Nieuws/Vrouw
1094220868
Vrouw

Wandelroute 1: De Posbank en Veluwezoom

Op de allereerste dag van de VROUW Stappen Challenge selecteerden wij, speciaal voor jou, deze prachtige wandelroute van Natuurmonumenten over de Posbank en Veluwezoom. Zo zijn die eerste 10.000 stappen wel heel makkelijk gezet, toch?

Ten noordoosten van Arnhem ligt het Nationaal Park Veluwezoom. Wandel door het uitgestrekte bos, de heideheuvels en zandverstuivingen waar je oog in oog kunt komen te staan met herten, reeën en wilde zwijnen. Voor of na het wandelen kun je terecht in het Bezoekerscentrum voor informatie of een souvenir uit het winkeltje. Uitgewandeld? Neem plaats in de brasserie voor een hapje en een drankje.

De wandelroute

Een wandeling door het landgoed Heuven, langs de schaapskooi en over de heideheuvels naar Paviljoen de Posbank. Met af en toe een flinke klim of daling. Op het hoogste punt wordt deze inspanning ruimschoots beloond. Geniet bij helder weer van het prachtige uitzicht op het Herikhuizerveld en het IJsseldal.

TIP: Deze wandeling is prima zonder kaart te lopen; je volgt de zwarte pijltjes vanaf het Bezoekerscentrum.

Bezoekerscentrum Veluwezoom

Het startpunt is Bezoekerscentrum Veluwezoom. Wandel er nu of na de route even binnen! Bekijk de mooie expositie, de leuke winkel en de gezellige tekenhoek en neem een kijkje bij de VVV-post en de brasserie in dit fraaie boerderijencomplex. Bij mooi weer zit je heerlijk op het terras achter de brasserie. Je vindt er ook een picknickwei en speeltuin.

Landgoed Heuven

De landerijen en de bossen hoorden bij het landgoed Heuven dat eind vorige eeuw werd bewoond door de familie Wurfbain, een welgestelde Amsterdamse bankiersfamilie. Het landhuis zelf is in 1939 afgebroken, maar de twee imposante lindes, die volgens volksgeloof dienden om het huis te beschermen, staan er nog altijd.

Foto: Natuurmonumenten.nl

Foto: Natuurmonumenten.nl

Ook het koetshuis uit 1861 met de karakteristieke paardenhoofden aan de gevel dateert nog uit de tijd van de Wurfbains. Ook de vele exotische bomen en de rododendrons laten zien dat we hier met een landgoed te maken hebben. Opvallend is de hoge ondergroei van adelaarsvarens verderop in het bos. Let ook op de okergele kleur van de grond van het voetpad. Deze wordt veroorzaakt door het vruchtbare löss in de bodem.

Noorse huisje

Het bruin gelakte houten huisje werd bewoond door Catharina, de kleindochter van de heer Wurfbain die het landhuis liet bouwen. Het huisje is een traditionele Noorse ‘stabur’. Haar vader had dit als een bouwpakket gekocht op de tentoonstelling voor toegepaste kunst (1903) in Arnhem bij het Musis Sacrum. Catharina Wurfbain stond bekend als een ondernemende vrouw.

Ongebruikelijk voor haar tijd: ze maakte verre reizen, hield van de jacht, en reed op een Harley Davidson die ze op 18-jarige leeftijd van haar vader kreeg. In 1939 liet ze het grote landhuis afbreken. Het werd niet meer gebruikt en te kostbaar in onderhoud. Na haar dood is ze begraven in de tuin van het Noorse huisje.

Schaapskooi

Links zie je in de hoek van de weide een schaapskooi met rieten dak. Schaapskooien zijn eigenlijk primitieve mestfabriekjes. Vóór de uitvinding van kunstmest vormden ze een onmisbare schakel in het landbouwsysteem. De schapen graasden overdag op de heide maar ontlastten ’s nachts in de stal. Regelmatig werd er een laag heideplaggen op de mest gelegd.

Foto: Natuurmonumenten.nl

Foto: Natuurmonumenten.nl

Op den duur ontstond zo een dikke laag potstalmest, die in het voorjaar over het bouwland kon worden verspreid. Voor de bemesting van 100m2 akkergrond was een oppervlak van 1000m2 heidegrond nodig om schapen te laten grazen. Neem gerust een kijkje bij de kooi. Het grootste deel van het jaar graast de kudde overdag op de hei. Op woensdag en zondag kun je de schapen vaak ‘thuis’ bij de kooi aantreffen.

