Vrouw/Praat Mee
1110802244
Praat Mee

Wordt het niet weer eens tijd dat 'zij' weer 'wij' worden?

Een aanval met een bijl in Würzburg, een schietpartij in München, een steekpartij in Reutlingen en een bomaanslag in Ansbach. De recente, bloederige gebeurtenissen in Duitsland boezemen ook in Nederland burgers angst in.

De schietpartij in het winkelcentrum was blijkt geen terreuraanslag van Islamitische Staat, maar werd veroorzaakt door een depressieve scholier (18). Toch werd er direct gepraat over de radicale islam en terrorisme.

Keuze

Moeten we bang zijn? Voor terreur, IS, een aanslag, een neerstortend vliegtuig? Frankrijk en Duitsland vermijden, grote evenementen overslaan, in de auto stappen in plaats van de metro nemen? Ik ben van mening dat bang zijn een keuze is. En niet-bang-zijn dus ook!

Maar hoe doe je dat? Zo zei Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren, na de aanslagen in Parijs, dat je angstgevoelens voor terroristen alleen bestrijdt door het versterken van het bindweefsel in de samenleving: "Sociale cohesie zorgt ervoor dat je je betrokken voelt bij elkaar. Dat biedt de beste kansen voor een samenleving waarin mensen niet radicaliseren."

Vuist

Dus laten wij het 'wij-gevoel' weer aanwakkeren. Met saamhorigheid kunnen we een sterke vuist maken. Natuurlijk houdt die vuist IS, een depressieve scholier of een kogel niet tegen. Maar saamhorigheid, het wij-gevoel... Dat is onze zuurstof!

"Deze week voelde ik het 'wij-gevoel' toen ik televisie keek", vertelt redacteur Marion. "Met een grote glimlach en warm hart zag ik hoe de bikkels van de Nijmeegse Vierdaagse de eindstreep haalden."

In Nederland lijken twee dingen dit gevoel vaak op te roepen: het koningshuis en voetbal. Tijdens het EK of WK maakt het niet uit voor wie je bent; in een oranje shirt schreeuwen we samen één ploeg naar de overwinning. Dan sta je niet meer tegenover maar naast elkaar.

Praat mee

Wij zijn benieuwd. Waar krijg jij een 'wij-gevoel' van? Hoe kunnen we de samenhang waarover Marianne praat versterken? Nodig je tegenwoordig vaker vrienden uit waarvoor je vervolgens lekker kookt? Knoop je een gesprek aan met een vreemde? Ga je vaker op bezoek bij de buren? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.