Vrouw/Praat Mee
1123485567
Praat Mee

Schokkend: 15% van de kinderen speelt NOOIT buiten ‘Kom van die bank af!’

Buitenspelen is heel belangrijk

Buitenspelen is heel belangrijk

Woensdag is het weer Nationale Buitenspeeldag. Dat daar een dag voor moet zijn, vind ik eigenlijk best raar. Het is toch elke dag Buitenspeeldag? Vroeger was buitenspelen doodnormaal. Ik zag in de film My Generation beelden uit de jaren zestig en het viel me op dat het op de straten wemelde van de spelende kinderen. Een beeld dat we vandaag de dag bijna niet meer zien. Hoe is het met het buitenspeelgedrag van jouw kind(eren) gesteld?

Buitenspelen is heel belangrijk

Buitenspelen is heel belangrijk

Dit jaar heeft Jantje Beton schokkend nieuws: 15 % van de kinderen speelt NOOIT buiten. Vooral kinderen van hoogopgeleide ouders in de randstad blijven liever binnen om te gamen. Hoe hoger de ouders zijn opgeleid, hoe minder de kinderen buitenspelen.

Dat er steeds minder buiten wordt gespeeld weten we al jaren, maar dat 1 op de 7 echt binnen zit is nieuw. Ouders hebben niet genoeg tijd om hun kinderen te activeren om naar buiten te gaan en zijn beschermender geworden.

Liever op de bank

Ze hebben liever dat hun kind op de bank zit, dan weten ze zeker dat het niet in zeven sloten tegelijk loopt. Terwijl dat nu juist wél de bedoeling is.

Uit alle onderzoeken blijkt telkens weer dat buitenspelen juist belangrijk is voor de ontwikkeling van een kind, voor de motoriek, de gezondheid en in de strijd tegen overgewicht.

Vastgegroeid

Orthopedagoog Mariëlle Beckers van Buro Bloei is veel bezig met het onderwerp: “In een tijd waarin telefoons en iPads zo ongeveer vastgegroeid zijn aan kinderlijven, is het belangrijker dan ooit om je kind (en jezelf!) hiervan los te weken en erop uit te gaan.

Buitenspelen zorgt niet alleen voor noodzakelijke beweging, het is ook goed voor het ontwikkelen van het ruimtelijk inzicht. Als je in een boom klimt en je wilt naar beneden springen, leer je in te schatten of dit haalbaar is. Als je over een sloot wilt springen, moet je weten hoe lang je aanloop moet zijn.”

Gelukshormoon

Beckers vervolgt: “Op deze manier leren rekenen is veel leuker dan op je iPad oefenen met Squla. Naast het bewegen zorgt het buitenlicht voor de aanmaak van dopamine, een stofje dat je ogen gezond houdt en dat je een blij en ontspannen gevoel kan geven (ze noemen het ook wel het ‘gelukshormoon’).

Een bijkomend voordeel van buitenspelen is, dat dit vaak zonder toezicht van ouders is. Ouders hebben tegenwoordig veel mogelijkheden hun kinderen te controleren (denk aan Magister op scholen of de trackingapps voor telefoons), waardoor onbekommerde tijd zonder toezicht of structuur schaars is geworden.”

Creatief denken

Even lekker met je vrienden voetballen, kikkers uit de sloot halen, door de modder banjeren of kattenkwaad uithalen is in mijn ogen een belangrijk onderdeel van opgroeien, zegt Beckers. “Je leert immers het meest van zelf ervaren, van fouten maken en deze weer oplossen. Buitenspelen is heerlijk doen wat je zelf wilt. Zelf ontdekken, ervaren en doen stimuleren het creatief denken.

In een tijd waarin kinderen meer dan ooit worden blootgesteld aan nieuwe informatie en prikkels is buitenspelen, het fysiek bezig zijn, een belangrijke uitlaatklep. Vooral voor kinderen die moeite hebben met het reguleren van hun emoties, snel boos worden of het moeilijk hebben thuis en/of op school.”

Reset

Even flink actief zijn, kan het stressniveau en spanningen wegnemen. “Ook werkt het positief voor het leervermogen van kinderen. Bewegen ‘reset’ als het ware je werkgeheugen. Na een uurtje buitenspelen kan je op die manier weer met frisse moed aan je huiswerk. Kortom, redenen te over om je kinderen te stimuleren erop uit te gaan.

Blijf dus stimuleren dat je kind naar buiten gaat. Is het mooi weer, ga dan lekker samen naar buiten. Sluit de game of de computer af en initieer een leuk spel met bijvoorbeeld stoepkrijt. Het kind heeft echt tijd nodig om de ogen even rust te geven van de schermen.”

Boksen

“Een ouder kind kan gestimuleerd worden om buiten te sporten. Bijvoorbeeld door lekker hard te gaan lopen. Als het kind niet graag naar buiten gaat, zoek dan een sport die het wel leuk vindt.

Lekker boksen met een groepje in het park is natuurlijk al heel leuk. Of zwemmen met vrienden, dat doet mijn zoon graag. Laat het kind desnoods even de hond uitlaten of boodschappen doen, dan krijg je ze toch even de frisse lucht in.”

Speelt jouw kind nog vaak buiten?

“Mijn ervaring is dat pubers stoppen met sporten als ze naar de middelbare school gaan. Maar probeer dat toch te blijven stimuleren door bijvoorbeeld samen naar de sportschool te gaan. Dat is misschien wel binnen, maar je kunt er lekker op de fiets heen.”

Hoe is het met het buitenspeelgedrag van jouw kind(eren) gesteld? Reageer hieronder!

Nog wat tips van Beckers op een rijtje:

  • Begrens de schermtijd en stel bij mooi weer de voorwaarde dat de kinderen gewoon naar buiten moeten (leg de iPad weg);
  • Faciliteer als ouder door bijvoorbeeld te zorgen voor een bal of stoepkrijt. Regel echter niet te veel, want het leuke is juist dat kinderen zich gaan vervelen en dan zelf iets gaan bedenken;
  • Vindt je kind het spannend om naar buiten te gaan? Ga dan mee! Ga joggen en laat je kind meefietsen. Denk ook eens aan touwtje springen (met een groot touw), waarbij jij als ouder het touw draait;
  • Zorg voor kleding die lekker zit en vies mag worden;
  • Geef kinderen die minder 'fysiek' zijn een opdracht. Bijvoorbeeld ‘Maak een foto’s van bijzondere gebouwen of dingen in de buurt’ of ‘Maak een mooie tekening/speurtocht van stoepkrijt’.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.