Nieuws/Vrouw
1136785950
Vrouw

Finn (7) zorgt mede voor zijn gehandicapte broer: Luc is mijn beste vriendje

Eigen beeld

Eigen beeld

Het is vandaag Wereld Gehandicapten Dag. Speciaal daarvoor spraken wij Daniëlle; zoontje Finn (7) zorgt voor zijn gehandicapte broer Luc (10). Daar kreeg hij deze week van de burgermeester zelfs een jeugdlintje voor. "Die twee wijken niet van elkaars zijde."

Eigen beeld

Eigen beeld

De band tussen Luc en Finn is heel sterk, vertelt Daniëlle. "Die twee waren direct vier handen op één buik. Vandaag zei ik nog tegen Finn dat hij vanavond van Sinterklaas zijn schoen mag zetten. Direct vroeg hij of Luc dan ook zijn schoen mag zetten."

Zuurstofgebrek

"Finn is gek op Luc en Luc ook op hem. Hij begint direct te lachen als Finn er is en hij is dan een stuk rustiger." Soms heeft Luc die rust hard nodig, vooral als hij last heeft epileptische aanvallen. Door zuurstofgebrek bij de geboorte is Luc namelijk ernstig gehandicapt en weet hij amper wat er om hem heen gebeurt.

Ons derde kindje is overleden bij de geboorte. Finn was toen 3. Ik denk dat dat verlies de band tussen Luc en Finn nog meer versterkt heeft. Ze hebben al een broertje moeten verliezen en nu hebben ze alleen elkaar nog."

Aandoenlijk

Terwijl ze Finn en haar dochter Sophie (3) waarschuwt dat ze geen pepernoten meer mogen pakken, gaat ze verder: "Het is moeilijk te zeggen hoeveel Luc meekrijgt. In de periode na het verlies liet hij zich opeens 's nachts niet meer horen en was hij rustiger. Alsof hij dacht: 'Ik laat papa en mama nu even met rust.'

Ondanks dat hij niet veel kan, weten we wel dat hij geniet. Hij lacht als hij het naar zijn zin heeft en kreunt als hij iets niet fijn vindt. Finn denkt dat Luc wél dingen meekrijgt en dat is soms heel aandoenlijk. 'Mama', zei hij laatst, 'Luc lacht omdat ik net vertelde dat ik heb gescoord bij voetbal.' Dat laat ik dan maar zo."

Logeerpartij

Elke zaterdagavond is het feest in huize Quirijns. Dan mag Finn namelijk zijn dekbed, kussen en collectie knuffels naar Lucs slaapkamer verhuizen. "Samen knuffelen ze nog even op Lucs bed en wisselen ze onderling hun knuffels uit.

Of tenminste, Finn beweert dan dat Luc graag knuffels wil ruilen. 's Nachts hoor ik Finn ook hele verhalen vertellen tegen Luc. Ik weet niet dat hij het meekrijgt, maar ach, ze hebben het fijn samen."

Finn en Luc

Finn en Luc

Medicijnen en sondevoeding

"Finn stelt zich tegenover Luc lief en beschermend op. Hij zegt zelf dat hij zijn grote broer is. Hij is ook heel trots op Luc. We hebben Luc weleens meegenomen naar Finns school en dan vertelt hij trots dat Luc zijn broer is en hoe het komt dat hij gehandicapt is.

Ook is hij heel zorgzaam voor Luc. Hij helpt met medicijnen en sondevoeding geven. Maar ook met de kleine dingen, zoals voor hem cadeautjes uitpakken tijdens Sinterklaas, zijn rolstoel duwen of Luc in bad doen. Mijn man, Alwin en ik zeggen heel vaak dat het niet hoeft. Dat hij gewoon lekker moet gaan spelen. Maar dan antwoordt hij: 'Luc is mijn broer, ik wil voor hem zorgen.'"

Jeugdlintje

Afgelopen week ontving Finn van de burgemeester van Sint-Michielsgestel een jeugdlintje. "Hij was helemaal verrast en wist niet of hij moest huilen of lachen. Apetrots was hij. Naderhand hebben we thuis een groot feest gegeven."

Finn beaamt dat hij heel blij is met het lintje en dat hij het heus niet spannend vond. Finn: "Luc is mijn beste vriendje. Het liefst zou ik gezellig elke nacht samen slapen en knuffels geven vind ik het allerleukst."

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook een bijzonder verhaal en wil je dat delen?

Dan kan dat hier…

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.