Vrouw/Praat Mee
1137806274
Praat Mee

'Schat, mag ik alsjeblieft heel even in je broekje?'

man en vrouw in bed

man en vrouw in bed

De Telegraaf berichtte dat Zweden bezig is met een goedkeuringswet; vanaf 1 juli is wederzijdse toestemming nodig. Zonder deze toestemming is er sprake van een strafbaar feit. Dus als je daar komende zomer van bil wil, vraag dan wel eerst even toestemming aan je partner.

man en vrouw in bed

man en vrouw in bed

Strafrechtelijk is dit, naar aanleiding van de #metoo-verhalen, een begrijpelijke zet van de Zweedse regering. Het doel van deze wetsverandering is om het vervolgen van aanranders en verkrachters minder complex te maken.

Strafbaar

Als iemand niet door (non-)verbale communicatie duidelijk maakt dat hij/zij toestemming geeft, dan kan een seksuele handeling als strafbaar worden gezien. Met deze wet hoopt de regering de belangen van het slachtoffer op de eerste plaats te zetten en de normen van de samenleving te veranderen.

Kritiek op de wet is dat men niet gelooft dat deze nieuwe wet voor meer veroordelingen zal zorgen. Er is immers nog steeds geen sprake van 'bewijs' dat iemand wel of niet toestemming heeft gegeven. Ik vraag me ook af of deze wet iets gaat bereiken.

Voicerecorder

Is het hele probleem van de #metoo-beschuldigingen niet dat er geen fysiek bewijs is? Dat het haar woord tegen zijn woord is? Hoe moet deze wet, waarbij gekeken wordt naar je woorden of handelingen, hier verandering in brengen? Tenzij je een voicerecorder of videocamera mee het bed in neemt.

Overigens geldt de wet voor alle seksuele handelingen, "of het nu om een eerste date gaat, een langdurige relatie of om groepsseks." En wat een mood kill moet het zijn als je, in een langdurige relatie, je partner telkens om toestemming moet vragen: 'Schat, mag ik alsjeblieft even aan je zitten?' Weg spontaniteit!

Condoom

Of op een eerste date, die vaak toch al spannend genoeg is, met de openingszin 'Ik geef toestemming' aan te moeten komen zetten. En een beetje hard to get spelen kan dan ook niet meer, dan geef je immers signalen af dat je niet wil. Misschien moeten we het maar zwart op wit zetten en naast een condoom, een contract voor wederzijdse toestemming op zak dragen?

Natuurlijk moet er iets veranderen, maar of deze wet de juiste oplossing is? Als je al zeven jaar een relatie hebt, zou je toch niet meer om elkaars toestemming moeten vragen, iedere keer dat je zin hebt. Al is het, als je tegen je zin in betast wordt, natuurlijk een ander verhaal.

Praat mee

Wat vind jij? Gaat deze wet te ver of is het een goede zet van de Zweedse regering? Denk je dat deze wet een oplossing is voor de problemen rondom het vervolgen van aanranders en verkrachters? Is de wetsverandering overbodig of nodig? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.