Vrouw/Praat Mee
1097635839
Praat Mee

Wat zou jij doen: 30 uur per schooljaar helpen óf afkopen met 900 euro?

Hollandse Hoogte

Hollandse Hoogte

Stel je eens voor dat er vandaag een nieuwsbrief op de mat valt waarin staat dat je als ouder verplicht bent om het komende jaar minimaal 30 uur vrijwilligerswerk te doen op de school van je kinderen. Voor moeder Lobke Haas-Helsper is het realiteit.

Hollandse Hoogte

Hollandse Hoogte

Herinneren jullie je het verhaal van Esther nog? De moeder die weigert om haar handen uit de mouwen te steken op de basisschool van haar zoon omdat ze daar geen zin in heeft? Moeder Lobke komt daar op de school van haar zoon niet mee weg. Tenzij ze het afkoopt...

Helpende hand

De van oorsprong Almelose Lobke woont in Duitsland waar haar zoon momenteel ook naar de basisschool gaat. Een school waar ouders verplicht zijn om zich gedurende het schooljaar in te zetten voor hun kroost. "Ouders moeten zich op school jaarlijks minimaal 30 uur inzetten."

"Net als op Nederlandse scholen varieert dit van het helpen tijdens een sportevenement, het organiseren van carnaval tot het begeleiden van de kinderen op de kerstmarkt. Ouders kunnen zich online aanmelden voor de activiteiten die hem/haar het meeste aanspreken."

Fikse rekening

Gooi je er als ouder met de pet naar? Dan krijg het aan het eind van het schooljaar een fikse rekening. "Elk uur dat je niet hebt geholpen kost je 30 euro. Dus als je maar 10 uur actief bent geweest, moet je de overige 20 uur aftikken; 600 euro dus."

Mocht je liever een bedrag storten dan een uurtje vingerverven in de klas van je kind, dan is dat op deze Duitse school geen probleem. "Je bent niet verplicht om te helpen, als je liever betaalt, is dat prima. Daar is iedere ouder vrij in."

Prima oplossing

Lobke zelf probeert wel ieder jaar netjes de 30 uur vol te maken. "Niet alleen vanwege het geld, maar ook omdat ik het belangrijk vind om te helpen op de school van mijn zoon. Bovendien waren wij vanaf het begin op de hoogte van deze regeling, dus voor ons is het absoluut geen issue."

Lobke ziet de regeling op de school van haar zoon juist als een goede oplossing. "Ouders kunnen op deze manier zelf bepalen waarbij ze zich goed voelen. Of je helpt mee tijdens de schoolactiviteiten óf je telt een som geld neer om op die manier je bijdrage te leveren. Prima toch?"

Praat mee

Wat vind jij van dit idee? Vind je het afkopen van een knutseluurtje een goede oplossing? En zo ja, voor welk bedrag? Of vind je dat ze ouders moeten verplichten hoe dan ook mee te helpen en vind je afkopen geen optie? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.