Nieuws/Vrouw
1104416046
Vrouw

'Ik werk fulltime, maar mijn zoon groeit op in armoede'

Janet werkt fulltime maar kind groeit op in armoede

Janet werkt fulltime maar kind groeit op in armoede

Armoede wordt vaak met werkloosheid geassocieerd. Toch hebben 6 van de 10 kinderen die in armoede leven ouders die werken, stelt de Sociaal Economische Raad (SER). Ook de zoon van de fulltime werkende Janet (32) groeit op in armoede.

Janet werkt fulltime maar kind groeit op in armoede

Janet werkt fulltime maar kind groeit op in armoede

Alleenstaande moeder Janet* herkent zich in dit beeld. Ze werkt 40 uur per week en voedt haar zoontje (10) alleen op. Van haar ex krijgt ze geen alimentatie. "Het is sappelen", bekent ze. "Ik verdien 1700 euro per maand netto, mijn vaste lasten zijn 1000 en ik betaal een fikse schuld af aan de belasting."

25 euro per week

"Mijn zoon stond ingeschreven bij een kinderdagverblijf dat zich niet aan de regels hield. Omdat ik geen jaaropgaven kreeg, moet ik de kinderopvangtoeslag die is overgemaakt naar de kinderopvang over vijf jaar terugbetalen."

"Daartoe houden ze via loonbeslag een gedeelte van mijn salaris in plus mijn voorlopige teruggave, het kindgebondenbudget en het stukje huurtoeslag dat ik nog krijg. Ik houd nu ongeveer 25 euro per week over om te eten en kleding te kopen."

Onzichtbare groep

"Ik ben heel creatief geworden met rijst en eieren, dus we hebben altijd wel wat te eten. Kleding krijg ik. Ik heb het geluk dat mijn moeder mijn zoontje opvangt na school, dus ik heb geen opvangkosten. Omdat ik lange dagen werk, kan ik niet naar de markt of op koopjesjacht."

"Leuke dingen doen we eigenlijk nooit, alles kost geld. Zelfs een verjaardagsfeestje voor mijn zoon kan er niet meer af. Ik heb gewoon echt geen geld. Ik denk dat ik tot een onzichtbare groep behoor."

Besteedbaar inkomen

"Bij ons in Den Haag krijgen minima een pas waarmee je korting kunt krijgen op uitjes. Door mijn bruto inkomen val ik tussen wal en schip. We komen niet in aanmerking voor de Voedselbank en ook sporten wordt niet vergoed. Mijn zoontje sport dan ook niet. En ik heb zelf een gare computer op Marktplaats gekocht, die stijgt bijna op als je ‘m aanzet."

"Ik pleit ervoor dat de overheid veel meer kijkt naar het besteedbaar inkomen. En niet alleen naar wat er op het salarisstrookje staat. Wij worden anders vergeten. Ik kan me daar heel druk om maken."

Allerlei potjes

"Ik ben dol op mijn baan en zal altijd blijven werken. Maar ik kan me voorstellen dat mensen zeggen dat het niet loont om te werken. Zodra je stopt, kom je namelijk wel in aanmerking voor allerlei potjes. Dat kan toch nooit de bedoeling zijn?"

*Janet wilde niet met haar achternaam in het artikel. 'Niet omdat ik mij schaam voor mijn situatie, maar omdat ik heb gemerkt dat er een stigma zit op 'arm zijn met een baan'."

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.