Vrouw/Columns & Opinie
1108222010
Columns & Opinie

Trouwen en geld toe? Het kan!

Ondanks de goedkope trouwjurk van Zeeman beweren sceptici dat trouwen nog steeds mega-duur blijft. Maar betaalbaar trouwen kan echt wel. Columnist Patrick van Rhijn trouwde voor minder dan 700 euro, inclusief receptie, ringen, fotografie en jurk. Alleen jammer dat de liefde na een jaar ook in de uitverkoop ging.

Smoorverliefd waren we. O, én blut én hartstikke zwanger van onze dochter. We woonden in Londen (zij is Zweeds trouwens) in scharrige flatjes en verdienden net genoeg om van te leven.

Net in de periode dat we zwanger bleken, maakte het bedrijf waar ik werkte bekend dat het ging verhuizen van Londen naar Bussum. Mijn lief en ik besloten om mee te gaan. Nederland leek ons een betere plek voor een kleintje om op te groeien dan de Londense smogwolken.

Waar we konden, sprokkelden we wat Engelse ponden bij elkaar met freelance klussen, en door zuinig te leven lukte het ons zelfs om een heel klein beetje te sparen voor de babyspulletjes.

Vrienden, familie, collega’s

Omdat de grenzen nog niet open waren, vroeg ik haar ten huwelijk, op het strand van Scheveningen. Zo konden we bouwen aan wat zekerheid voor de toekomst, dacht ik. Maar met haar ‘ja’ kwamen ook de vragen: hoe gingen we dit regelen? En ook: hoe gingen we dit betalen?

Zaalhuur, receptie, de huwelijksvoltrekking, de jurk, mijn pak, bloemen, versiering. Bovendien kenden we allebei zoveel mensen die we wilden uitnodigen - in Nederland, Zweden en dan nog alle collega’s en vrienden uit Londen. Het leek een onmogelijke opgave.

Envelopjes cadeau

Maar in tegenstelling tot wat veel trouwdeskundigen stellen, bleek het juist heel goed mogelijk om te trouwen met alles erop en eraan voor een mini-bedragje. Als je maar creatief bent. De dag zelf kostte ongeveer 700 euro, maar daar hadden we dan ook wel een complete receptie voor honderdvijftien gasten, een uitgebreide trouwceremonie op een prachtige historische locatie, witzilveren ringen en onze beider bruidskleding voor. Omdat we van onze gasten slechts envelopjes kregen, bleken we aan het einde van de dag zelfs meer dan volledig uit de kosten.

Mijn oom runde een sporthal met kantine. Oké, het was even rijden de polder in, maar daar mochten we gratis gebruik van maken. Mijn lief knipte en plakte haar eigen trouwjurk en vlocht geheel in Zweedse stijl een prachtige haarkrans van bescheiden madeliefjes in elkaar. Ik vind die krans in al zijn pracht en eenvoud nog steeds mooier en ontroerender dan wat ik ooit aan versiering op andere bruiloften zag. Net als haar beginnende buikje trouwens.

Geen koetsen of duiven

We trouwden in Delft, op het middeleeuwse stadhuis en het prachtige marktplein, en oké het was op donderdagochtend, maar op dagen dat het markt was en overal de kraampjes met vis en dierenvoeding stonden, kostte trouwen niets. Dat er geen kerkklokken of koetsen of witte duiven waren deerde ons niet.

De zon scheen door de glas-in-loodramen naar binnen en wij gingen op in elkaar. En dat op de groepsfoto op de trappen van het stadhuis duidelijk te zien is dat de groenteman dat kiekje maakte van achter zijn sinasappels en een stapel tasjes met I-hartje-de-markt maakte het alleen maar leuker. Maar dat is vast een kwestie van foute smaak.

Koningin van het lopend buffet

De meeste kosten zaten in onze ringen en de receptie. Ik geloof dat twee ringen met inscripties tegen de 200 euro kostten. Het eten en drinken 350, maar met een moeder die je gerust de koningin van het lopend buffet kunt noemen, wisten we oneindig veel schalen met hapjes en salades en zelfs sateetjes te presenteren.

Een bandje was er niet. Wel een bevriende dj en een systeem waarin ik zelf playlists kon maken. Er was genoeg sterke drank en een stapel bierkratjes uit de aanbieding waar we de euromast van na konden bouwen.

Voor niets…

Alles was geregeld of geleend of tot stand gekomen door hulp van familie of vrienden, maar we beleefden de tot dan toe mooiste dag van ons leven. Gratis en voor niets. Al wist ik toen nog niet dat dat ‘voor niets’ niet zoveel later een heel andere betekenis zou krijgen, toen mijn lief me uit haar geboorteland belde dat ze niet meer terugkwam en onze dochter meenam. Maar dat is een ander verhaal.

Sprookjesdroom

Feit is dat trouwen echt niet duur hoeft te zijn. Dat hebben de mensen van Zeeman en al die goedkope kapperswinkeltjes die als paddenstoelen uit de grond schieten goed gezien. Er wordt graag veel geld over de rug van jouw sprookjesdroom verdiend.

Maar is iets een groter sprookje naarmate de rekening hoger uitvalt? Voor mij heeft liefde niets met geld te maken. Voor jou wel? Trap niet in de je-trouwt-maar-een-keer-gedachte. Die is bedacht door de bruidswinkels, de restaurants en de weddingplanners.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.