Vrouw/Mama
109622650
Mama

'Verbieden werkt beter dan samen een joint roken'

Wat te doen met een blowende puber?

Wat te doen met een blowende puber?

Helma (37) is er niet blij mee dat haar puberzoon (15) blowt. Ze schreef VROUW: "Dat hij het af en toe doet - in de vakantie met vrienden - zie ik door de vingers. Maar deze week is school begonnen, en ik wil echt niet dat zijn schoolwerk in gevaar komt. Hoe moet ik het gesprek aangaan?" We legden haar vraag voor aan Jacqueline Krouwel, preventiemedewerker bij Jellinek.

Wat te doen met een blowende puber?

Wat te doen met een blowende puber?

"Heel goed dat Helma om advies vraagt. Alhoewel we denken dat blowen een beetje uit de mode raakt, is het altijd nog 10% van de pubers die ooit heeft geblowd waarvan de helft de laatste maand nog.

Preventief

We merken dat mensen meer open zijn over dit soort dingen. Er is minder schaamte. Dat maakt vroegtijdig hulp bieden ook makkelijker. We horen vaak dat ouders preventief maatregelen nemen. Dus nog voordat blowen problematisch wordt of voordat er überhaupt geblowd wordt; ga met twaalfjarigen al het gesprek aan.

Dat is voor de ontwikkeling van de hersenen beter en op latere leeftijd kunnen jongeren de consequenties van hun keuzes beter overzien. Vertel dat je niet wil dat ze gaan roken en blowen. Geef ze regels mee. Communiceer actief waarom je het niet wil. Geef zelf ook het gezonde voorbeeld. Verbieden werkt beter dan samen een joint roken.

Regels

Duidelijke regels zijn belangrijk. Adolescenten zijn nog niet 'af'. Het past om ze meer los te laten, maar ze moeten ook leren zelfstandig te opereren. Liefst zonder ruzie en gedoe. Kies een praatmoment waarop je elkaar niet hoeft aan te kijken. Bijvoorbeeld tijdens een autorit of boswandeling en maak dan afspraken. Bijvoorbeeld dat je niet wilt dat je kind tijdens schooldagen blowt als het nog huiswerk moet maken en dus ’s ochtends uit bed moet komen.

Blowen kan een negatief effect hebben op de ontwikkeling. Het is een energiewegtrekker; je wordt er suf van. Als kinderen te veel blowen kan het zijn dat ze gaan afglijden. Dat ze hun motivatie verliezen, hun bed niet meer uitkomen en niet meer naar school gaan. Als je niet blowt zou je meer kunnen bereiken, maar als je kind een keer in de maand in het weekeinde blowt zou ik - afhankelijk van de leeftijd - er geen toestand van maken.

Verantwoordelijkheid

De pubertijd is net die periode waarin het kind leert plannen, dat hersengebied is als laatste gerijpt. Ze leren verantwoordelijkheid te nemen voor het schoonmaken van hun kamer, dingen in het huishouden te doen en te zorgen voor huisdieren. Dat moet te doen zijn voor pubers, niet dat je daar elke keer een ingewikkeld gesprek over moet voeren.

Wees duidelijk in wat jij verwacht van jouw puber. Dus in de avond samen eten of een keer per week een gezinsactiviteit. Het helpt om kinderen op hun gedrag aan te spreken. Hoe gaan we in dit huis met elkaar om? Hoe wil je dat het kind zich gedraagt?

Gevolgen

Benoem dat je kind normaal blij en gelukkig is en er nu als een zoutzak bijzit. Zeg dat je het niet leuk vindt als jij de hele ochtend bezig bent met het uit bed halen van je kind. Het hoeft dan niet de hele tijd over blowen te gaan, maar meer over de gevolgen daarvan. Pubers zijn zich vaak zelf niet zo bewust van hun gedrag. Als je ze vraagt waar ze over vijf jaar willen zijn, kijken ze je een beetje glazig aan.

Als je puber blowt probeer er dan tijdens die autorit of boswandeling achter te komen waaróm je kind blowt. Een op de vijf jongeren heeft last van somberheidsklachten. Is er iets aan de hand? Je kind heeft als het blowt misschien last van andere dingen. Voelt het zich ergens rot of onzeker over? Ga in het gesprek na wat de omstandigheden zijn. Vaak spelen omgevingsfactoren en persoonlijkheidskenmerken een rol. Gaat het met andere kinderen om die veel blowen?

Bespreek hoe het kind lekkerder in zijn/haar vel kan komen te zitten, misschien door als gezin wat leuks te doen samen. Of adviseer eens om te kijken naar nog een andere vriendengroep. We zien wel dat jongens vanaf hun veertiende minder communicatief worden. De relatie met de ouders verandert vaak. Dat wordt door ouders soms als lastig ervaren. Experimenteren hoort ook bij deze fase. Meestal gaat het zo rond hun 22ste over."

Jij op VROUW.nl

Is er een opvoeddilemma waarover jij advies zou willen?

Stuur dan een berichtje!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.