1116058
Vrouw

Durf te vragen…

We vinden het allemaal fijn om een ander te helpen. Maar zelf om hulp vragen doen we niet zo snel. Je wilt er een ander niet mee lastig vallen. Want dan lijkt het misschien of je het zelf niet aan kunt… Waarom bekijken we het niet anders: geef die ander de kans om blij te worden van jou helpen!

-----------------------------------------------------------

"Geen tijd? Geen ervaring? Geen budget? Er is geen excuus om jouw droom niet achterna te gaan!" Esther Jacobs is de 'No excuses lady'. Bij haar kun je niet met smoesjes en excuses aankomen, ze weerlegt ze moeiteloos. Elke week laat zij op VROUW.nl haar licht schijnen over allerlei dilemma's en geeft ze een onconventionele kijk op het leven.

------------------------------------------------------------

Vragen is weer helemaal ‘in’. Om advies vragen, spullen lenen, brainstormen of een paar handen of paar uurtjes tijd ‘bestellen’. Waarom zou je zelf een grasmaaier kopen als je buurman er een in zijn garage heeft staan? Je vindt het zelf toch ook niet erg als iemand af en toe jouw boor komt lenen? Als jij boekhouder bent, is het heel vanzelfsprekend om vrienden en bekenden te helpen met hun aangifte of te adviseren over hun administratie. Die kennis die zo lekker kan koken vindt het dan waarschijnlijk ook helemaal niet erg om haar recept voor die heerlijke taart te delen.

En wie weet wil die eenzame oudere vrouw uit de straat wel een wasje voor je wegstrijken (waar jij zo’n hekel aan hebt) als jij af en toe eens een boodschapje voor haar doet of een kop koffie bij haar komt drinken. Hoe kom je er achter of dat klopt? Inderdaad, door het te vragen!

Zo kom je uit je comfortzone

Een paar tips om langzaam uit je comfortzone te komen en deze nieuwe wereld zonder beperkingen te verkennen:

  • Begin met vragen stellen: ‘Waar kan ik JOU mee helpen?’ Waarschijnlijk vraagt de ander dan ook wat ze voor jou kunnen doen.
  • Vraag niet TE rechtstreeks. Als je een bevriende advocaat vraagt om jouw juridische kwestie met je door te spreken, kan hij zich vervelend voelen als hij moet zeggen dat hij geen tijd heeft of niet wil. In plaats daarvan zou ik vragen: ‘jij hebt hier zoveel verstand van, zou je me willen adviseren waar ik met mijn juridische vraag terecht kan?’ Nu krijg je OF een doorverwijzing, OF hij helpt je zelf. In beide gevallen is het voor beiden een fijn gevoel. Win-win dus.
  • Probeer handige combinaties te maken. “Ik hoor dat je heel handig bent met tuinieren. Zou je mij een keer wat tips willen geven voor mijn planten? Ik zie dat je fietsmandje kapot is. Ik heb er toevallig nog 1 staan, kan ik je daar blij mee maken?’
  • Op internet is de ‘match’ tussen vraag en aanbod nog veel groter. Bovendien hoef je niet altijd iets terug te geven of te doen. Er zijn veel mensen die graag helpen en voor wie een glimlach voldoende is. Zie bijvoorbeeld facebook.com/durftevragen
  • Probeer voor jezelf op de lange termijn de balans tussen geven en krijgen netjes te houden. Als we dat allemaal doen, ontstaat er geen vervelend gevoel. Dat betekent trouwens ook dat je best een periode wat meer hulp mag vragen dan dat je weggeeft. Als jij weer lekkerder draait, kan je dat altijd weer goed maken.

Esther Jacobs is de 'No excuses lady'. Bij haar kun je niet met smoesjes en excuses aankomen, ze weerlegt ze moeiteloos. Elke week laat zij op VROUW.nl haar licht schijnen over allerlei dilemma's.

Esther's 20 beste columns zijn nu gebundeld in het boek 'Jij bent een TopVrouw'; 175 tips om je leven nog leuker, slimmer en goedkoper te maken. Kijk hier voor meer info.

 

Volg VROUW ook op Hyves, Facebook, Twitter, Google+ en Pinterest