Vrouw/Columns & Opinie
1094793680
Columns & Opinie

'Meer ouders op school? Maak het helprooster flexibel!'

Maak het rooster om te komen helpen op school meer flexibel

Maak het rooster om te komen helpen op school meer flexibel

Leerkrachten in het basisonderwijs ervaren de laatste vijf jaar dat ouders steeds minder bereid zijn te helpen met luizenpluizen of andere activiteiten van de school, stelt vakblad Didactief. Ik begrijp dat wel. Ook ik ben de laatste jaren steeds minder te zien op het schoolplein en binnen de muren van de school. Ik werk namelijk fulltime en zou niet weten waar ik de tijd vandaan moet halen.

Maak het rooster om te komen helpen op school meer flexibel

Maak het rooster om te komen helpen op school meer flexibel

Natuurlijk kan ik af en toe een dag opnemen, maar ik moet ook zeggen dat het je als ouder niet makkelijk wordt gemaakt met die paniekerige oproepjes op het laatste moment. De communicatie van school gaat tegenwoordig via WhatsApp en is altijd heel last minute. Als je van tevoren weet dat je een vrije ochtend of dag zou moeten inplannen in een 'helprooster' zou het voor veel ouders denk ik makkelijker zijn.

Luizenmoeder

Ik ben een tijdje luizenmoeder geweest. Dat is dan op de eerste woensdagochtend na de vakantie. Een overzichtelijk moment dat je in je agenda kunt noteren. Maar na een jaartje of wat was ik het wroeten in (luizen-)haartjes ook wel zat. Ook het jaarlijkse versieren voor Kerstmis en Pasen gaat nog wel. Ook dat zijn prima te noteren momenten.

Nu zit ik in een groepsapp met de hele Unit (een modern woord voor groepen 7&8) en komt er van alles voorbij: 'We zoeken nog ouders voor de eindschoonmaak' of 'Heeft er nog iemand tijd om een taart te maken voor de meester en juffendag?'. Een taart bakken is natuurlijk het probleem niet, maar die eindschoonmaak is dan de dag erna tussen 15 en 17 en sorry dan kan ik echt niet. Mijn baas ziet me al aankomen!

Schoolreisje

Maar het is ook weleens andersom: toen ik een keer aan de docent vroeg of ik mee mocht op schoolreisje werd er 'Nee' gezegd. De moeders die ik bij het uitzwaaien in de bus zag stappen waren de echte diehards: die moeders die bijna op school wonen, die in de ouderraad zitten en klassenouder zijn en op die manier hun strepen verdiend hebben, waarschijnlijk. Zo wordt dat niet allemaal gezegd, maar er is een hele hiërarchie gaande op het schoolplein.

Dat gaat van übermoeders die op schoolreisje mogen naar sukkels die in luizenhaar wroeten. Dat maakt mijn animo om enthousiast te helpen niet groter. Ik kan me overigens niet herinneren dat toen ikzelf op de basisschool zat er ooit een ouder meeging op schoolreisje. Dat waren alleen de leraren en misschien een stagiaire. Waar is het misgegaan? Ik zeg niet dat het vroeger beter was, maar vraag me wel af wanneer we naar ouderafhankelijkheid zijn gegaan?

Meer doen

Ouders helpen gemiddeld 2 ½ uur per maand blijkt uit onderzoek van Ouder & Onderwijs. Dat komt met dertig ouders neer op 17 uur hulp per week. Een op de tien ouders is zelfs bereid meer te doen, tot wel zeven uur hulp per week. Dus dat is dan toch wel genoeg?

Vooral als je dan ook nog zelf mag bepalen op welk tijdstip je komt helpen. Dus bijvoorbeeld: die woensdagmiddag waarop je nog een paar uurtjes over hebt en daar een klusje bij gezocht wordt. De leuke en minder leuke klusjes goed verdelen, wat langer van tevoren hulp inschakelen en dit vooral op woensdagen, vrijdagen of in de avond plannen. Dan zijn er vast nog meer ouders bereid om te helpen!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.