Vrouw/Columns & Opinie
111490839
Columns & Opinie

'Zelfs seks gaat via de stekker'

Daphne Deckers

Daphne Deckers

Schrijfster/presentatrice Daphne Deckers geeft haar kijk op het leven. Deze keer heeft ze het over de overdaad aan kabeltjes en opladers.

Daphne Deckers

Daphne Deckers

Weet je wat in de mode is? Dingen die je aan een oplader moet hangen. Alles komt tegenwoordig met een USB-kabeltje. Eerst hadden we alleen de telefoons en de tablets - allemaal met eigen kabeltjes, uiteraard. Stel je toch voor dat er één universele lader zou zijn! Dan zouden de techgiganten veel minder verdienen en dat kan natuurlijk niet.

Hotelkamer

Er zijn uiteraard volop merkloze kabeltjes te koop, maar daar gaan je spullen nog weleens van roken dus dat durf ik niet altijd aan. Maar het ergert me wel, dat er aan iedere nieuwe telefoon ook een nieuwe USB-uitgang zit en er dus een nieuw kabeltje moet komen.

Die dingen zouden - afgezet tegen de maakkosten - hooguit een dubbeltje mogen zijn (vooruit: twee dubbeltjes) maar daar kom je bij Apple niet mee weg. Afgelopen zomer was ik in New York en op mijn hotelkamer daar lag een 'octopus', zoals ze hem zelf noemden: een vuistdikke bundel met meer dan twintig verschillende oplaadkabeltjes.

Kabelgekte

Toen wist ik het zeker: we zitten in een totale kabelgekte. Als je naar de Hema-fotobalie gaat, kun je je foto’s direct vanuit je telefoon opladen. Best handig, maar ook daar hangt inmiddels al een bos van tig verschillende kabeltjes. En er komt nog meer bij: draadloze koptelefoons moet je opladen, net als draadloze oortjes.

Want 'draadloos' is niet écht draadloos; uiteindelijk komt er toch altijd een stekkermoment bij kijken. Om ervoor te zorgen dat je telefoon nooit zonder batterij zit, heb je tegenwoordig een powerbank - maar die moet je natuurlijk wel eerst even opladen.

Seks

Het wordt knap druk op mijn vensterbank, waar ik inmiddels een mini-skyline aan oplaadbare apparaten heb staan. Fietslampje? ’s Nachts even opladen. Sfeerlichtjes op batterijen? Moeten voortaan aan de stekker. Bose-boxjes, boormachine en mijn e-bike uiteraard: laden, laden, laden.

Een vriendin kocht een zonwering en kreeg daar een afstandsbediening bij, maar die moest wél aan de lader. Goed onthouden, anders krijg je dat ding niet omlaag als de zon schijnt. Ook seks gaat via de stekker, weten we bij monde van Heleen van Royen.

Sexdagboek

In haar Sexdagboek beschrijft ze hoe zij en haar vriend Bart zich moesten haasten om op tijd bij een escortdame te zijn. Wat er allemaal mee moest naar de hotelkamer, vroeg Bart. "Alles wat aan de laders hangt!" antwoordde Heleen.

En dat is nogal niet wat. Ze zeggen dat het beter is voor het milieu: minder batterijen, minder benzine. Dat zal best. Maar al die energie moet toch óók ergens worden opgewekt? Om van de enorme plastic kabelberg maar te zwijgen.

Ik heb thuis een uitpuilende mand waarin we alle oude kabeltjes bewaren (want je weet maar nooit) maar eigenlijk kun je ze nooit meer ergens voor gebruiken. Alles bij elkaar is het geen mand vol maar een land vol. Zit er zo langzamerhand geen draadje los?

Daphne neemt even vrij: zaterdag 20 oktober is ze weer terug met haar column!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.