Vrouw/Columns & Opinie
1102535743
Columns & Opinie

'Als je zelfs op de Pride niet veilig bent, waar dan wel?'

Milou Deelen (22) sierde onlangs naakt de cover van VROUW Magazine. Dit weekend vierde ze topless de Gay Pride in Amsterdam maar zag ze zichzelf terug op Dumpert. ''Je bent nergens meer veilig als iedereen je op elk moment kan fotograferen of filmen.''

''Afgelopen weekend vierde ik de Gay Pride in Amsterdam, het jaarlijkse feest waarin alle mensen die van de hetero-norm afwijken hun vrijheid vieren. Het was snikheet, gevoelstemperatuur veertig graden.

Free the nipple

Toen de vriend waarmee ik danste het warm kreeg en zijn shirt uittrok, volgde ik zijn voorbeeld. Ik ben aanhanger van de free the nipple movement, die ervoor pleit dat de vrouwelijke borst ‘bevrijd’ moet worden. I practice what i preach.

Op een hete zaterdag in een overvolle Kalverstraat zal ik heus niet meteen mijn shirt uittrekken, maar op een feest dat zich voorstaat op vrijheid van lichaam en geest meende ik me dat te kunnen permitteren. Dat bleek niet het geval.

De volgende dag kreeg ik van een vriend een bericht met de mededeling dat ik op Dumpert stond. Ik opende de link en zag een filmpje van mij terwijl ik topless aan het dansen was. ‘Vindicat mevrouw gaat los’ stond erbij. Daaronder kon ik de reacties lezen, meningen van de Dumpert-doelgroep. Intelligente teksten als: ‘Haar tieten hangen net zo laag als haar zelfbeeld’. Nu ben ik daar niet onmiddellijk van uit het lood geslagen maar er is wel een punt waar ik me erg over opwind.

Verpreutsing

De reden dat ik voor #freethenipple ben, is omdat ik me verzet tegen de verpreutsing van onze maatschappij die de laatste decennia enorm is toegenomen. Ik vind dat vrouwen evenveel recht als mannen hebben om hun shirt uit te trekken of topless te zonnen.

De oorzaak van deze preutsheid is voor een groot deel te danken aan social media. Je bent nergens meer veilig als iedereen je op elk moment kan fotograferen of filmen. Dat is een kwalijke zaak. Nóg onbeschofter is het om zo’n filmpje online te zetten op Dumpert. Dat betekent dat we altijd op onze hoede moeten zijn en onze vrijheden moeten beperken. Het gevolg is dat de ongelijkwaardigheid tussen man en vrouw weer toeneemt. Straks zijn we weer terug bij af en net zo preuts als een halve eeuw geleden. Ik vind dat een zorgelijke zaak.''

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.