Nieuws/Vrouw
1091837704
Vrouw

'Mam, jij lijkt net een kerstboom!'

Het thema van VROUW Magazine is dit weekend 'vrijheid'. Voor Renata Zabsky begon dat toen ze van Kroatië naar Nederland verhuisde en ze eindelijk kon aantrekken wat ze wilde zónder dat iemand daar commentaar op had. Alleen haar dochter heeft af en toe iets op te merken: "Ze zegt vaak: ‘Mam, je lijkt net een kerstboom!’"

Renata: “Ik ben opgegroeid in een socialistisch regime en wat kleding betreft, was ik gefrustreerd. De kleding die ik wilde dragen, kon ik nergens vinden en werd ook maar een beetje gek gevonden. Desondanks probeerde ik er door aparte combinaties bij elkaar te zoeken, toch iets van te maken. Mijn buurvrouw vond het maar niets, had commentaar op alles wat ik aantrok. Op mijn zestiende besloot ik me daar niets meer van aan te trekken en ging ik mijn eigen kleding ontwerpen."

Witte vilten band

"Een donkerrood jockey-achtig jasje, vleeskleurige leggings, een rode body: ik maakte het allemaal zelf. Vervolgens combineerde ik het met items die ik wél kon vinden, zoals Levis-broeken, kleurige bloesjes, panterprint-pumps en hoge leren laarzen uit Italië. Mijn haar was lang en rood en ook mijn lippen stiftte ik felrood. Je kunt je voorstellen dat ik nogal uit de toon viel, haha.

Toen ik in 1993 naar Amsterdam kwam, wist ik niet wat ik zag: hier lag de kleding die ik wilde dragen gewoon in de winkels! De mogelijkheden die de kraampjes, vintage-winkels en zélfs veel gewone winkels mij boden... een paradijs! Ik had al snel door dat ik hier werd geaccepteerd zoals ik ben."

Urban Nomad

De Nederlandse vrouw kleedde zichzelf naar mijn mening nogal praktisch, maar ze vond het juist leuk dat ik er heel anders uitzag. Ik kan mijn stijl niet goed omschrijven, maar het is vooral eigenwijs, haha. Mét een mix van etno-, bohemian, tribal en nomade-stijl. Ik noem mezelf graag een urban nomad.

Hoezeer mijn eigen stijl hier wordt gewaardeerd, leerde ik alweer een hele tijd terug, toen ik onderweg was naar de opening van een tentoonstelling bij een Amsterdamse galerie. Het sneeuwde die dag en ik droeg een lange witte Russische jas met een witte vilten band om mijn haar gebonden. Alsof ik uit een sprookje was weggelopen. Zodra ik binnenkwam, riep de eigenaresse van de galerie: 'Wie ben jij?!' Ze bood me direct een fashion show aan.

Kerstboom

En zo begon mijn avontuur: kleding creëren, waar ik mijn beroep van heb gemaakt. Ik maak graag functionele items: een muts die je ook als sjaal of als stola kunt gebruiken, of een regenjas die zo trendy is dat je hem ook prima naar een feestje kunt aantrekken. 's Winters maak ik graag wollen met de hand genaaide bandana's, die mijn vriendin 'Randana's' heeft genoemd. Ik vind het extra leuk om die te maken, want met de hand naaien, vind ik nog altijd leuker dan met de machine.

Zelf draag ik vaak lange jurken, broekjurken - die ik bjurks noem - en mooie kaftans met Oriëntaalse elementen. Mijn dochter zegt vaak: ‘Mam, je lijkt net een kerstboom!’ Maar mijn zoon snapt me wel. Hij is ook een urban nomad, een vrije geest.”

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.