Wild(sporen) ontdekken

Op de hoek van de schapenweide ga je via het klaphek door het wildraster omlaag. Het raster voorkomt dat de vele wilde zwijnen van de Veluwezoom bouwlanden omwroeten. Edelherten en reeën, die hier ook voorkomen, kunnen gewoon over het raster springen.

Bij schemer of op een rustig tijdstip kun je onderweg wellicht oog in oog komen te staan met een van deze dieren. En anders ontdek je misschien hun sporen? Omgewroete aarde wijst op zwijnen die met hun neus hun maaltijd verzamelen: eikels, groene plantendelen, of insecten(larven).

Als je het bos uitkomt zie je de glooiende heide, die rijk is aan dieren en planten. In de broedtijd is altijd wel het deuntje van de geelgors te horen of het schelle miauwen van de buizerd. Wie geluk heeft, kan hier op warme zomeravonden de boomvalk op libellen zien jagen.

En op het wandelpad zijn altijd wel mestkevers bezig de uitwerpselen van de grote grazers naar hun zelfgegraven voorraadkelders te rollen. Ook de zonminnende zandhagedis en levendbarende hagedis kun je hier zien - of horen wegritselen.

Stuwwallen door ijstijd

Nationaal Park Veluwezoom is een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van Nederland (5000 ha.). Voor Nederlandse begrippen is hier veel reliëf. Dat komt doordat dit gebied is ‘vormgegeven’ tijdens de laatste twee ijstijden.

Zo'n 200.000 jaar geleden schoof het oprukkende ijspakket vanuit Scandinavië grote massa's grond en stenen voor zich uit, die na het smelten van het ijs achterbleven als stuwwallen. Met en na de dooi kregen smeltwater en wind vrij spel. Het landschap werd uitgesleten en raakte bedekt met zand. Daarbij is het grofste zand terechtgekomen op de toppen en hellingen waar het het hardst waaide. In de luwten vielen juist de fijne löss bodemdeeltjes neer.

Foto: Natuurmonumenten.nl

Foto: Natuurmonumenten.nl

Posbank

Het hoogste punt is bereikt. Je komt uit bij de Posbank: een stenen bank die in 1918 is geplaatst, met een prachtig uitzicht. Je kijkt hier kilometers ver over het Herikhuizerveld en het lager gelegen IJsseldal.

Op heldere dagen kun je zelfs Montferland en de brug over de Rijn bij Emmerich zien liggen. De bank is opgericht ter ere van G.A. Pos, ter ere van zijn ambtsjubileum bij de ANWB. Hij liet 'vele Nederlanders de schoonheid van hun eigen land ervaren'. In de volksmond heet het omliggende gebied sindsdien ook ’Posbank’.

Aan de overkant van de weg vind je Paviljoen De Posbank. Het gebouw met een bijzonder ontwerp van architect Mastenbroek is gebouwd met duurzame materialen: de dragende constructie van boomstammen, blankhouten kozijnen en een plafond van houtsnippers. Het gras op het dak en veel isolatie zorgen voor een laag energieverbruik. Bij de exploitatie wordt ook aan duurzaamheid gedacht. Zo spoelt het toilet door met regenwater.

Foto: Natuurmonumenten.nl

Foto: Natuurmonumenten.nl

Koepel de Kaap

Ooit hebben er diverse koepeltjes op de Veluwezoom gestaan. Koepel de Kaap was rond 1900 een eenvoudige schuilplek: een rieten dakje dat leunde op acht houten palen. Wandelaars konden er uitkijken over de open heide en het stuifzandgebied.

De koepel heeft in de loop van de tijd diverse gedaanteverwisselingen ondergaan. In de Tweede Wereldoorlog raakte de koepel beschadigd; vlakbij zou een Engels vliegtuig zijn neergestort, maar de exacte plek is onbekend. Van oudsher is de Veluwezoom al een geliefde plek voor dagjesmensen en natuurliefhebbers. Al in de jaren ’50 was het een populair uitstapje met het gezin: gezellig picknicken op de heide.

Eindpunt

Je bent bijna aan het einde van de rondwandeling. Geniet nog even na bij een kopje koffie in Brasserie Veluwezoom of kijk nog even rond in het Bezoekerscentrum. Voor kinderen is er binnen een leuke educatieve speelplek (met ‘zwijnenkuil’) en buiten een spannende speeltuin.

Download hier de PDF van deze route

Wil je meer wandelroutes downloaden? Kijk dan op de website van Natuurmonumenten.

Heb jij deze prachtige route gelopen? Deel je mooiste foto met ons via de hashtag #vrouwstappenchallenge op Instagram en Twitter of in onze Stappen Challenge Facebookgroep!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.