1125446
Vrouw

Kook jij wel eens voor je buurvrouw?

Samen delen

Eigenlijk kunnen we niet meer heen om de ruileconomie, die zich voornamelijk via internet afspeelt. In 2012 werden er meer kamers geregeld met het gesloten beurzensysteem dan hotelkamers geboekt.

En wekelijks halen ruim 32.000 mensen een maaltijd af bij een kookwonder in de buurt. Tegen kostprijs! Uitvloeiseltje van de crisis. Maar dan wel een hele gezellige. Je leert er je buurtbewoners door kennen.

Het delen van uw kookkunsten (thuisafgehaald.nl ), auto (Snappcar.nl, WeGo.nu of MyWheels.nl), huis (Airbnb.nl), kinderkleertjes en kinderspeelgoed (krijgdekleertjes.nl) of de zaagmachine die toch maar eens per jaar wordt gebruikt (spullendelen.nl), is slechts één muisklik verder. Boek uit? Ruil ’m op ruilen.nl. Steeds meer creatievelingen springen in op de trend.

Koken voor een ander

Met je eigen bakje een stukje lasagne halen bij de buren.

Anouk van Duren alias Kokkie Anoukie uit Zutphen is zo’n hobbykok. In het dagelijks leven is ze relatietherapeut: „Ik werk veel ’s avonds. Overdag heb ik tijd.Dan vind ik het heerlijk om te koken. Altijd biologisch. De reacties zijn heel positief.”

Ook Jessie van der Linden kookt met veel passie voor buurtbewoners. „Ik heb samen met mijn nichtje Vera een cateringbedrijfje en we hebben vaak eten over. Ook vinden we het leuk om nieuwe dingen uit te proberen. Laatst had ik 25 liter uiensoep gemaakt. Dat heb ik gratis weggegeven. Mensen hebben daar zo lief op gereageerd. Er kwam zelfs een dame met een cadeautje aanzetten.”

Ruilen

In bijna elke Nederlandse stad is wel een ruilclub te vinden. Letsers worden de ruilers genoemd. En Noppes is daarvan de bekendste organisatie. Het principe is klusjes voor elkaar doen met gesloten beurs: kun jij schilderen, dan doe ik jouw administratie.

Auto delen

Mariëlle van Leeuwen leent via SnappCar haar auto uit aan buurtbewoners. „Ik voelde me er rot over dat hij zo vaak ongebruikt voor de deur stond”, vertelt ze. „Nu maak ik andere mensen blij, die misschien geen auto kunnen kopen. En ik haal mijn vaste kosten er uit. Het is een win- win situatie. Als ik hem zelf nodig heb, blokkeer ik de uitleenoptie, dat gaat altijd soepel. Het botst nooit.”

Deel jij je auto wel eens met je medemens of kook jij wel eens voor jouw buurvrouw? Is samen alles delen een goede ontwikkeling?

Praat met ons mee!

Lees het hele artikel in de Telegraaf van vandaag