail; daar zit smaak noch kraak aan.

Nocebo- en placebo-effect

Geef mij maar het 'no nonsens-dieet'. We zouden misschien kunnen minderen met het verorberen van te veel lariekoek. Via Google bunkeren we waarschijnlijk zoveel overtollige apekool naar binnen, dat ons verstand op tilt slaat, niet meer helder kan nadenken, en voorbijgaat aan twee effecten die wél wetenschappelijk bewezen zijn. Namelijk…jawel…houd je vast: het nocebo- en placebo-effect.

Bij het nocebo-effect ontstaan pas klachten door een negatieve verwachting. Als je maar hard genoeg dénkt dat je misselijk wordt van een verdachte stof, dan krijg je prompt kramp; je denkt jezelf ziek. Bij het placebo-effect geldt het omgekeerde: je vóélt je al snel gezond bij de gedachte gezond bezig te zijn.

Het normale dieet

Professor Venema, gespecialiseerd in voeding en het maagdarmkanaal, bevestigt mijn scepsis, vandaag in het Algemeen Dagblad. ‘Bij het nuttigen van zo'n grote hoeveelheid klei bestaat de kans dat er een ernstig vitaminetekort ontstaat. De vitaminen worden niet meer opgenomen, maar komen er samen met de klei van achteren weer uit, met alle gevolgen van dien.'

Ik zie dat moeizame toiletbezoek weer voor me. Ook de afvoer van negatieve straling vindt de onderzoeker nogal dubieus. ‘Zie het maagdarmkanaal als een holle pijp van mond tot kont. Daar komt weinig straling bij, het is vrij donker daarbinnen.’

Het klei-dieet; het lijkt me wat uit de klei getrokken. Ik mag er dan misschien ‘te weinig verstand’ van hebben (ik heb de klei-fans in mijn hoofd heus wel boehoe! horen gillen), maar ik geef de voorkeur aan gezond verstand. En dat uit zich bij mij in een eetpatroon op basis van gematigdheid, wat al heel mijn leven minstens zo fantastisch werkt, oftewel: het normale dieet.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.