Nieuws/Vrouw
1123435420
Vrouw

Voormalig presentatrice Jessica Broekhuis was verslaafd: 'Ik racete keihard de afgrond in'

Gregor Servais

Gregor Servais

Voormalig presentatrice Jessica Broekhuis (52) raakte alles kwijt door haar verslaving aan drank, coke en gokken. In haar boek STOP, het verdriet van een verslaving, dat 20 september verschijnt, vertelt ze openhartig hoe ze in de goot belandde.

Gregor Servais

Gregor Servais

“Een flitsende start, zo begon het. Na mijn studie politicologie en communicatiewetenschap kwam ik terecht in de tv-wereld en presenteerde onder andere jongerenprogramma’s als Pauze TV met Carlo Boszhard en Forza met Humberto Tan… Ik verdiende goed, iedere avond was er wel een feestje of borrel, een en al gezelligheid, ik voelde me on top of the world.

Dieet van drank en drugs

Drank en drugs, coke in mijn geval, deden hun intrede. Ik gebruikte aanvankelijk nog recreatief, maar gaandeweg steeds meer en op een gegeven moment ook thuis. Toen het in de gaten begon te lopen, reageerde mijn omgeving in eerste instantie nog vergoelijkend; het paste bij mij als wilde, rebelse vrouw, ik zat nu eenmaal in zo’n wereld en mijn werk leed er niet onder. Maar ik begon steeds vaker te verzuimen, kwam niet meer opdagen bij familie, raakte niet één keer maar drie keer in een jaar mijn rijbewijs kwijt, en uiteindelijk verloor ik mijn baan…

Op een glijdende schaal racete ik keihard de afgrond in. Ik had het niet meer in de hand, dat besefte ik ook intussen, maar ik wist niet meer hoe ik mijn leven weer op de rit moest krijgen. En dan is er nog het schuld- en schaamtegevoel waardoor je je problemen niet op tafel durft te gooien.

Intussen moest ik een zware operatie ondergaan van negen uur. Ik had endometriose, er zou onder andere een stuk van mijn dikke darm verwijderd worden. Daarna moest ik drie maanden revalideren. Na twee weken zat ik alweer vol op een dieet van drank en drugs. Vrienden hebben toen een interventie gepleegd, waardoor ik bij Jellinek terechtkwam. In die tijd stelde dat nog niets voor, ze hadden niet eens een dagprogramma. Terwijl bezoekers werden doorgelicht op drank en drugs, werd het spul door de ramen naar binnen gehengeld!

Terugval

Intussen kwam ik onder behandeling van een psychiater; ik kreeg medicijnen voor mijn bipolaire stoornis en ADHD en slikte Refusal zodat ik direct niet meer tegen alcohol kon. Als je dan toch gaat drinken, word je ziek en zwel je op als Barbapapa. Een paar jaar ben ik toen redelijk op de rit geweest, ik werkte weer, verdiende goed in de sales…

Totdat ik op 19 augustus 2005 hoorde dat mijn vader ernstig ziek was. Uitgezaaide darmkanker. Ik heb meteen een fles sterke drank gekocht en kreeg een terugval. Toen het steeds slechter met hem ging, wilde mijn vader dat ik samen met mijn moeder voor hem zou gaan zorgen.

Lees het hele verhaal van Jessica Broekhuis in VROUW magazine van deze week: 'Je doet op een gegeven moment alles voor geld. Ik heb zelfs van mijn moeder gestolen'

Tekst: Jeroen Mei

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.