Vrouw/Columns & Opinie
1122304051
Columns & Opinie

'Papa, krijgen meisjes later nog een piemel?'

vader leest dochters voor

vader leest dochters voor

Columnist Patrick van Rhijn voedt zijn kinderen vrij en met het accent op respect op. Desondanks twijfelt hij regelmatig over wat het juiste is om te zeggen. Vooral als het over seks gaat. Hij vindt dat kinderen nog niet alles hoeven te weten.

vader leest dochters voor

vader leest dochters voor

Er lopen hier een paar heerlijke en wat mij betreft zeer goed gelukte kiddo’s (dochter, 7 en zoon, 5) door het huis. 'Verliefd' kijk ik hen na als ze spelen en ik verwonder me dagelijks over hoe ze zich gestaag ontwikkelen tot individuen met eigen voorkeuren, angsten, hobby’s, persoonlijkheden én vragen. Ook gênante. Die stellen ze het liefst als er veel gezelschap bij is.

Zaadje

'Eh, pap', zei mijn dochter (mijn jongste van 7, ik heb er in zweden nog eentje van 14) laatst. Ik rondde net beleefd een gesprek af met een van de hulpmoeders op haar nieuwe school. 'Eer-, eer-, eer-, eer-, eer-, eer-, eer-, eer-, eer-, eer-, eer-, eer-, eer-, eer-, eer-, eer-, eer-, eer-, eer-, eer-, eer-, eer-, eer-, eer-, eergisteren was ik nog een zaadje in jouw piemel toch?' 'Eh… nou, ja, zoiets' zei ik en ik grijnsde vertwijfeld naar de lachende hulpmoeder. 'En een eitje in de buik van mama."

Die oprecht gestelde vraag viel op zich wel mee en riep om een duidelijk antwoord, om voorlichting, maar de ontluikende interesses van mijn 5- en 7-jarige en het groeiende besef dat je met woorden ook een effect kunt hebben op iemand, maken dat ze in - bij voorkeur belangrijk - gezelschap luid dingen zingen als 'Daar gaat papa met zijn dikke piemel! En hij laat hem aan iedereen ziennnnnn! Oeh yeahhh!'

Ondeugend

'Hee boeven', zeg ik dan, 'dat is niet oké om zo in het openbaar te zingen en dat weten jullie best.' Waarna ze ontzettend moeten giechelen op een manier die verraadt dat ze zich heel ondeugend voelen. Want ook al is het natuurlijk duidelijk dat ik niet te pas en te onpas mijn mannelijkheid tevoorschijn tover, en ook al ben ik er niet de persoon naar om me daardoor van de wijs te laten brengen, ze weten dat het mij toch een ongemakkelijk gevoel geeft als ik net sta af te rekenen met een rij wildvreemden achter me.

Toen mijn zoon pas vroeg 'Hoe komen die zaadjes dan bij dat eitje?' antwoordde ik in eerste instantie 'Dat vertel ik je later wel', opgelucht omdat we op het punt stonden aan een bespreking met ons voetbalteam te beginnen.

Wat is seks

Maar dat ging toch knagen; waarom zou ik niet vertellen hoe het zit? De tijd van bezorgooievaars en 'gevonden tussen de bloemkolen' ligt wat mij betreft ver achter ons en het spreekt van respect naar mijn kinderen om hun vragen open en eerlijk te beantwoorden. Ik hoefde dan ook niet lang na te denken toen ik, alsof het zo moest zijn, vlak daarna op internet een boekje tegenkwam voor 4- tot 8-jarigen met de titel Wat is seks?

Ik moest meteen denken aan de eerste keer dat mijn ouders een poging tot seksuele voorlichting deden. Toen ze ooit een boekje aanschaften over seks maar dat snel weer weglegden toen ik na een paar pagina’s over vagina’s, penissen, zaadjes en eitjes en hoe de een de ander tegenkwam in de buik van de vrouw zei: 'Maar weet je wat ik nou niet begrijp, mam?' 'Nu komt het', dacht mijn moeder. 'Nou, waarom ze al die zinnen met een hoofdletter beginnen!'

Laserpistool

Laatst werd mijn jongste dochter gevraagd om deel te nemen aan een campagne voor Free a girl. Gemaskerde Westerse kinderen werden voor de camera gevraagd een cadeautje uit te pakken en te vertellen wat ze dachten dat het cadeautje was (namelijk een dildo).

De campagne was erop gericht om schokeffectenen en ongemakkelijkheid te creëren opdat de kijker zijn/haar gedachten verplaatste naar kinderen in Azië die helaas maar al te goed weten waarvoor die attributen worden gebruikt.

Na lang wikken en wegen hadden haar moeder en ik besloten haar niet aan de campagne mee te laten doen, omdat we haar graag nog even weghouden van seks en deze commercial niet op een voor haar leuke manier uit te leggen viel. Zou ze denken dat die dildo een tandenborstel was of een laserpistool met een extra loopje?

Spagaat

Eigenlijk zou ik willen dat het hele begrip seks nog even buiten de deur kon blijven; laat 4- en 8-jarigen nog maar lekker met hun Playmobil, Lego of Pokemonkaartjes spelen. Maar tegelijk is het iets dat zo aanwezig is dat ik het niet mag negeren, vind ik.

Het is voor ouders een lastige spagaat. Nu heb ik hier dus een boekje en daar ben ik toch blij mee. Dus lees ik die twee boeven er uit voor en geef ik antwoord op vragen als Krijgen meisjes later nog een piemel?, Mogen jongens een jurk aan? en Wat is een stijve piemel? Ik zie hen luisteren en nadenken en dat is goed. Geen taboes. Nou ja, geen… bijna geen. Het hoofdstuk Wat is pijpen? heb ik nog maar even overgeslagen. Alles op z’n tijd.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.