Vrouw/Glossy
1104995589
Glossy

VROUW Glossy

’Mijn moeder werd beschuldigd van kindermishandeling’

Als Reinette de Boer (51) wordt beschuldigd van kindermishandeling, staat haar leven en dat van haar gezin op z’n kop. Samen met echtgenoot Henk-Jan van der Holst (38) en oudste dochter Renée ter Maat (24) praat ze over die verdachtmaking en de angst om haar twee jongste kinderen te verliezen. Vandaag het laatste deel van de trilogie: de dochter.

Renée: „Er knapte iets in mij. Al haar hele leven vecht mijn moeder voor ons. Cijfert ze zichzelf weg om ons een goed leven te geven. En dan beweert een instantie, die ons niet kent, dat mijn moeder haar kinderen mishandelt? Ik word er nog steeds misselijk van. Die boosheid zit bij mij heel diep. Helemaal omdat mijn broer Rick en ik toen we klein waren zelf uit huis zijn gehaald. Mijn moeder had in die tijd veel last van haar ex: een drugsverslaafde man met losse handjes. Om ons te beschermen, besloot ze hulp te zoeken. En in plaats van dat ze werd geholpen, haalden ze ons bij haar weg. ’Uit veiligheidsoverwegingen’. Mijn vader - van wie mijn moeder al lange tijd gescheiden was en die tevens co-ouder was - werd niet eens op de hoogte gesteld!”

„Mijn broer en ik werden ondergebracht in een pleeggezin. Ik was pas 6, maar kan me dat moment nog precies herinneren. Ze vertelden dat ik even op vakantie zou gaan, maar ik wilde helemaal niet op vakantie. Hoe hard ik ook schreeuwde om mijn moeder, ik móest mee in de auto. De hele weg heb ik gehuild; ik snapte er niets van.”

„Mijn moeder heeft er meteen werk van gemaakt en binnen twee dagen waren we weer thuis. Maar die ervaring was zó traumatisch... Ik vertrouwde niemand, hield iedereen op afstand. Stel je voor dat ik iets zou zeggen waardoor ik weer weggehaald zou worden? Dat wilde ik voorkomen. Net zoals ik wilde voorkomen dat mijn halfbroertjes hetzelfde zou gebeuren. Ik voelde me heel verantwoordelijk. Daarom heb ik een brief gestuurd naar Veilig Thuis met mijn kant van het verhaal, en ik was aanwezig bij alle gesprekken. Ryan en Rico hebben een lieve vader en moeder, en alles wat hun hartje begeert. Alleen lichamelijk functioneren ze niet zoals zou moeten. Daar worden ze voor gestraft. Omdat hun ouders vechten voor een goed leven en voor een goede gezondheid van hun kinderen. Dat is toch belachelijk?”

Zorgen

„Het heeft een enorme impact gehad op ons gezin. Ik maakte me vooral veel zorgen. Wat als de politie toch op een dag voor de deur zou staan? Hoe zouden we mijn broertjes dan weer terugkrijgen en wat zou het doen met mijn moeder? Ik kon dat heel moeilijk loslaten. Pas toen ik een paar jaar geleden uit huis ging, werd dat minder. Ik probeerde mijn eigen leven en het leven thuis bewust van elkaar te scheiden. Als ik bij mijn moeder was, probeerde ik haar met alle liefde te ondersteunen.”

„Maar als ik de deur achter me dichttrok, sloot ik het af. Probeerde ik me te focussen op mijn studie en m’n vriend. Hij is er altijd voor mij geweest en is de eerste met wie ik alles heb gedeeld. Dat was best moeilijk. Ik wilde niet dat hij mij zielig zou vinden of met andere ogen zou bekijken. Het tegenovergestelde gebeurde. Hij heeft mij juist geholpen om m’n leven weer op te pakken, vooruit te kijken. Dat is echt iets wat ik heb moeten leren.”

„Ik ben heel blij dat de rust is wedergekeerd. Helemaal voor mama, zij heeft zo veel te verduren gehad. Vroeger zei ze altijd tegen mij: ’Als jij gelukkig bent, ben ik dat ook’. Zo voel ik dat met mama nu ook. Als ik haar weer zie stralen, word ik daar zelf ook gelukkig van.”

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.