Vrouw/Praat Mee
1132568959
Praat Mee

'Laat kinderen in meeroudergezinnen officieel drie of vier ouders hebben'

'Laat kinderen in meeroudergezinnen officieel drie of vier ouders hebben'

'Laat kinderen in meeroudergezinnen officieel drie of vier ouders hebben'

Het kabinet laat meeroudergezinnen in de steek met een vrijdag verschenen wetsvoorstel, zegt Stichting Meer Dan Gewenst. Het invoeren van een juridisch meerouderschap is namelijk op de lange baan geschoven. Er komt wel een draagmoederschapsregeling. Een kind kan nu niet meer dan twee ouders hebben, tot groot verdriet van meeroudergezinnen.

'Laat kinderen in meeroudergezinnen officieel drie of vier ouders hebben'

'Laat kinderen in meeroudergezinnen officieel drie of vier ouders hebben'

Hedendaagse gezinnen bestaan niet altijd uit een vader, een moeder en kinderen. Soms zijn er meer dan twee ouders in beeld. In co-ouderschap voeden een vrouwenstel en een mannenstel bijvoorbeeld samen kinderen op. Soms helpt een draagmoeder een ouderpaar met een kinderwens. De rechten van deze ouders zijn volgens Stichting Meer dan Gewenst niet goed gewaarborgd.

Harde klap meeroudergezinnen

Volgens Luc Nibbeling, voorzitter van de stichting, is het besluit om het juridisch meerouderschap uit te stellen een 'harde klap' voor meeroudergezinnen. "Deze kabinetsreactie houdt geen rekening met de kinderen die opgroeien in co-oudergezinnen. Hoe leggen we hen uit dat de overheid hun gezinssituatie niet erkent?

Dit is volledig tegen het advies van de experts en hoogleraren in. We horen veel ongeruste reacties van ouders die onderdeel zijn van een meerouderconstructie. Doordat slechts twee ouders kunnen erkennen, worden de andere twee ouders nooit volgens de wet familie."

Wel regeling draagmoeders

Er komt wel een regeling voor altruïstisch draagmoederschap, waarbij de draagmoeder uit naastenliefde en zonder vergoeding wensouders helpt met het vervullen van hun kinderwens. Nibbeling is daar verheugd over: “De voorgestelde regeling maakt het mogelijk dat draagmoeders en wensouders elkaar in de nabije toekomst in Nederland kunnen vinden. Voor veel mensen kan hierdoor een langgekoesterde wens in vervulling gaan”.

In De Telegraaf vertellen Gabriella, Steven, Frank en Marianne maandag hoe zij een regenbooggezin vormen en wat zij van deze reactie van het kabinet vinden. Steven: "Van het kind uit geredeneerd is dit jammer. Natuurlijk kan ik straks wel mee naar een tienminutengesprek van Florine of naar de huisarts.

Maar ik vind het jammer dat mijn dochter later meer belasting moet betalen over mijn erfenis dan mijn zoon. En ze kan niet over mij beslissen als ik dement ben. Op haar achttiende is ze niks meer van me.”

Weeskinderen

Kinderwenscoach van de stichting, Sara Coster, sprak vrijdag bij Radio 1 over het nieuws. Samen met een homostel voedt zij in co-ouderschap kinderen op. Zij vindt de huidige regelgeving ook niet genoeg omdat kinderen niet officieel familie zijn van een derde of vierde ouder. Als twee ouders overlijden, zouden de kinderen wees zijn, terwijl er nog wel ouders zijn.

Praat mee

Vind jij ook dat meeroudergezinnen recht hebben op een betere regeling? Heb je hier ervaring mee en voel jij je in de steek gelaten? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.