Vrouw/Seks & Relaties
1110727328
Seks & Relaties

Pauline's man ging meermaals vreemd: En toch bleef ik bij hem

Verdrietige vrouw

Verdrietige vrouw

Betekent een slippertje meteen het einde van je huwelijk? Uit onze 'vreemdgaan-enquête' blijkt dat voor 45% van de lezeressen het geval. Pauline* hoort bij de overige 55%; na veel wikken en wegen bleef zij bij haar man.

Verdrietige vrouw

Verdrietige vrouw

'Jouw man heeft het met mijn vrouw gedaan en ik vind dat jij dit moet weten.' Boem! Deze bom raakt doel. Mijn hart klopt in mijn keel, ik hoor de kinderen in de woonkamer, mijn man bereidt zich in de badkamer voor op een avond stappen met vrienden. Een anoniem mailtje vanaf een eenmalig e-mailaccount, ondertekend met 'een bedrogen echtgenoot'.

Alarmbellen

'Wat krijgen we nou!?' wil ik schreeuwen, maar er komt geen geluid uit mijn keel. Tranen branden achter mijn ogen, maar ik kan nog niet huilen. Mijn man komt mijn werkkamer binnen, leest mee en doet het af als onzin.

Hij kust me teder gedag en verdwijnt naar zijn afspraak. Die avond trek ik alles overhoop om zijn ontrouw te bewijzen. Spit oude telefoonrekeningen door, kijk in zijn papieren, kraak zijn e-mail en sms hem dat hij zijn borst nat kan maken.

IJzig kalm

Hij houdt zijn afspraak kort en is na anderhalf uur thuis. De kinderen liggen in bed, ik wacht hem ijzig kalm op. Ik vond geen bewijs van zijn bedrog, maar alle ondefinieerbare gevoelens die ik de laatste maanden had, zijn in één klap duidelijk geworden: mijn vent gaat vreemd.

Die nacht veranderde mijn relatie voorgoed. Mijn man bleek een kant te hebben die ik niet kende. Hij begon met ontkennen, daarna kwam de halve waarheid en uiteindelijk biechtte hij op al jaren af en toe een zoen uit de hand te laten lopen. Of erger. Er waren geen relaties, wel passionele nachten.

Zijn grootste angst

Ik was er kapot van. Verdrietig om zijn ontrouw, woedend om het feit dat ik zo lang mijn kop in het zand gestoken had. En uiteindelijk verkeerde ik in rouwstemming omdat hij onze relatie, waarin het 'jij en ik tegen de rest van de wereld' het belangrijkste was, vermorzeld had. De klootzak.

De weken verstreken en onze gesprekken waren lang, emotioneel, prachtig, afschuwelijk, hysterisch en vooral intensief. Hij overtuigde me van zijn berouw. Dat maakte nog niet dat ik hem vertrouwde of wist dat ik hem nog wilde. Maar ik voelde wel dat hij zich realiseerde dat zijn huwelijk wankelde. En mij kwijtraken was zijn grootste angst.

Kinderachtige gedrag

Natuurlijk schreeuwde ik regelmatig dat hij daar dan maar aan had moeten denken voordat hij zich liet leiden door lust. En ik verweet hem dat hij alles kapot had gemaakt met zijn idiote en vooral kinderachtige gedrag.

Wat dacht hij nou helemaal? 'Als mijn vrouw het niet weet, is er niets aan de hand?' Wat een gek! Toch begreep ik dat dit kon gebeuren. Maar het grote verschil tussen hem en mij was dat ik het nooit zo ver liet komen.

Psycholoog

Omdat ik ervan overtuigd was dat dit niets met mij te maken had, vroeg ik hem naar een psycholoog te gaan. Waarom bleef hij niet bij de les? Iedereen vindt het spannend als een aantrekkelijke man of vrouw jou speciale aandacht geeft.

Maar waarom zou je daar op ingaan? Je weet toch dat je een serieuze relatie hebt, met daarbijbehorende beloftes en afspraken? Ik kreeg het advies om niet te snel te vergeven; mijn woede moest eerst door verschillende fases.

Een rouwproces

Ik moest inderdaad een rouwproces door om het te verwerken, want anders zou ik op ieder moeilijk moment terugvallen op mijn boosheid en hem verwijten blijven maken. Daarnaast moest ik ook bij mijn diepste gevoelens komen: 'Wilde ik deze man nog wel?', 'Was ik niet veel meer waard dan dat?'

Het makkelijkste zou zijn om de relatie te verbreken, mijn verdriet te incasseren en vervolgens mijn leven zonder hem voort te zetten. Met name voor de kinderen vond ik het vreselijk om ons huwelijk op te breken en hen mee te sleuren in alle scheidingsellende.

Trots en eigenwaarde

Dus besloot ik bij hem te blijven, een afweging die me zwaar viel. Want mijn trots en eigenwaarde waren ook beschadigd. Maar ik geloofde in de belofte dat hij zijn gedrag zou veranderen, durfde te geloven dat wij het samen gingen redden.

Of nieuwe ontrouw het einde betekent, weet ik niet. Wel weet ik dat ik me nooit meer zo ellendig wil voelen als toen mijn beeld van de ideale relatie van zijn voetstuk donderde. Dat is wellicht ook de reden waarom ik nog met hem kan zijn.

Klik hier voor meer informatie

*Deze naam is gefingeerd, maar bekend bij de redactie

Jij op VROUW.nl

Ben jij wel eens bedrogen? Of heb je zelf wel eens een partner bedrogen? Hoe heb je toen gehandeld? Hoe is het afgelopen? Hoe heb je het ontdekt of juist verborgen gehouden? Kortom, wil je erover vertellen?

Dan kan dat hier!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.