Vrouw/Columns & Opinie
1132836684
Columns & Opinie

'De romantiek van Tante Jans die de hoer speelde, is weg'

Pop achter raam op de Wallen

Pop achter raam op de Wallen

Bijzonder hoe één opmerking je aan het denken kan zetten. Maandagavond zei Sofia Helin, de Zweedse hoofdrolspeelster in The Bridge, bij Jinek dat ze vond dat de Wallen moesten verdwijnen.

Pop achter raam op de Wallen

Pop achter raam op de Wallen

"In Nederland is zeven keer meer mensenhandel dan in andere Europese landen", zei ze, daarmee implicerend dat de vrouwen die achter het raam zitten daarvan slachtoffer zijn. Ik vraag me dat af, maar ze heeft een punt.

Concurrentie

Laten we eens teruggaan in de geschiedenis. We waren een calvinistisch land. In alle grote steden waren hoerenbuurten. Als fatsoenlijke Nederlander kwam je er niet, zeker niet als vrouw. Toen ik jong was en naar een hoerenbuurt ging, werd dat gezien als concurrentie.

Je kon dan een emmer water over je heen krijgen. Ik er dus heen met een vriendinnetje en ja hoor. Jaren later werd het stoer om ernaartoe te gaan met vrouwen. Het had iets geëmancipeerds: wij zijn solidair met de vrouwen achter het raam die ook gewoon hun geld verdienen.

Bananenbar

Ik filmde in Casa Rosso, een erotisch theater waar op het podium wordt gecopuleerd. Ik filmde in de Bananenbar. Daar had een vrouw een banaan in haar vagina en mochten mannen er hapjes van nemen. Allemaal om mannen zo opgewonden te maken dat ze zich onmiddellijk op de vrouwen voor het raam in de belendende percelen stortten.

Tegenwoordig zitten er op de Wallen bijna geen Nederlandse vrouwen meer. De romantiek van Tante Jans die gezellig een beetje de hoer speelde omdat ze het leuk vond, is weg.

Raam vs webcam

Het is natuurlijk niet meer van deze tijd dat je vrouwen in de kou alleen in een slipje achter het raam zet, terwijl dat ook lekker warm achter de webcam kan. Dat realiseerde ik me ineens door Sofia.

Er wordt al jaren geprobeerd de Wallen weg te krijgen. Het is er inmiddels verworden tot een foute toeristische attractie voor bejaarden achter rollators. Maar de combinatie folklore, toerisme, criminaliteit en geld verdienen blijkt ijzersterk.

Opkomen

Het wordt tijd dat wij net als Sofia zeggen: 'Dit kan eigenlijk niet meer.' Grappig dat Sofia ook vroeg aan Thierry Baudet of hij weleens naar de hoeren was geweest. Natuurlijk niet. Men weet dat één op de zes mannen het wel doet. Maar niemand die het bekent.

Als je er goed bij nadenkt is het toch te gênant voor woorden dat vrouwen zich achter een raam moeten aanbieden. Er zullen dames zijn die het echt leuk vinden om te doen. Die mogen van mij.

Maar voor al die anderen zouden wij als vrouwen moeten opkomen. We moeten zeggen: 'Dit gaat te ver, dit is walgelijke vrouwenhandel, dit willen wij niet.' Maar nee, wij blijven geloven in folklore en halen onze schouders op.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.