Vrouw/Columns & Opinie
1118458544
Columns & Opinie

Soheilah: Ik dacht dat Amnesty tegen álle vormen van onderdrukking was

Soheilah schreef een boze brief aan Amnesty International

Soheilah schreef een boze brief aan Amnesty International

Vanaf donderdag is het ‘boerkaverbod’ van kracht. Dit betekent dat je niet meer met kleding die het gezicht volledig bedekt in een openbare ruimte mag zijn. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International is tegen het verbod. Soheilah Rodjan (32) las het stuk dat Amnesty International erover schreef met grote verbazing, en zette per direct haar lidmaatschap stop. Ze schreef de organisatie een open brief.

Soheilah schreef een boze brief aan Amnesty International

Soheilah schreef een boze brief aan Amnesty International

"Beste Amnesty NL,

Vannacht las ik het stuk dat jullie gepubliceerd hebben over het boerkaverbod. Ik kon niet slapen en maakte de domme fout om even op Twitter te kijken… Nadat ik jullie stuk las, had ik zeker twee uur nodig om te kalmeren en te kunnen slapen en had ik zéker tien uur nodig om te kunnen reageren.

Onderdrukking

Ik las onder andere het volgende: 'De vrijheid van godsdienst inperken mag op grond van internationale en nationale wetgeving alleen voor zover dat dringend noodzakelijk is. Amnesty acht die noodzaak niet aangetoond. Er zijn in Nederland niet of nauwelijks problemen met gezichtssluiers.'

Als ik kijk naar jullie bestuursleden, dan zie ik dat niemand van jullie een hoofddoek of boerka/niqab draagt. Ik richt me nu ook op de enkelen van jullie die geen idee hebben van hoe het voelt en hoe het is om de pressure en onderdrukking te voelen die de Islam met zich meebrengt voor vrouwen.

Gevolgen

Ik ben jarenlang lid geweest van Amnesty in de veronderstelling dat Amnesty vocht voor mensenrechten en altijd tegen álle vormen van onderdrukking was. Maar nu denk ik: 'Vanuit wiens oogpunt en perspectief?' Weet je wat de gevolgen voor die vrouwen zijn, wanneer ze gebruik maken van hun zelfbeschikkingsrecht en er zélf voor kiezen om de hoofddoek/boerka/niqab niet te dragen?

Hebben jullie enig idee wat voor mentale strijd en mishandeling erachter schuilt? Wat voor onmogelijke keuze het is om in een islamitisch regime (en ik heb het niet over NL) voor jezelf op te komen als vrouw wanneer je niet-bedekkende kleding wilt dragen? En dat, wanneer je dit wel doet, je vaak verbannen en afgestoten wordt? Dat je als minderwaardig en vies wordt gezien? Wat doet dát met mensen, denk je?

Ik heb jullie nóóit horen opkomen voor de rechten van die mensen. Hoe kan dat? Omdat die mensen niet voorkomen in 'jullie' wereldje? Of omdat het niet past op jullie politieke agenda? Hoe kunnen jullie spreken van mensenrechten als je weet waarvoor die niqab symbool staat?

Hoofddoek

Ik heb gevochten om los te komen van het islamitische patriarchaat...met veel pijn en verdriet. En met mij nog duizenden. Het zijn voornamelijk kinderen die er niet uit durven te komen omdat de pijn, de angst en het verdriet, het verliezen van je familie en het afgewezen worden ondragelijk is...

Mij werd als kind niet gevraagd: 'Wil je een hoofddoek dragen?' Mij werd gevraagd: 'Welke hoofddoek wil je?' En zo gaat dat dus in 90% van de gevallen. Maar ja als je dit zelf nóóit hebt meegemaakt, gevoeld en ervaren...dan kán je er niet over oordelen en zeggen dat de noodzaak er niet is. Voor DIE mensen hebben jullie het allemaal nóg iets ondraaglijker en onmogelijker gemaakt. Well done...mijn lidmaatschapsperiode is bij deze voorbij."

Jij op VROUW.nl

Wil jij iets delen met de redactie? Of zit er misschien een open brief in jouw pen?

Stuur dan een berichtje

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.