Vrouw/Glossy
1095055820
Glossy

Glossy

Reinette werd beschuldigd van kindermishandeling

Als Reinette de Boer (51) wordt beschuldigd van kindermishandeling, staat haar leven en dat van haar gezin op z’n kop. Samen met echtgenoot Henk-Jan en oudste dochter Renée praat ze over die verdachtmaking en de angst om haar kinderen te verliezen. Deel 1: de moeder.

Reinette: „Onze kinderen Ryan (13) en Rico (11) zijn al vanaf jongs af aan erg ziek. Rico heeft een ernstige darmafwijking en daarnaast hebben ze allebei een bindweefselaandoening en een longziekte. Daardoor zijn ze vaak vermoeid en ziek. Ik probeer er alles aan te doen om de jongens een zo goed en zorgeloos mogelijk leven te bieden. En als dat betekent dat ik het hele land moet afreizen voor de beste zorg, dan doe ik dat.”

Amerika

„Dat is ook de reden dat we twee jaar geleden naar Amerika zijn vertrokken. Rico was vanwege zijn darmafwijking afhankelijk van een stoma. Verschrikkelijk voor zo’n mannetje. In Nederland konden ze niets voor hem betekenen, maar artsen in Boston konden hem wel helpen. Dankzij een crowdfundingsactie kon Rico een dure operatie ondergaan en leeft hij sindsdien zonder stoma. ’Ik ben zo blij dat het zakje weg is, mama’, zei hij vlak na de operatie. Dát is waar ik het voor doe. Ik gun mijn kinderen het allerbeste. Ik wil dat ze naar school kunnen gaan, met vriendjes kunnen spelen en zich niet buitengesloten voelen.”

Anonieme tip

„Dat ik uitgerekend voor deze vechtlust werd gestraft, was een klap in mijn gezicht. Ik was compleet in paniek toen er vanuit het niets een brief van Veilig Thuis op de deurmat viel. Daarin werd ik beschuldigd van het mishandelen van mijn kinderen. Ze hadden een anonieme tip gekregen, later hoorden we dat de school het had gemeld. Ik zou de medische klachten van mijn kinderen in stand houden en Rico zou té veel medische zorg ontvangen. De tranen stroomden over mijn wangen. Waar kwam dit vandaan? En waarom? Mijn kinderen moeten vaak naar het ziekenhuis voor onderzoeken en krijgen veel zorg, maar niet omdat ik dat graag wil. Ze zijn ziek! Dat is ook vastgesteld door specialisten. Ik was helemaal lamgeslagen.”

Kinderbescherming

„Na die brief stond ons leven compleet op z’n kop. Alle medische dossiers werden doorgespit, er werd contact opgenomen met artsen en gesproken met Ryan en Rico, en ook met Rick en Renée, twee kinderen uit mijn vorige huwelijk. Daarnaast werden mijn man en ik aan de tand gevoeld door Veilig Thuis en de Kinderbescherming. Vreselijk. Ik moest mij verdedigen tegen vage en anonieme beschuldigingen. Het moeilijkste vond ik dat we niet werden geloofd. Het maakte niet uit wat we vertelden of dat er een medische diagnose was, alles werd van tafel geveegd. Alsof ze vooraf al hadden besloten dat ik mijn kinderen mishandelde. Dat maakte mij zo wanhopig!”

Heksenjacht

„Er zijn momenten geweest waarop ik er doorheen zat en niet meer wist wat ik nog moest doen om mijn kinderen te beschermen. Ik was als de dood dat ze uit huis zouden worden gehaald. Van andere ouders met chronisch zieke kinderen wist ik dat Veilig Thuis daartoe in staat is. Al twee jaar zijn ze bezig met een heksenjacht op ouders die hun kinderen ziek zouden maken. Dat maakt mij nog steeds kwaad. Deze ouders kunnen juist hulp gebruiken, in plaats daarvan zorgt Veilig Thuis voor nog meer ellende. Dat is ook de reden dat ik ons verhaal vertel. Als iedereen zwijgt, zal er nooit iets veranderen. Mensen moeten weten dat dit in Nederland gebeurt. Gelukkig is ons dossier - na twee jaar vechten, vele bezwaarschriften en getuigenverklaringen - gesloten. Al betekent dat niet dat het voor ons is afgerond; de angst blijft.”

Liefdevol

„Ryan en Rico zijn nog steeds ziek. Er zijn dagen waarop ze niet naar school kunnen. Ryan is net begonnen op de middelbare school. Wat als hij de eerste periode weer veel ziek is? Wat gaan mensen dan denken? Dienen ze dan weer een klacht in? Ik kan daar nu al misselijk van worden. Tegelijkertijd dwing ik mezelf om het los te laten. We hebben er toch geen invloed op en ik wil niet blijven leven in angst. Het enige wat ik kan doen is voor mijn kinderen zorgen. Dat doe ik met net zoveel liefde als ik altijd heb gedaan. Ik wist al dat we een heel warm, liefdevol en sterk gezin waren, maar door al deze ellende zijn we nóg sterker geworden.”

Morgen deel 2: de vader.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.