1101570
Vrouw

De rattenplaag

In crisistijd elkaar een handje helpen. Dat lijkt een logische gedachte als de rekeningen nauwelijks nog kunnen worden betaald. Maar, niets is minder waar.

Het is eerder: 'Ieder voor zich en God voor ons allen'. En dat betekent dat vooral de ratten uit de rioolbuizen tevoorschijn komen bij u op de werkvloer. Wees daarom alert op figuren die op slinkse wijze hun eigen positie proberen veilig te stellen. Zij zullen dit met een schijnheilige glimlach doen zonder aanzien des persoons.

Allereerst zult u het bestaan van de ratten moeten erkennen. Vooral voor mensen die goed van vertrouwen zijn, is het moeilijk te geloven dat een naaste collega in staat is om vals spel te spelen. Toch is een doordrongen besef dat 'slechte mensen' bestaan een absolute voorwaarde om werkzaam en veilig deze crisistijd door te komen.

Heeft u dit gegeven geaccepteerd? Mooi, dan is het zaak om de rat te ontmaskeren. En dat doet u door opmerkzaam te blijven voor zijn standaardrepertoire. Zijn gebruikelijke wapen is het maken van opmerkingen die maar één enkel doel dienen, namelijk het ondergraven van uw zelfvertrouwen. Hij zal uitspraken doen zoals 'je bent niet erg fris de laatste tijd', of 'het lijkt wel of je tegen een burn-out zit' en 'kan je nog een beetje meekomen?'

Deze tactiek is bedoeld om het werk dat u normaliter fluitend doet, te laten haperen. Vervolgens zal een rat de steken die u, door zelftwijfel, laat vallen, keurig netjes bijhouden in een dossier dat hij later kan overhandigen aan de directie. Heeft u deze valstrik door, dan kunt u zijn opmerkingen pareren met: 'goh, laat ik dat nou net van jou gedacht hebben'. Een ander wapen dat de rat hanteert is het subtiel negeren. Zegt u in het voorbijgaan op de gang vrolijk 'goedemorgen', dan zal hij zogenaamd in gedachten u voorbijlopen alsof u lucht bent. Ook tijdens vergaderingen zullen uw ideeën en meningen stelselmatig worden overgeslagen met de bedoeling dat u zich gaat afvragen: 'word ik hier nog wel serieus genomen?' Geloof mij, u wordt zo serieus genomen dat de rat u als directe bedreiging ervaart.

Laat u daarom niet verleiden om boos te worden, maar ga na de vergadering met de mensen in overleg die u wel goedgezind zijn. Ook zal de rat andere rattenzieltjes proberen te winnen om met een ware rattenplaag u de stuipen op het lijf te jagen. Ken op dit punt geen schroom en zoek zelf versterking door collega's van hogerhand te wijzen op de rattenplaag. Zij zijn verantwoordelijk voor een schoon milieu.Bent u zelf een rat, kijk dan in de spiegel en bedenk goed: 'wie kaatst, moet de bal verwachten'. Immers, het zijn de katten die de ratten pakken.

j.wijnberg@home.nl

www.psycholoogwijnberg.nl